Серія "Автовсесвіт з Олегом Василевським". Вказаний виробником запас руху електромобіля на одній зарядці: реальність чи вигадка?

09 декабря 2021
(0 голосов)
Author :  

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-ev-range-shown-by-makers-is-not-possible

Запас руху на одній повній зарядці, що його вказують виробники електромобілей, у реальному житті є недосяжним. Це вдалося встановити європейській организації AUTOBEST після проведення тестів 15 нових моделей електромобілей, що відбулися під час конкурсу ECOBEST Challenge.

AUTOBEST оприлюднив остаточні результати тестування масових електромобілів, яке проводилося з 4 по 6 листопада 2021 року. У тестах прийняли участь найпопулярніші у Європі електромобілі від Citroen, Cupra, Dacia, FIAT, Honda, Hyundai, KIA, Mazda, Nissan, Opel, Peugeot, Renault. Більшість з випробуваних моделей в умовах реальної експлуатації змогли продемонструвати в середньому 90% вказаного виробниками запасу автономного руху за циклом WLTP. А деякі змогли проїхати ще майже 40 км після того, як індикатор заряду вказував на повністю розряджений акумулятор.

Підсумки конкурсу «ECOBEST Challenge — Electrified by VinFast» були оголошені 30 листопада під час онлайнової прес-конференції за участі представників оргкомітету AUTOBEST та спонсора випробовувань — в'єтнамської автомобільної компанії VinFast.

Усі протестовані електромобілі продемонстрували більше 75% запасу руху від вказаних виробниками показників, що були отримані за методикою WLTP. Це стандарт, який було створено у Європейському Союзі, що забезпечує оцінку енергоефективності бензинових, дизельних, електричних та гібридних моделей. 5 з 15 випробуваних моделей пройшли на одному заряді більше 90% вказаного виробниками запасу руху. 

Проведені випробування були організовані з використанням єдиної методики для усіх учасників тестування. Відповідно до оцінки оргкомітету AUTOBEST та журі конкурсу, до складу якого входять експерти з 32 країн Європи, остаточні результати становлять хороший середній рівень, цілком надійний еталон для усіх протестованих електромобілей та можуть бути прийняті споживачами в якості підгрунтя для прийняття рішень щодо придбання EV'моделей.

Хуан Далмау, головний редактор сайту coches.net та член журі AUTOBEST від Іспанії так висловився щодо підсумків проведених випробовувань: «Ми були здивовані результатами деяких конкурсантів, які впритул наблизилися до цифр, вказаних виробником. Реальний запас руху, який був продемонстрований під час тестів, демонструє, що у міському середовищі електромобілі стали цілком гідною альтернативою традиційним моделям з ДВЗ».

   

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-ev-range-shown-by-makers-is-not-possible

 

Безумовно, найбульшу зацікавленість у покупців викликає інформація про те, яку реальну місткість мають акумулятори електромобілів — і відповідно, який запас автономного руху вони забезпечують. У цьому сенсі дуже важливо, що усі випробувані моделі пройшли однаковий маршрут із різним рел'єфом, різною інтенсивністю руху на дорогах та різним ступенем підготовки водіїв. Мова йде про подолання дистанції до моменту, поки заряд акумуляторної батареї не буде повністю вичерпано.

Виявилося, що жоден з протестованих електромобілів не зупинився, коли індикатор запасу заряду вказував на повністю розряджений акумулятор: в такому стані учасники проходили від 14 до 37.8 км, що стало приємним сюрпризом та дуже полегшить  життя власників EV'моделей. Тим не менше, AUTOBEST дає рекомендацію зберігати «нульовий» запас батареї як стратегічний та всіляко запобігати утворенню ситуації, коли доведеться його використовувати.

Задля наочності у AUTOBEST створено кілька індексів.

Індекс EcoC 1 становить собою процент реального запасу руху у порівнянні з тою цифрою, що вказана виробником та отримана ним в процесі випробовувань за циклом WLTP.

Індекс EcoC 2 відображає квінтесенцію ідеї енергоефективності електромобілів та демонтрує, скільки кілометрів реального автономного запасу руху пропонує одна кіловат-година акумуляторної батареї. За цим індексом лідером цього року стала Dacia Spring, яка може проїхати на 1 квт-год більше 8 км. А загалом, середнє значення індекса EcoC 2 значно поліпшилося у порівнянні з результатом 3-річної давнини, коли вперше було проведено випробовування за цією методикою, що демонструє відчутний прогрес у підвищенні енергоефективності електромобілей.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-ev-range-shown-by-makers-is-not-possible

«Ми вважаємо, що «ECOBEST Challenge — Electrified by VinFast» — це величезний крок вперед у розумінні реальності керування електромобілем. Маючи унікальні цифри реального запасу автономного руху при нульовій індикації запасу електроенергії у акумуляторі, ми готові заявити, що електромобілі можуть продовжувати рух після того, як за показниками приладів вони більше не можуть рухатися далі. Ми у AUTOBEST також переконані, що у 2025 році в нас будуть електромобілі, що легко досягають пробігу більше 10-12 км на одній кіловат-годині» — сказав Дан Варді, засновник та голова AUTOBEST.

Нарешті, ще одним унікальним результатом «ECOBEST Challenge — Electrified by VinFast» є розрахунок кількості енергії, необхідної для повної зарядки акумуляторної батареї. УСІ протестовані автомобілі потребували більше енергії, ніж вказана виробниками місткість акумуляторів: потреби виявилися від 5.9% до 27.1% більшими!

Пояснення такої ситуації є та має кілька причин — і вони мають бути оголошені, оскільки користувачі повинні закладати у свій бюджет відповідні додаткові витрати.

По-перше, певна кількість енергії (біля 5%) губиться під час перетворення змінного струму (у мережі) у постійний (у акумуляторі).

По-друге, деяка кількість енергії витрачається для живлення систем, які використовуються для зарядки (переважно інвертора). Також є втрати у розетці та в усій ланці, що пов'язана з процесом.

По-третє, якась кількість енергії витрачається на охолодження акумуляторної батареї під час процесу (до того ж, ці втрати збільшуються при швидкій зарядці або в умовах високої температури оточуючого середовища).

Стан самого акумулятора та тип зарядного пристрою також може призвести до певних втрат.

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-ev-range-shown-by-makers-is-not-possible

Тепер що стосується безпосередньо самих тестів.

AUTOBEST організував «ECOBEST Challenge — Electrified by VinFast» — перший тест такого типу на калькуляцію пробігу електричних моделей в умовах реального повсякденного руху. Випробовування пройшли у Террассі, неподалік Барселони. Професійні автомобільні журналісти конкурсу AUTOBEST та представники іспанської медіа-групи coches.net керували 15 серійними електромобілями, що продаються у Європі (усі з більше, ніж 200 км запаса автономного руху за методикою WLTP та з вартістю нижче 32 000 євро без урахування податків). 

Випробовування почалися та завершилися у штаб-квартирі компанії Circutor, де також виконувалася підзарядка тестової техніки. При цьому усі електромобілі пересувалися із навантаженням у вигляді водія, кліматичні установки та радіо були активовані, а тиск у шинах дорівнював тому, що рекомендовано виробником. Усі моделі керувалися у нормальному режимі та із використанням функції «Brake» в умовах міста, коли це було можливо. Протестована техніка долала мішаний 60-кілометровий маршрут кілька разів: з автомагістралями (50%), звичайними дорогами (20%) та міськими вулицями Террасси (30%). Водії обмінювалися технікою кожні 30 км, щоб виключити вплив стилю керування на результат. Усі машини їхали колонною за лідером, який встановлював середню швидкість. Після досягнення нульової позначки на приладі, що вказує на процент заряду акумуляторної батареї (або по досягненню нульової позначки на індикаторі запасу руху), машини продовжували рух по кільцевій трасі Circutor до повної зупинки. 

 

Про AUTOBEST

Конкурс стартував у 2001 році задля селекції кращого автомобіля в країнах Європи із економікою, що розвивається, та вигідно відрізняється специфічним набором критеріїв, які допомагають обрати модель за кращим поєднанням якостей, функціональності та ціни. З 2015 року конкурс став загальноєвропейським та одночасно найбільшим незалежним конкурсом у світі за кількістю представлених у ньому країн — на їх території, фактично, мешкає 95% населення Європи.

Україна представлена у AUTOBEST з 2004 року.

 

automotive-world-on-sport-engine-with-oleg-vasylevskyi-test-drive

Олег Василевський — один з найдосвідченіших українських автожурналістів, загальний стаж у автожурналістиці — більше 25 років. Освіта — автомобільний інженер-механік. Представник України у складі организації AUTOBEST.

З особистим автоблогом Олега МОЖНА ОЗНАЙОМИТИСЬ ТУТ

 

текст оригіналу — Олег Василевський

україномовна версія — Юрій Бугаєв

фото — AUTOBEST

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine