Топовий BMW iX M60: краще із світів i, X та M?

05 января 2022
(0 голосов)
Author :  

top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

Саме так, як зазначено у назві цього матеріалу — «краще із світів i, X та M» — відрекомендували баварці топ-версію BMW iX M60.

Давайте подивимось, які в них для цього підстави?

Нагадаю: поки що єдина моя зустріч із BMW iX відбулася минулого листопада — і хоча мова йде про коротесеньке статичне знайомство, враження від машини дуже нагадали мені перші хвилини перебування поруч повністю електричного BMW i3 (а потім і за його кермом). А саме: це зовсім інший BMW, не такий, яким ми звикли сприймати баварський бренд. Зовнішність, оформлення інтерє'ру, використані матеріали...

Характеристики, вказані виробником для «звичайних» BMW iX, досить серйозні: версія iX xDrive40 має 326-сильний енергоблок (обертаючий момент — 630 Нм) із батареєю на 76.6 кВт/год та до 425 км пробігу на одному повному заряді. Спринт 0-100 км/год — 6.1 с.

Більш потужний BMW iX xDrive50 пропонує енергоблок потужністю, еквівалентною 523 к.с. (обертаючий момент — 765 Нм). Його батарея на 111.5 кВт/год забезпечує до 630 км пробігу на одному повному заряді. Спринт 0-100 км/год iX xDrive50 виконує за 4.6 с.

Обидві версії мають тягові літій-іонні батареї нової генерації та повний привід із індивідуальними електродвигунами для передньої та задньої вісі. Максимальна швидкість iX xDrive40 та iX xDrive50 обмежена на рівні 200 км/год.

top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

BMW iX M60 2022 модельного року

Що на тлі вказаних вище модифікацій становить собою iX M60 як топовий електричний кросовер від BMW?

Якщо говорити суто по техниці, то перед нами той самий енергоблок з двома електродвигунами (а відтак, і повний привід) та тягова батарея нової генерації. Однак, оскільки мова про топ-модифікацію, то М60 у порівнянні із характеристиками «цивільних» BMW iX отримала істотний апгрейд: взяти хоч б віддачу двох електродвигунів, яка у iX M60 на піку досягає 619 к.с.! Однак, треба зауважити, що таку потужність iX M60 має впродовж досить короткого часу, а саме 10 секунд (у режимі Launch Control обертаючий момент може досягати 1100 Нм; у режимі Sport значення загального тягового зусилля — 1015 Нм). При цьому зазвичай машина рухається переважно у задньопривідному режимі, маючи «всього» 360 кВт (489 к.с. в еквіваленті) та лише у разі необхідності підключає передню вісь із додатковими 190 кВт (258 к.с. в еквіваленті).

Значення спринту 0-100 км/год, вказане BMW для iX M60, становить 3.8 с (у режимі Launch Control) — тобто, це найшвидший EV у лінійці баварського виробника.

Максимальна швидкість обмежена на рівні 250 км/год.

Вказаний виробником запас руху на одному повному заряді сягає 566 км (за циклом WLTP: батарея на 111.5 кВт/год). При цьому виробник окремо підкреслює, що п'ята генерація технології BMW eDrive допомагає досягнути оптимального балансу між динамікою та ефективністю роботи енергоблоку — і як наслідок, забезпечувати максимальний запас руху.

top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

Але цілком зрозуміло,що техніка, яка надає у розпорядження водія — нехай навіть короткочасно — 619 к.с., потребує не просто абсолютного контролю над своїм арсеналом, але й повинна забезпечувати задоволення від керування апаратом із таким показником потужності. За це у iX M60 відповідає пневмопідвіска із функцією автоматичного підтримування рівня, налаштована спеціалістами M GmbH (позаду встановлено потужніші стабілізатори поперекової стійкості). Автоматика регулює работу амортизаторів у залежності від швидкості руху, куту повороту керма та рівня повздовжнього та поперекового прискорення — звичайно, з урахуванням M-філософії моделі.

Цікаво, що баварці підкреслюють: побудова кузова iX M60 нагадує конструкцію M3 CSL 2003 року, в якої кришка капоту та дах були виконані з карбону — якщо точніше, базою iX M60 є просторова алюмінієва рама та карбоновий каркас, який оздоблено боковими секціями, дахм та задньою частиною, що їх виконано з пластику, армованого вуглецевим волокном (CFRP). При цьому виробник не наводить конкретного показника спорядженої ваги iX M60 (у iX xDrive50, як зазначено у технічних специфікаціях, він становить 2585 кг без навантаження).

top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

 top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

У салоні на власника iX M60 чекає BMW Live Cockpit Professional із мультифункціональними передніми кріслами з інтегрованими підголівниками та функцією пульсування поверхні під час активування Launch Control, аудіокомплекс Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound, а шкіра, яка використовується для оздоблення інтер'єру, під час виділки обробляється екстрактом з листя оливкового дерева. Інші приклади ресурсоефективного виробництва — високий ступінь використання алюмінію вторинної переробки та килимки у салоні, які зроблені з перероблених рибальських сіток.

top-range-bmw-ix-m60-is-this-really-best-of-the-three-worlds-of-i-x-and-m

Нарешті, штатним є саунд-оздоблення BMW IconicSound Electric, яке створювалося у співробітництві із відомим композитором Хансом Циммером. Звукове супроводження кожного прискорення за кермом BMW iX M60 — результат співпраці пана Циммера та креативнго директора по звуку у BMW Group Ренцо Віталє. 

Іншими словами, базова комплектація досить приємна. 

Про зовнішність не було сказано жодного слова, хоча вона має кілька яскравих відмінностей від «цивільних» BMW iX — окрім М-бейджів у глянцевих чорно-бронзових кольорах це, наприклад, супорти спортивної гальмівної системи, які пофарбовано у синій колір. А в якості опції можна обрати покришки для підкреслено активного стилю керування чи 22-дюймові колеса Titanium Bronze. 

Ринковий старт BMW iX M60 відбудеться у червні поточного року.

Вдома, у Німеччині, машина коштуватиме близько 130 тис євро. Українські ціни стануть відомі пізніше.

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — BMW AG

 

Даний матеріал не є рекламним, його публікація має на меті ознайомлення читачів та потенційних покупців із певними властивостями нової моделі.

 

Стильний партнер Автомобільного Бюро Sport-Engine  — український бренд чоловічого верхнього одягу Astoni, лекала, моделі та самі вироби якого створюються в Україні завдяки досвіду засновників компанії.

Чоловічій одяг Astoni.

Зроблено зі смаком.

Зроблено якісно.

Зроблено в Україні.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine