Лаунж-зони від Audi: відтепер зарядка електромобілів може мати ось такий вигляд

24 декабря 2021
(0 голосов)
Author :  

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

На цьому тижні Audi презентувала свій перший зарядний лаунж-хаб.

Ідея, здавалося б, цілком очевидна, але чомусь тільки «кільця» втілили у життя, як на мене, просто необхідну експлуатаційну ланку, без якої подальший успішний розвиток NEV-сектора буде як мінімум дуже сповільнений (меншою мірою, за наявного рівня розвитку акумуляторної індустрії все виглядає саме так).

Почнемо з сухих фактів: к 2025 року Audi планує пропонувати своїм клієнтам більше двох десятків суто електричних моделей, з 2026 року в Інгольштадті почнуть пропонувати своїм потенційним покупцям нові моделі виключно на електрострумі, а у 2033 році компанія планує взагалі завершити виробництво авто із ДВЗ.

Щодо відмови від традиційних двигунів  це ми ще подивимось, а от 2026 рік  строк набагато ближчий та реалістичніший. Та що там, питання можливсті своєчасно та зручно зарядити свій електромобіль це вже реальність, не треба чекати 2026 року. Під'їжджаєте до місця, де зазвичай дозаряджаєтеся, якщо виникла така потреба а там усі місця зайняті. Знайома картина?

Та між іншим, подібна ситуація поки що стосується України тільки певною мірою, а ось у Європі, з їх об'ємами продажів електромобілів, ця проблема вже гостріша.

Перш за все тому, що сучасні акумуляторні батареї у випадку необхідності їх дозаряду десь не вдома вимагають істотних витрат часу про звичні для автомобілів 10-15 хвилин навіть мріяти поки що не доводиться.

Наприклад, нові Audi e-tron GT/RS e-tron GT, що мають два електромотори, 800-вольтову електросистему та батарею на 93 кВтч (вона забезпечує більше 400 км реального пробігу) потребують десь півгодини зарядки від 270-кіловаттного чарджера постійного струму і за цей час власник поповнить запас енергії в літій-іонному акумуляторі не більше, ніж на 80% (це якщо у батареї перед зарядкою залишалося хоча б 5%).

Про повний заряд батареї й згадувати нема чого навіть за наявності потужного чарджера швидкої зарядки на таку операцію все ще треба кілька годин, вже не говорячи про домашню зарядку від побутової мережі.

Втім, витрачати час на повну зарядку впродовж дня все одно мало хто погодиться. А от потреба поповнити заряд хоча б до 80% куди більше реальна ситуація. І якщо вже так, в Audi подумали: чому б не надати власникам їх електромобілів такі умови, які б викликали бажання доєднатися до кола власників такої техніки?

І ось 23 грудня запрацював перший зарядний лаунж-хаб саме його зовнішній вигляд Ви можете побачити на заголовному фото. А ось так він виглядає з середини:

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

Якщо коротко, концепцію зарядного лаунж-хабу можна змалювати так: площа близько 200 м2, кубічно-модульна конструкція, яка дозволяє розташувати хаб майже де завгодно; на це ж працює власне внутрішнє літій-іонне енергосховище місткістю 2.45 мВт тобто, для розташування хабу навіть не потрібен доступ до електромережі; сонячні батареї на даху, що доють додатково 30 кВт; 6 зарядних портів потужністю до 320 кВт.

В Audi говорять, що подумали як про клієнтів, яким треба просто підзарядитися протягом дня, так і про тих, в кого вдома взагалі нема можливості заряджати свій електромобіль (мова, доречі, йде не тільки про Audi зарядні хаби сумісні і з моделями інших виробників). Важливою особливістю зарядного лаунж-хабу є те, що клієнт із допомогою мобільного додатку може забронювати для себе один з зарядних портів, якщо є вільні. І доречі, у Європі це коштуватиме стільки ж, скільки довелося б сплатити, якби власник заряджав свій EV вдома від Wallbox якщо точніше, для власників контракту Charging Service це 31 цент за кіловат-годину.

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could belounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

Окрім безспосередньо можливості зарядити свій EV, клієнти зарядного лаунж-хабу матимуть можливість зарядити, наприклад, свій електроскутер; якщо приїхали на електромобілі іншого виробника  протестувати Audi Q4 e-tron або ж Audi RS e-tron GT та за необхідності скористуватися конфігуратором електричних моделей Audi. Через 98-дюймовий екран можна отримати й іншу інформацію від наявного функціоналу, який пропонує хаб, до даних про стан зарядного процесу Вашого електромобіля.

І звичайно, поки заряджається техніка, підзарядитися може й людина до послуг клієнтів лаунж-хабу чай, кава та свіжа їжа, що доставляється за системою «саме вчасно».

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

lounge-zone by Audi thats how urban EV-charging hub could be

Поки що зарядний лаунж-хаб є пілотним проектом. Однак, його мета — вивчити усі процеси, щоб надалі мати можливість розгорнути повноцінну мережу таких зарядок. 

 

текст  Юрій Бугаєв

ілюстрації Audi AG

 

Даний матеріал не є рекламним, українські представники марки не сплачували автору гонорар за його підготовку. Ця публікація має на меті ознайомлення читачів із сучасними трендами автомобільного світу.

Стильний партнер Автомобільного Бюро Sport-Engine  — український бренд чоловічого верхнього одягу Astoni, лекала, моделі та самі вироби якого створюються в Україні завдяки досвіду засновників компанії.

Чоловічій одяг Astoni.

Зроблено зі смаком.

Зроблено якісно.

Зроблено в Україні.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine