ТЕМА ТИЖНЯ. Що становить собою Jeep Avenger - європейський Автомобіль Року-2023

02 февраля 2023
(0 голосов)
Author :  

Jeep Avenger Car of the Year-2023

Jeep Avenger — перший BEV (battery electric vehicle), а простіше кажучи, електромобіль – в історії компанії. Водночас, це перший в історії Jeep, що отримав звання європейського Автомобіля Року.

У матеріалі:

— головні конкуренти Jeep Avenger за звання Car of the Year-2023

— ключові показники енергоблоку

— тип приводу

— показник дистанції автономного руху 

— порівняння показника автономності Avenger із іншими моделями концерну Stellantis

— час, необхідний на зарядку

— особливості зовнішності та загальної геометричної прохідності, показник кліренсу

— системи, що увійшли до стандартної комплектації

— інтер'єр: поєднання практичності та принципа «завжди на зв'язку»

— аудиторія потенційних покупців Jeep Avenger

— головні конкуренти Jeep Avenger

— де будуть збирати Jeep Avenger

— орієнтовна цінова політика

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Jeep/Stellantis

 

Що й казати, красунчик! І готовий закластися, з першого погляду Ви нізащо не здогадаєтеся, що за габаритами перший в історії електричний позашляховик Jeep має всього лише 4 метри 8 см — тобто, він на 17 см менший, ніж компактний Renegade!

Його було презентовано минулого жовтня на Паризькому Автосалоні-2022 — і босс Jeep у Європі Антонелла Бруно каже, що це «правильний автомобіль у правильний час». І спробуйте з нею посперечатись, коли буквально кілька днів тому завдяки симпатіям експертного жюрі Jeep Avenger отримав звання «Car of the Year-2023»!

Що такого запропонував Jeep, окрім на 100% впізнаваної та стильної зовнішності, щоб отримати визнання та перемогти конкурентів, якими були Volkswagen ID.Buzz, Nissan Ariya, KIA Niro, Renault Austral, Peugeot 408 та двійники Toyota bZ4X/Subaru Solterra?  

Маємо наступні вхідні дані: машину збудовано на платформі eCMP2 концерну Stellantis; подача тягового зусилля на передні колеса, літій-іонна батарея загальною місткістю 54 кВт/год власної розробки (ефективна місткість — 51 кВт/год), один 400-вольтовий електромотор потужністю 115 кВт (156 к.с. у еквіваленті) та 260 Нм обертаючого моменту. Це те, що пропонує Avenger на даний момент, а просто зараз йде робота над повнопривідною модифікацією з двома електромоторами — її вихід на ринок заплановано на наступний рік. Доречі, це буде перший кросовер, збудований на платформі eCMP2, що матиме колісну формулу 4Х4.

А ще буде Avenger із силовою установкою, побудованою за схемою «м'який гібрид».

ТЕМА ТИЖНЯ. Що становить собою Jeep Avenger - європейський Автомобіль Року-2023

Але повернемось до сьогодення: виробник говорить про більш, ніж 2 млн кілометрів, які під час випробовувань пройшла батарея Avenger. Це дозволяє стверджувати, що WLTP-запас автономного руху (тобто, у комбінованих умовах) на одній повній зарядці складає до 400 км — та до 550 км пробігу виключно містом. Таким чином, завдяки новому акумулятору новачок одразу виходить в лідери серед компактних електричних кросоверів В-класу концерна Stellantis, до якого належить американський бренд, оскільки жодна з подібних моделей не може запропонувати такої автономності:

— у DS 3 Crossback E-Tense реальний запас автономного руху на одній повній зарядці складає 390 км (споряджена вага становить 1598 кг)

— у Opel Mokka-e цей показник становить 385 км (споряджена вага також становить 1598 кг)

— у Peugeot e-2008 цей показник становить 385 км (споряджена вага становить 1623 кг).

Усі вони мають батарею загальною місткістю 50 кВт/год із ефективною місткістю 45 кВт/год.

Таким чином, Jeep Avanger окрім найновішого акумулятора більшої місткості має ще й найкращий серед близьких родичів показник спорядженої ваги: він становить 1536 кг.

Що стосується динаміки, до з місця до 100 км/год Avenger прискорюється за 9 секунд. А максимальна швидкість становить 150 rм/год.

З 20% до 80% батарею Avenger можна зарядити 100-кіловаттною зарядкою за 25 хвилин, а за 3 хвилини — для пересування на відстань до 30 км. Якщо ж говорити про 11-кіловаттний Wallbox, то зарядка з 0 до 100% займатиме 5.5 годин.

ТЕМА ТИЖНЯ. Що становить собою Jeep Avenger - європейський Автомобіль Року-2023

ТЕМА ТИЖНЯ. Що становить собою Jeep Avenger - європейський Автомобіль Року-2023

Про класну зовнішність я вже казав вище, але варто зауважити, що машина не просто абсолютно впізнавана та круто виглядає — дизайнери разом з інженерами прийняли до уваги той факт, що майже 70% ДТП у Європі трапляються на малих швидкостях. А якщо так, чому б не захистити від подряпин, вм'ятин та подібних неприємностей модель, яка за своєю сутністю має високу посадку?

Подивіться, що вийшло у підсумку: Avenger по колу саме на рівні бамперів має пластиковий захист. І спробуйте звинуватити машину у занадто демонстративному функціоналі: все цілком природньо, навіть якщо захочеш — не прискіпаєшся!

І оскільки ми говоримо про Jeep, одною з найсильніших якостей моделі цього бренду має бути всюдихідність — тож, варто зазначити, що навіть візуально помітно, що Avenger пропонує дуже непоганий позашляховий арсенал: коротесенькі передній та задній звіси, а також дуже пристойний кліренс (якщо точніше, у Avenger цей показник найкращий в класі: від поверхні дороги до найнижчої точки днища — 200 мм). Все це у поєднанні має зробити Jeep Avenger лідером в класі за рівнем позашляхових можливостей.

ТЕМА ТИЖНЯ. Що становить собою Jeep Avenger - європейський Автомобіль Року-2023

Окрім геометричних показників прохідності Avenger має електричних асистентів — та й як без них, якщо мова про електромобіль? Тож, до стандартної комплектації увійшли системи Select-Terrain та асистент Hill Descent Control.

Система Selec-Terrain пропонує обрати один з шести режимів руху: Normal для повсякденного використання, «Eco для більш заощадливого пересування та збільшення запасу автономності, «Sport» говорить сам за себе, «Snow» для пересування занесеними снігом та покритими льодом шляхами, «Mud» для покращення счепленя шин із брудною поверхнею та «Sand» для руху по піску.

Jeep Avenger interior

У салоні на власника чекають два екрани: центральний 10.25'' та цифровий кластер перед водієм, розмір якого залежитиме від версії: на більш простих це буде 7'', а більш дорогі пропонуватимуть другий 10.25'' екран. Цілком природньо, що штатний інфотейнмент-комплекс підтримує безпровідні протоколи Android Auto та Apple Car Play. А загалом, інтер'єр Jeep Avenger створювався із думкою про сучасних покупців, що живуть в стилі «завжди на зв'язку» — наприклад, центральним екраном однаково зручно користуватись як водію, так і передньому пасажиру. При цьому, інтер'єр Avenger є продовженням теми зручності та практичності — і наврядчи хтось чекав від Jeep чогось іншого. Як Вам хоча б полиця знизу передньої панелі у 2/3 її довжини?

Jeep Avenger interior

Jeep Avenger interior

Jeep Avenger interior

У Jeep сподіваються, що технічного арсеналу, змальованого вище, вистачить для того, щоб зайняти своє місце у В-сегменті європейського ринку кросоверів. А це, за даними Stellantis, кожен п'ятий новий автомобіль, придбаний клієнтами у Старому Світі — тобто, у поточному році має вийти більше, ніж 2.2 млн примірників.

Покупцями Jeep Avenger у компанії бачать молодих людей та молоді родини, в той час як трошки більший за габаритами Renegade із більшим простором на задніх сидіннях та більш містким багажним відсіком адресовано родинам, де діти вже більш дорослі.

Серед головних конкурентів називають кросовери Ford Puma та Renault Captur, хоча майже гарантовано не вдастся уникнути протистояння із сьогоднішнім лідером кросоверів В-сегменту — Volkswagen T-Roc.

Зауважу, що Avenger має стати переважно європейським продуктом, оскільки продавати цю модель на ринку Штатів керівництво концерну Stellantis не планує. Меншою мірою, так було ще восени — подивимось, чи не зміняться плани Jeep із дебютом повнопривідного варіанту.

Збирати перший електричний Jeep будуть на польському заводі у місті Тихи.

Jeep Avenger luggage space

Багажний відсік у 5-місному варіанті планування салону складає 380 літрів + ще 34 літри вантажу можна розмістити у передньому багажному відсіку. Як бачите, не дивлячись на досить помірні розміри, за необхідності Avenger дозволяє перевозити й велосипед

 

Вартість «стартової» серії Jeep Avenger 1st Edition у Європі становить майже 40 тисяч євро — при цьому коли десь кілька тижнів тому Jeep почав прийом замовлень на Avenger, покупці одразу зробили 10 тисяч резервувань 1st Edition.

Базова версія пропонуватиметься за ціною від 37 тисяч євро.

І останнє: Jeep Avenger став першою з чотирьох суто електричних моделей, які Jeep планує вивести на ринок Європи до 2025 року.

 

Підсумкове питання: чи придбав би я собі Jeep Avenger?

Безумовно, так. Тільки дочекався б гібридну версію.

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine