Версия для печати

Porsche Sound Night'2021: повне занурення (+ВІДЕО)

15 декабря 2021
(0 голосов)
Author :  

porsche-sound-night-2021-full-contact-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Як гадаєте, які компоненти потрібні для того, щоб розчепити час та опинитися в якомусь певному місці автомобільної історії, щоб роздивитись окремі моделі та події, що були з ними пов'язані?

У Porsche вважають, що для такого занурення у історичні події потрібна сама модель, про яку хочеться дізнатися щось особливе; можливість поспілкуватися хоча б з одною людиною, що мала безпосереднє відношення до створення цього авто — а в якості фінального елементу непогано було б додати звук двигуна об'єкту історичного занурення.

Тож, саме за рецептурою «авто + людина + звук» був створений івент Porsche Sound Night'2021, що деякий час тому зібрав у музеї Porsche та у дослідному центрі фірми у Вайсзаху просто фантастичну компанію особистостей та унікальну підбірку дорожньої та змагальної техніки.

Вальтер Рьорль, Ханс-Йоахім Штук, Марк Уеббер, Марк Лієб, Тімо Бернард, Паскаль Верляйн — і це лише частина тих, хто что прийняв участь у заході.

Техніка була підібрана відповідно до рівня особистостей, що стали гостями заходу: один з перших серійних 911, бойовий 924 Carrera GTS Rally, на якому Вальтер Рьорль вигравав у німецькій раллійній першості, повністю відреставрований кільцевий Porsche 962 C зразка 1987 року, суто електричний Porsche 99X Electric, на якому Паскаль Верляйн протистоїть суперникам у Чемпіонаті Світу з перегонів класу Formula E...

І звичайно, подібне свято інженерії та історії, якщо вже ми говоримо про Porsche, було б не повним без одного з головних героїв трекових баталій — Porsche 917 (про цю модель, яка була одним з головних героїв у фільмі «Ле-Ман» 1971 року, ми вже розповідали).

Саме ця модель допомогла Porsche вийти на найвищій рівень автоспортивних змагань. Саме на Porsche 917 було здобуто першу абсолютну перемогу у добовому марафоні на витривалість «24 години Ле-Ману», до якої німецький автовиробник йшов 19 років. І саме про 917 його автор, Фердинанд Пієх, який особисто очолював роботу по розробці даної моделі, скаже: «це був найризикованіший проект у моєму житті».

На Porsche Sound Night'2021 привезли версію з «довгим хвостом» зразка 1969 року — це так званий 917 Langheck, з якого й почалася історія 917. Саме ця версія, аеродинаміка якої мала б забезпечити стабільність руху на швидкості більше 300 км/год, вважалася максимально відповідною умовам треку Ле-Мана. Вартість кожного 917 перевищувала 140 тис. дойчемарок, за які можна було придбати десяток Porsche 911 — але навіть ці гроші не відповідали рівню собівартості кожного спортпрототипа, яка була ще вищою...

porsche-sound-night-2021-full-contact-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Повністю зібрана партія з 25 примірників Porsche 917, необхідних для омологації та готових до відправки клієнтам, була продемонстрована представникам Міжнародної Спортивної Комісії  22 квітня 1969 року – це дозволило Porsche дебютувати з цією моделлю у Ле-Мані'1969

12 опозитно розташованих циліндрів, 4.5 літри робочого об'єму, механічне впорскування від Bosch, повітряне охолодження, дві свічки на циліндр та система змащування із сухим картером, 580 к.с. потужності, споряджена вага 800 кілограмів та максимальна швидкість 320 км/год. Наприкінці 60-х ці характеристики як мінімум виглядали цілком серйозно — а якщо говорити до кінця відверто, в частині показника максимальної швидкості були дуже небезпечними. Яким чином компанія, що роками вигравала Ле-Ман у своїх класах 4- та 6-циліндрових моделей, раптом долучилася до боротьби за перемогу у абсолютному заліку з 12-циліндровим болідом власної розробки?

Колишній голова спортивної програми Porsche Валентин Шаффер, який брав участь у створенні 12-циліндрового «боксера» для 917, говорить, що у компанії із захопленням сприйняли виклик у вигляді необхідності створення нового двигуна топ-рівня. «Ми роками успішно змагалися у менш швидкісних дивізіонах, але ніколи не мали по-справжньому великих перемог. І саме задля цього, заради чогось дійсно масштабного, у спортивному департаменті Porsche вирішили створити справді великий та потужний силовий агрегат».

porsche-sound-night-2021-full-contact-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Пан Шаффер цього року святкував своє 90-річчя

І те, як звучить автомобіль, що Ви бачите перед собою, цілком відповідає його зовнішності, характеру та подіям, які пов'язані з його дебютом у Ле-Мані: варто було Марку Лієбу — переможцю Ле-Мана'2016 у складі тодішньої заводської Porsche Team — натиснути на педаль газу, як 917 Langheck оголосив місцевість довкола трека у Вайсзаху скаженим риком суто механічного звіра. Таке враження, що кожен з 12 циліндрів намагається одразу видати усю потужність, а фізика роботи циліндрів з фірмовим «боксерним» розташуванням, повітряне охолодження двигуна та по-спортивному високий регистр його максимальних обертів робить звучання справді неповторним!

porsche-sound-night-2021-full-contact-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Porsche 917 зразка 1969 року. Між іншим, це шасі №001, тобто найперший серед усіх 917

Між тим, у своєму першому Ле-Мані — тобто, у 1969 році — новачок виглядав просто жахливо: один з перших приватних пілотів загинув, не впоравшись з керуванням швидким та потужним болідом, а два заводських 917, що прийняли участь у тому ж марафоні, зійшли з дистанції — у першого прототипа не витримав двигун, а у другого счеплення.

Однак, це не зламало Фердинанда Пієха та спортивний департамент Porsche — і вже наступного року, вдосконаливши 917-й, фірма світкувала свою першу абсолютну перемогу у Ле-Мані. Та й загалом у Чемпіонаті Світу 1970-го року серед виробників більшість перегонів (точніше, 7 з 10) було виграно саме на Porsche 917...

Загалом, Porsche Sound Night'2021 став без перебільшення розкішним святом історії, техніки та особистостей — і якщо у Вас є бажання, час та все гаразд із англійською, вмощуйтеся зручніше: ось запис цієї події у повному обсязі...

 

 

 текст — Юрий Бугаев

илюстрації — Porsche AG

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

Інформацію о наявності та комплектаціях гами моделей Porsche можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д

або за телефоном: (+38056) 377-77-77

(у будні з 9.00 до 19.00, у суботу з 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев