Tesla: перший прибуток за підсумком року за весь час існування компанії ДОПОВНЕНО

28 января 2021
(0 голосов)
Author :  

tesla-get-first-ever-profit-over-the-year-since-foundation

Інколи навіть відчайдушніша віра у власні сили потребує не менш відчайдушної боротьби за свою мрію — причому, протягом багатьох років.

Уявіть собі: Ілон Маск заснував свою компанію Tesla у 2003 році — і увесь цей час вона була збитковою. І ось тільки зараз настав той момент, якого Маск чекав майже 20 років: за підсумком навіженого 2020-го, з його коронавірусом, локдаунами та карантинами, Tesla вперше принесла прибуток.

$721 мільйон.

Саме стільки заробила Tesla у минулому році, попутно ставши учасником рейтингу найбільших американських компаній S&P500 та здолавши відмітку у $400 млрд за рівнем своєї капіталізації. Тож, коли будете пригадувати «жахливий 2020-й», не забувайте, що у світі є як мінімум одна людина, яка саме в цей рік зробила те, що не так давно вважалося неможливим. Наприклад, підсумок 2019 року виглядав, м'яко кажучи, не дуже обнадійливо: мінус $862 мільйони.

У цифрах 2020 рік виглядає для Tesla наступним чином:

— зібрано 509 737 машини (тобто, осінні очікування того, що компанія пройде річний рівень виробництва у півмільйона електромобілів, повністю виправдалися)

— зростання продажів становило 36%

— у абсолютних цифрах продано 499 550 машин

— загальний дохід збільшився з $24.6 млрд у 2019 році до $31.5 млрд

Драйверами фантастичного темпу зростання продажів, як Ви, мабуть, вже здогадалися, стали Model 3 та електричний кросовер Tesla Model Y, виробництво якого стартувало у січні 2020 року на новому заводі Tesla у Китаї. Покупці отримали перші машини цієї моделі у березні'2020. У США саме Model Y стала справжнім бестселлером, а разом Model 3 та Model Y дозволили продати протягом минулого року 442 511 машин. Для порівняння: Model Z та Model X за 2020 рік продано у кількості 57 039 екземплярів. А загалом, саме відкриття виробництва у Китаї та продажі там дозволило Tesla вийти нарешті на беззбитковий рівень роботи.

Допоміг і продаж іншим виробникам квот на викиди шкідливих речовин: тільки ці грошіі, що надійшли на рахунки Tesla у IV кварталі 2020 року, становили $401 млн.

У поточному році, із запуском нового заводу Tesla під Берліном а також виробництва у Остіні (Техас), Ілон Макс очікує продажів, які вийдуть за рівень 800 тис машин. І хоча офіційні цифри від Tesla виглядають трошки скромніше — «у 2021 році продажі складуть як мінімум 750 тис машин» — це все одно як мінімум ще +50% до показника продажів 2020 року.

 

ДОПОВНЕННЯ

У Tesla відсвяткували перший в своїй історії прибутковий рік випуском оновлених Model S та Model X.

Для початку давайте пригадаємо, як виглядала зовні та зсередини Tesla Model S до цьогорічного оновлення:

tesla-get-first-ever-profit-over-the-year-since-foundation

Tesla Model S після оновлення зразка 2016 року

 

Щоб відрізнити оновлену Model S зразка 2021 модельного року, не треба буде вдивлятися в зовнішність машини: новий передній бампер, в якому більше немає протитуманних ліхтарів, та «пакет затемнення», до якого входять оформлення переднього логотипу, ручки дверцят, кріплення зовнішніх дзеркал та оздоблення віконного прорізу + горизонтальна накладка на задній двері між ліхтарями. Таким чином, біквально кількома штрихами у Tesla зробили так, що Model S 2021 дуже легко відрізнити від попередниці. 

Tesla Model S 2021MY

Tesla Model S 2021MY

Tesla Model S 2021 модельного року

 

У інтер'єрі відбулася якщо не революція, то щось накшталт того: штурвал замість класичного керма та горизонтальний 17'' планшет замість вертикального. Мабуть, на поціновувачів Tesla-хайпу це може подіяти, але якщо говорити про ергономіку (а Tesla все ще потребує безпосередньої участі водія у керуванні рухом), то використання штурвалу замість нормального керма — при тому, що про модифікацію рульового механізму не говориться нічого, а значить під час маневрування все ще буде досить багато ситуацій, коли треба перекладати руки... Короче кажучи, як це буде виглядати, коли замість нормального керма в тебе штурвал, можна тільки уявити.

tesla-get-first-ever-profit-over-the-year-since-foundation

Інтер'єр Tesla Model S після оновлення зразка 2016 року

 

Мабуть, треба буде тішитись розташованими на штурвалі сенсорними клавішами та барабанчиками керуванням допоміжними функціями (це був жарт; хоча за деякий час може виявитись, що «це не точно»):

Tesla Model S 2021 interior

Tesla Model S 2021MY interior

Tesla Model S 2021MY interior

Tesla Model S 2021MY interior

Tesla Model S 2021MY interior

Інтер'єр Tesla Model S після оновлення зразка 2021 року

 

До комплектації Model S 2021 увійдуть трьохзонний клімат-контроль та вентиляція передніх крісел. Ще варто звернути увагу на приховані воздуховоди кліматичної системи, місце для безконтактної зарядки мобільної електроніки, розташоване під горизонтальним планшетом (там розташували й роз'єми USB-C), 22 динаміка штатного аудіокомплексу — і звичайно, на окремий 8'' монітор для пасажирів заднього ряду, який може конектитись із деякими ігровими консолями.

Тепер що стосується технічної частини.

Тепер базовою версію замість Model S Long Range Plus стає Model S Long Range з двома електромоторами, яка додала як у потужності (замість 564 к.с. тепер це еквівалент 679 к.с.), так і у автономній дистанції руху на одному заряді (замість 647 км це тепер 663 км за стандартом ЕРА). Покращилася й динаміка прискорення з місця: до 97 км/год (60 міль за американським стандартом) Tesla Model S Long Range 2021 прискорюється за 3.1 с — меншою мірою, саме такий показник надається виробником (Model S Long Range Plus мала 3.7 с).

Якщо можливості Model S Long Range Вас не задовільняють, зверніть увагу на Model S Plaid — ця версія прийшла на заміну Model S Performance і має три (!!!) електромотори. Загальна потужність системи — увага! — еквівалентна 1034 к.с., задні колеса мають по своєму окремому двигуну, а відтак стає можливим керування вектором тяги. Виробник запевняє, що швидкості 100 км/год Tesla Model S Plaid досягає через 2.1 с після старту, а максимальна швидкість складає 320 км/год (але для досягнення такого темпу пересування потрібні спеціальні шини, які можна буде замовити починаючи з осені поточного року. Автономну дистанцію руху на одному заряді у Tesla Model S Plaid заявлено на рівні 628 км. А у версії Tesla Model S Plaid+ — 836 км.

Ціни наступні:

— Tesla Model S Long Range: від $79 990

— Tesla Model S Plaid: від $119 990

— Tesla Model S Plaid+: від $139 990

Що стосується Tesla Model X, то її торкнулися майже ті самі зміни, що й Model S. Базовою тепер є Tesla Model X Long Range потужністю 679 к.с. та вартістю від $89 990 (0-100 км/год за 3.9 с, вказана автономна дистанція руху на одному заряді — 579 км). Tesla Model S Plaid потужністю 1034 к.с. коштує від $119 990 (0-100 км/год за 2.6 с, максимальна швидкість 262 км/год, вказана автономна дистанція руху на одному заряді — 547 км).   

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрація — Tesla

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine