Новий Mercedes S-Klasse 2021 модельного року: запаморочення (+ВІДЕО)

12 июля 2020
(0 голосов)
Author :  

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

Перша інформація щодо зовнішності та інтер'єру нового Mercedes S-Klasse (W223) з'явилась всередині травня — і ось тепер, нажаль, ми змушені констатувати: у Штуттгарті дійсно продовжують дотримуватись стилю «екраноманії». Тож, наступна «еска» матиме... скажімо так, дуже цікавий мікс техніки, зовнішності та інтер'єру.

Саме з техніки варто почати перше і поки що віртуальне знайомство із новим S-Klasse.

Перш за все, варто зазначити, що нова машина фактично матиме два варіанти: перший — це «звичайний» W223, який ми знатимемо як S-Klasse сьомої генерації і який комплектуватимуть виключно гібридними енергоблоками (його побудують на платформі MRA). Другий варіант буде суто електричним та повнопривідним та стане флагманом EV-лінійки, яку у Mercedes назвали EQ (платформа MEA; доречі, вже відомо, що топ-версію EQS можна буде придбати у варіанті від AMG з потужністю більше 600 к.с.). Так, це не помилка: платформи різні, але це зумовлено різними силовими установками. А от що стосується іншої начінки, новий S- та EQS обіцяються бути дуже схожими.

Між іншим, актуальний S-Klasse W222 теж можна придбати у plug-in-гібридному вигляді, але така модификація цільки одна: це «S 560e» із системною віддачею 469 к.с. та 700 Нм (бензиновий бі-турбовий 3-літровий V6 має потужність 367 к.с. (270 кВт), а електромотор — 90 кВт). Маючи задній привід та 9-ступеневу автоматичну трансмісію, Mercedes S 560e здатен прискорюватись до 100 км/год за 5 секунд та досягати максимальних 250 км/год. При цьому заявлена виробником середня витрата пального у гібридному режимі може складати всього лише 2.1 л/100 км, заявлені викиди СО2 при такому русі складають 49 г/км, а по місту в суто електричному режимі S 560e здатен долати до 50 км.

Ці цифри дозволяють зрозуміти, які показники інженери намагалися покращити у новому W223.

Що ж стосується W222, то особисто мені довелося випробувати на собі обидві версії цієї машини: як зразка 2013 модельного року у версії S 500L (із подовженою базою — і схоже, далі усі S-Klasse пропонуватимуть виключно у такому вигляді), так і бензиновий S 560 4MATIC зразка 2018 модельного року.

  new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse      new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

Під час роад-шоу від Mercedes версія S 400d 4MATIC дозволяла ознайомитись із зовнішністю та салоном оновленого S-Klasse W222 2018 модельного року

 

Яким мені запам'ятався W222?

Він неймовірно, до абсурду легкий за відчуттями. Як 4.7-літровий S 500L потужністю 455 к.с., так і 4-літровий 469-сильний S 560 4MATIC здатні прискорюватись так, ніби тебе раптом всадили на облако, яке підхватив потужний вітер. Цифри спринту 0-100 км/год, звичайно, говорять самі за себе — 4.8 та 4.6 секунди відповідно — але не здатні передати ті фантастичні відчуття, які дарує W222. В мозок врізалась фраза одного з мерседесівців на пенсії про те, що коли у 1963 році був представлений найперший Mercedes 600, його творці хотіли, щоб ця машина дарувала своєму власнику цілковито особливі відучуття.

І потужна, впевнена легкість, з якою пересувались у просторі S 500L та S 560 4MATIC, дійсно залишала по собі саме такі, дуже особливі враження.

Як Ви розумієте, виникали такі відчуття зовсім не завдяки двигуну потужністю під півтисячи кінських сил — точніше, не тільки завдяки йому — а тому, що загальний баланс силового агрегата, шасі, яке майже ізолювало тебе від недоліків дорожного покриття та оздоблення салону був виведений інженерами Mercedes на фантастичний рівень.

Що ж можна поліпшити у наступній моделі, яка йде на зміну W222?

Про те, що новий S-Klasse матиме суто гібридні енергоблоки, вже сказано вище. Окремо хочеться відзначити те, що відомо про активну пневмопідвіску AirMatic+, яку встановлюють на актуальну «еску»: її буде вдосконалено, оскільки 48-вольтова архітектура W223 дозволить використання стереокамери, що буде постійно моніторити стан дорожнього полотна. Це надасть можливість індивідуально керувати кожною пневмостійкою шасі, що в свою чергу допоможе максимально ефективно долати нахили кузова у поворотах та висоту розташування кузова відносно дороги.

Тепер що стосуєтсья зовнішності та салону.

Екстер'єр нового S-Klasse точно допоможе йому залишатися лідером класу представницьких седанів:  передня та задня частини W223 вирішені в стилі актуального CLS, який вийшов у дизайнерів під керівництвом Гордона Вегенера ну дуже добре — хто бачив машину живцем, зрозуміє.

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

Mercedes CLS третьої генерації зразка 2018 модельного року

 

Дизайнери нарешті відійшли від відвертої роскосої азійщини, яка панувала у стилі Mercedes донедавна, знайшовши сучасний еквівалент класичної прямокутної головної оптики. Та й позаду все більше сучасних Мерсів отримують гідне візуальне рішення, яке більше не викликає питання «що це в біса таке?!».

Ось перші шпіонські фото, що потрапили до мережі у травні:

 new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

На заглавному фото можна побачити, що шпіонські знімки не обманюють і саме так будет виглядати фронтальна частина S-Klasse сьомої генерації. І загалом щодо зовнішності питань нема: впізнавано, солідно, сучасно і з наявними відмінностями від попередника.

А от що стосується салону, чесно кажучи в мене були великі сподівання, що хтось із допомогою цих фото намагається створити сенсацію — а насправді салон нового S-Klasse буде виглядати більш адекватно.

Проте, на минулому тижні Mercedes офіційно підтвердив правдивість наведених вище шпіонських фото як щодо зовнішності, так і в частині того, як виглядатиме салон W223. 

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

Як Вам діодна стрічка вздовж передньої панелі та здоровезний планшет по центру? Це так зараз виглядає розкіш, яка, безперечно, є чи не найголовнішою відзнакою S-Klasse? Безумовно, все виконано стильно та у тренді, і зйомка у затемненому середовищі виглядає дуже цікаво — тож, подібні рішення виглядали б привабливо в салоні якогось дизайнерського «француза»: там такі речі були б цілком на своєму місці. А за 5 років дизайнери вигадали б щось новеньке-модненьке.

Побачити ж це в салоні найновішого S-Klasse...

Хлопці, ховайся в кукурузу.

А якщо серйозно, особисто я бачу нездоланне бажання Mercedes зрівнятися із BMW у створенні епохального рішення в інтер'єрі, яким свого часу став iDrive і різні варіації якого сьогодні використовує цілий ряд автовиробників. Саме цим бажанням можна пояснити появу в салоні цілого ряду актуальних моделей Mercedes абсолютно недоречних «планшетів» замість панелі приладів та частини центральної консолі. Тепер до планшету перед очима приєднається величезний екран по центру, але інтер'єрщики Mercedes і тут не стали першими: Tesla використовує таке рішення не перший рік — і в них воно теж виглядає хоч і функціонально, але дешево. Наче хтось намагався максимально зарізати кости на оздоблення інтер'єру і тут виникла ідея: «а давайте вставимо сюди планшет? Буде модно та точно запам'ятається».

У Mercedes пояснюють «екраноманію» наявністю другої генерації інтер'єр-асістенту MBUX (Mercedes-Benz User Experience), який забезпечує здатність машини впізнавати власника за відбитком пальця, функції доповненої реальності, які дозволяють, наприклад, вивести на лобове скло підказки навігаційної системи, медіа-рішення для всіх чотирьох людей в салоні із можливістю індивідуалізації та взаємного обміну... Людину, яка перетворила S-Klasse на «пересувний онлайн-кінотеатр», звуть Саджад Хан — саме він зараз відповідає у Mercedes за роботу у напрямку CASE (тобто, Connected, Autonomous, Shared & Services та Electric).

А знаєте як «цікаво» користуватися всіма цими діджитал-рішеннями у сонячну погоду? Я, наприклад,  відчув всі ці дива на собі — і тому страшенно радію класичним, перевіреним рішенням та помірній «діджиталізації», які використані в моєму власному авто.

І ще один момент. Варто поглянути на конкурентів — і можна побачити одразу кілька гідних варіантів того, яким чином можна поєднувати сучасний функціонал та привабливий, стильний зовнішній вигляд.

Давайте за абеткою: ось вони, головні суперники Mercedes S-Klasse. 

— четверта генерація Audi A8, яку збирають із липня 2017 року. На фото машина у версії A8 55 TFSI quattro:

Audi A8 MkIV 2017MY

Audi A8 MkIV 2017MY

Audi A8 MkIV 2017MY interior

 

— актуальна BMW 7 Series (G11) шостої генерації, яку почали збирати у липні 2015 року. На фото оновлена машина зразка 2019 модельного року у версії 745Le xDrive M Sport:

BMW 7 Series (G11) 2019MY BMW 7 Series (G11) 2019MY

BMW 7 Series (G11) 2019MY interior

 

— друга генерація Porsche Panamera, виробництво якої стартувало у червні 2016 року. На фото Panamera Turbo 2017 модельного року:

Porsche Panamera Turbo 2017MY

Porsche Panamera Turbo 2017MY

Porsche Panamera Turbo 2017MY

На Audi A8 якось поїздити не довелось, але я знаю, що з себе становить і актуальний BMW X5, інтер'єр якого дуже близький до оновленої 7 Series, і на «друга» Porsche Panamera. Можу впенено сказати, що абсолютно не відчував себе обділеним сучасним інфотейнмент-функціоналом — і при цьому під час обох тест-драйвів знаходився у затишних та приємних за відчуттями салонах. Більше того, як на мене, у Porsche віднайшли майже ідеальне сполучення функціональних можливостей бортового інфотейнменту, якості його виконання, швидкості відкликів, і зовнішнього вигляду (як суто в естетичному аспекті, так і в сенсі ергономіки — тобто, взаємне розташування органів керування системою зручно та логічне).

Врешті решт, якщо вже вести мову про Mercedes я своїми очима бачив, як виглядає інтер'єр оновленого C-Klasse актуальної генерації, де функціональність та стиль мають чудове поєднання. Безумовно, треба враховувати, що це значно демократичніша модель, яка позиціонується двома класами нижче — відповідно, інфотейнмент можливості у нового S-Klasse ширші. Але ж не настільки, щоб перетворювати салон знакової для Mercedes моделі на різновид офісного кабінету!

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

Інтер'єр оновленого Mercedes C-Klasse 2019 модельного року

І тут постає питання: як так вийшло, що покупці оновленої «цешки» мають можливість обрати машину із справжнім мерсівським салоном, а майбутні покупці найновішого S-Klasse вимушені будуть або змиритися із «діджиталізацією» — або піти до конкурентів Mercedes? 

З офіційним виходом нового S-Klasse на ринок наприкінці цьго року ми наочно переконаємось, що у Штуттгарті цілком серйозно вважають увесь цей екранно-цифровий несмак втіленням сучасної роскоші. Виглядає все це як запаморочення мозоку, але ок — мабуть у керівництві компанії сподіваються, що діджитальний тренд зробить нормою їх бачення інтер'єру сучасних авто. Не дивно, що в цій ситуації шеф-дизайнер Mercedes герр Вагенер говорить про роботу над новим S-Klasse так: «я хотів зробити Mercedes найбажанішим luxury'брендом».

Десь я щось подібне вже чув. Здається, це було трошки менше 20 років тому, коли інший шеф-дизайнер — в тому випадку мова йшла про Кріса Бенгла з BMW — затвердивши варіант Адріана ван Хоойдонка, теж дуже впевнено почав нав'язувати автомобільному світу нове бачення седана представницького класу. Мова йде про четверту генерацію BMW 7 Series (E65), яка дебютувала на Франкфуртському автосалоні'2001.

BMW 7 Series (E65) 2002MY

BMW 7 Series (E65) 2002MY

BMW 7 Series (E65) 2002MY

BMW 7 Series (E65) 2002 модельного року

 

Що стало підсумком цієї історії?

E65 стала найуспішнішою з усіх генерацій 7 Series, при цьому дизайнерські рішення, закладені у автомобіль 2002 модельного року, були значно пом'якшені вже під час рестайлінгу 2005 року в силу шаленої критики стилю, який став візитівкою Кріса Бенгла. А якщо подивитись на наступні генерації «сімки», то революційний інтерфейс iDrive — це єдине, що в них можна знайти від Е65. Безумовно, в сенсі розробки принципово нового засобу комунікації між водієм та автомобілем, автомобіль повністю відіграв свою роль. Але показово й інше: ринок сприйняв тільки дійсно цікаве рішення. При цьому стилістика, обрана Бенглом, отримала свою оцінку — і за кілька років BMW знов звернулась до свого фірмового стилю, підгрунтя якого заклали геніальні Поль Брак та Клаус Люте.

new-mercedes-s-klasse-2021-is-eclipse

Тому, повертаючись до нового Mercedes S-Klasse, є в мене відчуття, що відверте нав'язування нового формату інтер'єру може призвести до того, що у спадку W223 залишиться непогана зовнішність та звання першого представницького седану, який було переведено на виключно гібридну тягу. Тож, особисто я щіро раджу тим, хто цінує розумне (та зі смаком) поєднання техніки, зовнішності та інтер'єру: Вам варто поспішати із придбанням останнього на сьогодні притомного Mercedes S-Klasse W222.

Що ж стосується W223, то його дебют відбудеться у вересні. І оскільки відомо, що Паризький автосалон'2020, який мав відбутися наприкінці вересня, вже відмінено, нам варто очіквати на самостійний івент від «трипроменевої зірки». Подивимось, яким буде дебют нового S-Klasse. Але нудьгувати в будь-якому разі не доведеться.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Daimler AG та з архіву автора

 

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine