Версия для печати

Lamborghini 350 GT: звичайне диво. ДОПОВНЕНО

09 ноября 2020
(0 голосов)
Author :  

lamborghini-350-gt-this-is-first-ever-production-lamborghini

Відносно цього авто запитання «чи впізнаєте Ви модель на фото?» наврядчи здатне викликати справжню зацікавленість занадто все просто. А от чим особлива саме ця Lamborghini 350 GT...

Ось тут вже стає цікавіше!

Та й як тут не зацікавитись, коли перед Вами НАЙПЕРША серійна Lambo в історії. Саме так: не просто найперша 350 GT, а взагалі найперший серійний автомобіль під назвою Lamborghini  бренду, що став результатом відомої на весь світ сварки між Фєрруччо Ламборгіні та Енцо Феррарі. Якщо коротко, виглядала вона так: «спочатку в мене було купе 250 GT з кузовом від Pininfarina, потім пара 250 GT Berlinetta з кузовом від Scaglietti, і в решті решт купе 250 GT 2+2 від Pininfarina. І у всіх були проблеми із  счепленням: поки ти їхав просто швидко, все було добре та варто було трошки прискоритися, як счеплення починало просковзувати. Куди це годиться?!».

Щодо «поки ти їхав просто швидко» так сіньор Ламборгіні наприкінці 50-х років минулого століття говорив про швидкість 220 км/год. Саме так: двісті двадцять кілометрів на годину по звичайним швідкісним шосе загального користування.

Тож, не дивно, що Комендаторе, почувши закиди на адресу своїх спорткарів, відповів: «Ламборгіні, я вірю, що ви з легкістю даєте раду своїм тракторам. Та боюся, Ви наврядчи коли-нибудь навчитеся  нормально керувати моїми автомобілями».

Написане вище не вигадка: це буквальний переказ того, що розповів сам Ферруччо Ламборгіні про ту бесіду, яка відбулась між ним та Енцо Феррарі десь навесні 1963 року. Він, звичайно, не розповів, як і з якою саме швидкістю він повертався додому з Маранелло. Але вже за кілька місяців, у жовтні'1963, на автосалоні у Турині був представлений прототип Lamborghini 350 GTV

А екземляр, що Ви бачите на цих фото, в якості передсерійного зразка дебютував у березні'1964 на Женевському автосалоні. І саме ця машина 31 липня 1964 року потрапила до першого в історії покупця Lamborghini.

lamborghini-350-gt-this-is-first-ever-production-lamborghini

фото  Paul Watson

Цю красуню привезли на Concours of Elegance, який проходив цього вересня у лондонському Hampton Court Palace.

Нагадаю: кузов згаданого вище прототипа Lamborghini 350 GTV спроектував геніальний Франко Скальоне, а серійним варіантом займалися у Carrozzeria Touring Superleggera (не тільки зовнішнім виглядом, а й великою мірою зборкою перших екземплярів). За розробку 12-циліндрового 284-сильного двухвального двигуна з шістьма (!!!) карбюраторами в системі живлення робочим об'ємом 3464 см3 відповідав Джотто Біццаріні той самий, що до цього вже встиг попрацювати над легендарною Ferrari 250 GTO. А над шасі чаклував Джанпаоло Даллара, який на той момент вже мав досвід роботи у Maserati та Ferrari. 

lamborghini-350-gt-this-is-first-ever-production-lamborghini

фото  Paul Watson

Зверніть увагу: мова йде про 12-цилнідрову 3.5-літрову модель модужністю понад 280 к.с., але називати Lamborghini 350 GT спорткаром буде абсолютною помилкою  треба уважно подивтись на назву, а саме на індекс GT, і зрозуміти, що тут «Gran Turismo» не мантра маркетологів, а сутність цього автомобіля. Бо перед нами справжнісінький «грандтурер», тобто потужний, комфортабельний та драйвовий апарат, який дозволяє з мінімальними витратами часу та максимальним задоволенням подорожувати теренами матінки-Європи (чи Канади/США/Японії/де там ще мешкали покупці Lambo у 60-х).

І ніяких результатів кола на Нюрбургринзі, та й взагалі нічого взагалі навіть приблизно схожого на те, що сьогодні є стандартною характеристикою більшості потужних та швидких моделей. І це абсолютно логічно, оскільки як тоді, так, власне, й сьогодні набагато більш потрібна характеристика це, все ж таки, не показник кола на Північній Петлі (який зараз дозволяє нам розуміти, на що здатні сучасні ринкові суперники), а задоволення від повсякденного керування, швидкохідність і при всьому цьому комфортабельність та зручність експлуатації. І треба визнати, що за двома останніми моментами, які й відрізняють класичні турери (тобто туристичні моделі), 350 GT навіть сьогодні може дати фору сучасним спортивним моделям, оскільки у величезної кількості спорткарів справжня комфортабельність та зручність експлуатації принесені у жертву стрімкому зовнішньому вигляду, вимогам аеродинаміки та ринковому позиціонуванню.

Якщо ж звернутися до сухих цифр, то доведеться замислитись: в цьому році Lamborghini 350 GT виповнилося 56 років між тим, динамічні характеристики цього авто не виглядають на свої «півстоліття+»: 0-100 км/год 6.8 с, а максимальна швидкість 254 км/год.

І все це при довжині 4640 мм, 1730 мм завширшки та спорядженій вазі 1450 кг...

lamborghini-350-gt-this-is-first-ever-production-lamborghini

Ось так виглядає інтер'єр Lamborghini 350 GT. Фото  RM Sotheby`s

 

Lamborghini 350 GT збирали з 1964 по 1966 роки. Причому, у 1964 році побудували менше 25 екземплярів цієї моделі, а загальна кількість створених 350 GT склала 131 автомобіль.

131 екземпляр моделі, що стала найпершою в історії Lamborghini. І кожен з вцілілих повністю заслуговує визначення «звичайного дива».

 

ДОПОВНЕНО

Нажаль, як виявилося машина на цих фото не найперший екземпляр серед 130 сотень побудованих. Тож, розмова про найпершу Lamborghini 350 GT ще попереду.

 

текст  Юрій Бугаєв

заглавне фото  Paul Watson

 

Tag :
Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев