Найновіший електричний кросовер BMW iX: перше знайомство наживо

19 ноября 2021
(1 Голосовать)
Author :  

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

Моя перша зустріч з найсвіжішою електричною новинкою від BMW — кросовером iX — відбулася, як то кажуть, «з коліс»: дилер мюнхенської марки АВТ Баварія-Дніпропетровськ щойно отримав машину. Для найпершого знайомства це мій улюблений формат: оскільки часу обмаль, працює принцип «ніколи не буде другого шансу справити перше враження».

Тож, які враження залишає цей електричний SUV від BMW у перші хвилини?

Останнього разу я близько стикався із суто електричним BMW кілька років тому — тоді це була перша серійна суто електрична модель концерну з Мюнхена: мова про BMW i3.

Добре пам'ятаю, як важко було повірити, що зовнішність та вигляд інтер'єру цілком серійні, а не концептуальні, і саме у такому вигляді машина надходить у продаж.

Із BMW iX схожа ситуація, оскільки головне враження від побаченого це абсолютно точно BMW, але це вже зовсім інший «баварець». Підкреслено сучасний, народжений у 21 столітті. Маю віддати належне команді дизайнерів: залишивши цілий ряд деталей відверто авангардного концепта iNext 2018 року, їм вдалося й наблизити машину до більш спокійного серійного вигляду, й зберегти фамільну стилістичну агресію BMW, але в її новому еквіваленті  з підкресленим EV-статусом. І тому фірмові «ноздрі» еволюціонували до пропорцій, що своїм виглядом нагадують штекєр для підключення до розетки.

BMW iNext Concept presented in LA-2018

BMW iNext Concept presented in LA-2018

Концепт BMW iNext був презентований наприкінці 2018 року, на автосалоні у Лос-Анжелесі

 

Може, для електромобіля воно й має сенс мовляв, були «ноздрі», а став «штекєр», бо зміни невпинні і на них треба реагувати. Та не знаю як Ви, а я все ще не можу звикнути до цього рішення, яке раптом з'явилося у передній частині замість фірмового.

Цікаво, це дійсно зроблено заради покращення впізнаваності електричних BMW? Якщо так, то хотів би я побачити людину, якій не вистачало характеру у зовнішності лінійки BMW. Такі взагалі є?

Я навмисно сфотографував iX поруч із актуальним BMW X7 та 5 Series — для порівняння стилістичних рішень. Гадаю, що нічого особливо не треба було вигадувати — достатньо було б «електричних» акцентів у вигляді деталіровки із використанням того ж зеленого або небесного кольору (що, доречі, й використовується у певних виконаннях iX). Це дозволило б як зберегти фірмову стилістику, так і миттєво відрізняти електричні BMW від баварських моделей із традиційним ДВЗ...

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

Але що зроблено — то зроблено, і я мушу визнати, що окрім «штекєра» у оформленні передньої частини кузова, претензій до зовнішності iX в мене більше нема. А з огляду на електричну сутність цієї моделі, також доведеться визнати, що виглядає машина саме таке, як і має виглядати з точки зору ринку: зовні — це дійсно абсолютно інший «баварець», з підкресленим EV-статусом.

Завершуючи розмову про зовнішність та перші враження від неї, зауважу: як на мене, у білому кольорі BMW iX виглядає набагато цікавіше його технократична сутність у такому варіанті має більш виразне втілення.

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

Тепер про те, що стоїть за зовнішністю цього «абсолютно іншого баварця».

Його збудовано на новій суто електричній платформі, а кузов, встановлений на алюмінієвій просторовій основі, виконано із використанням вуглецю.

Версія, з якою я познайомився наживо — це топова на даний момент iX xDrive50, тобто із віддачею енергоблоку з двома електричними двигунами  (по одному на кожну вісь) загальною потужністю, еквівалентною 523 к.с. (обертаючий момент 765 Нм). Стартова динаміка BMW iX xDrive 50 має показник 4.6 с до 100 км/год, а максимальна швидкість (доречі, так само, як у версії iX xDrive40) обмежена на рівні 200 км/год.  

Для даної версії виробник заявляє «більше 600 км пробігу» на одній повній зарядці за циклом WLTP (якщо точніше, до 630 км). Такий результат досягнуто завдяки тому, що BMW iX має тягові батареї нової генерації — у порівнянні із акумулятором згаданої раніше BMW i3 вони мають питому енергоємність, що є на 40% більшою. Сама батарея має ємність 111.5 кВт/год (у 326-сильної версії iX xDrive40 — 76.6 кВт/год та до 425 км пробігу на одному повному заряді). Виробник вказує час, потрібний на те, щоб зарядити її з 10 до 80% ємності, на рівні 35 хвилин (чарджером постійного струму на 150 кВт).

Щоб потрапити у салон, треба відкрити безрамкові дверцята, що мають рукоятки з кнопковими активаторами замка. Розташовані кнопки таким чином, що складається таке враження, ніби ти просто підійшов та відкрив двері. В перші секунди не одразу усвідомлюєш, що встигли спрацювати замки дверей — чуєш тільки характерний звук автоматичних доводчиків скла.

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

Оскільки за розмірами BMW iX — це електричний еквівалент BMW X5, інтер'єр просторий (доречі, колісна база навіть більша: 3000 мм проти 2975 мм у X5).

І не дивлячись на роки, що минули з моменту ринкового дебюту BMW i3 — тобто, ніби був час звикнути до авангарду у салоні електричних BMW — знову важко повірити, що ось цей інтер'єр належить цілком серійній моделі. Гексагональне кермо, величезний строго прямокутний «планшет» перед очима та селектори з полірованих кристалів на підлокітнику під правою рукою...

При всьому цьому передні крісла виконано із інтегрованим підголівником, а позаду в них передбачено роз'єми для зручності задніх пасажирів.

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

all-new-electric-crossover-bmw-ix-first-real-life-view

Іншими словами, враження наступні: якщо погляд зовні залишив у Вас сумніви щодо права машини зватися «абсолютно іншим баварцем», то салон iX остаточно знімає усі сумніви: це дійсно зовсім інший BMW.

Цікаво буде подивитись, як сприйме ринок цю модель: баварці презентували її рік тому, але повноцінне виробництво почалося лише у поточному листопаді. Причому, пізніше до згаданих вище версій iX xDrive40 та iX xDrive50 на ринок вийде топовий BMW iX M60 потужністю більше 600 к.с.

На сьогодні вартість BMW iX в Україні починається з еквіваленту 62 тис. євро за BMW iX xDrive40.

Вартість BMW iX xDrive50 починається з 77 тис. євро.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Юрій Бугаєв

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «АВТ Баварія-Дніпропетровськ» — офіційному дилеру BMW в Дніпрі та Дніпропетровській області — за надану можливість ознайомитись з машиною.

 

Даний матеріал не є рекламним, його публікація має на меті ознайомлення читачів та потенційних покупців із певними властивостями нової моделі.

 

Стильний партнер Автомобільного Бюро Sport-Engine  — український бренд чоловічого верхнього одягу Astoni, лекала, моделі та самі вироби якого створюються в Україні завдяки досвіду засновників компанії.

Чоловічій одяг Astoni.

Зроблено зі смаком.

Зроблено якісно.

Зроблено в Україні.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine