Версия для печати

Cadillac Celestiq: остаточне перетворення на KIA?

13 июля 2022
(0 голосов)
Author :  

cadillac-celestiq-seems-it-completely-go-kia-style

Це боляче визнавати, але схоже ще як мінімум 20 років — а в сьогоднішніх умовах це рівнозначно терміну «назавжди» — Cadillac залишиться набіром мейнстрімових цитат дизайнерських рішень інших автовиробників, які були непогано сприйняті ринком.

Саме на такі думки наштовхнула мене свіжа порція тізерів нового флагманського Cadillac Celestiq.

І враховуючи, про яку автомобільну марку йде мова, це вдвічі боляче.

Не менш боляче визнавати себе старим чобітком, але ж нікуди правди діти: я добре пам'ятаю, як після захвату керівництва компанії від Cadillac Evoq Concept 1999 року за деякий час уся лінійка «Кедді» стилістично нагадувала саме Evoq Concept. 

Cadillac Evoq Concept 1999

Cadillac Evoq Concept 1999

Cadillac Evoq Concept 1999

Cadillac Evoq Concept (1999)

З того часу Cadillac почав перетворюватися на бренд з моделями «на три букви» — не уявляю, хто підказав керівництву GM надавати люксовим моделям всі ці нічого не значущі назви. Хоча, якщо подумати, може це диверсант з Ford «допоміг» давнім конкурентам — мовляв, дивіться, як круто йдуть справи у Lexus. А між тим, у них суцілні дволітерні назви. То чому б і Cadillac не стати таким само крутим та скупим на назви?

І боси GM клюнули. В них були Eldorado Biarritz, Brougham та Fleetwood, які не потрібно було показувати по десятку разів, щоб публіка запам'ятала їх назви — натомість, у Cadillac вирішили, що ATS, BLS, XTS чи SRX відповідають філософії марки краще.

Скажіть: скільки людей в світі, за виключенням хіба що завзятого фаната Cadillac, може за переліченими вище буквами згадати, про які саме моделі йде мова? Або уявіть собі ситуацію: ви кажете знайомому «я купив Cadillac DTS». Знаєте, якою скоріше за все буде відповідь? «Круто! А що це таке?».

В той час, як людина, що казала «я придбав собі Cadillac Eldorado Biarritz», була впевнена: не треба нічого пояснювати, усі навколо розуміють, про яке авто мова. Бо Cadillac в усьому світі був ознакою успіху та смаку, тож не потребував додаткових рекомендацій.

Давно це було...

cadillac-celestiq-seems-it-completely-go-kia-style

cadillac-celestiq-seems-it-completely-go-kia-style

Cadillac Eldorado Biarritz 1959 року

 

Нажаль, тізери нової флагманської повністю електричної моделі Celestiq не дають жодної надії на те, що у Cadillac спробують втілити свої кращі дизайнерські напрацювання, але в сучасному стилі. Однак, вже відомо, що окрім електричної тяги у Cadillac Celestiq буде ще кілька особливостей.

Почати варто з того, що General Motors вже вклала в підготовку виробництва свого нового флагмана  $81 млн — причому, це буде перша модель, що виготовлятиметься у Глобальному Технічному Центрі Cadillac в Уоррені. При виробництві машини будуть активно використовуватися 3D-принтери (з їх допомогою буде виготовлено більше 100 елементв, що більше, ніж у будь-якій іншій моделі GM). А загалом, кожен з Cadillac Celestiq буде будуватися так, як колись будувалися кращі примірники моделей представницького класу — тобто, вручну. Мушу погодитися: цікаве має вийти поєднання — промисловий hi-tech у вигляді 3D-деталей та ручна робота майстрів, ніби в справжньому кузовному ател'є!

cadillac-celestiq-seems-it-completely-go-kia-style

cadillac-celestiq-seems-it-completely-go-kia-style

Президент GM Марк Ройсс говорить, що як майбутній флагман Cadillac, новий Celestiq втілює в собі початок нової ери марки. Що компанія прагне створити Cadillac світового рівня, який містив би в собі лише найкращі якості майстерності, дизайну інженерії та технологій.

А Магалі Дебелліс, менеджер з Cadillac Branded Advanced Design (як же люблять американці ці пафосні назви) каже, що від унікальних пропорцій і нової легкої, витонченої мови форм до точності й уваши до деталей, Cadillac Celestiq буде несхожий ні на що з того, що зараз пересувається дорогами загального користування.

Втім, всі ці офіційні реляції — це добре.

От тільки...

cadillac-celestiq-seems-it-completely-go-kia-style

Так могла б виглядати нова модель KIA — корейці давно впіймали кураж якісного мейнстріму. І виходить в них, як не крути, справді добре. Але за усієї поваги до KIA, Cadillac за визначенням має грати у іншій лізі.

Має. Вже не перше десятиліття має, але...

Схоже, зараз Кедді має застрибнути в черговий потяг — цього разу електричний. Замість того, щоб запропонувати свій розклад руху.

Боюся, тим, для кого Cadillac значить дещо більше, ніж яскраві понти по-американськи, залишається тільки згадувати Eldorado Biarritz, Brougham та Fleetwood. Це було дійсно круто.

 

P.S. офіційна прем'єра нового електричного флагмана Cadillac запланована на 22 липня.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — GM/Cadillac

 

Tag :
Юрий Бугаев

Latest from  Юрий Бугаев