Porsche Panamera третьої генерації зразка 2024 модельного року: гід для покупця

09 апреля 2024
(0 голосов)
Author :  

new-porsche-panamera-third-generation-2024my-buyers-guide-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Фірмовий наземний бізнес-джет Porsche пішов на своє нове коло: німецький виробник спорткарів запропонував покупцям третю генерацію Panamera, яка відтепер презентована й в Україні. Що становить собою нова Panamera? Як акценти зробила команда розробників та які кардинальні зміни відбулися у лінійці модифкацій нової моделі?

Давайте розбиратися.

В це важко повірити, але першу спробу Porsche створити «бізнес-джет для перельотів, не відриваючись від землі» зафіксовано 55 років тому: далекий родич нової Panamera під назвою 911 A-F Type B17 був створений у 1969 році!

 Porsche 911 A-F Type B17 1969

Porsche 911 A-F Type B17 1969

Втім, головним чином з міркувань далекого від оптимального розподілення ваги (на задні колеса припадало 61%) цей проект було визнано невдалим. Друга спроба під назвою Porsche 915 (цю розробку у світі ще знають під індексом 911 C20) мала вже краще співвідношення (57% ваги на задні колеса). Пояснення цих спроб створити авто класу GT із 4 повноцінними місцями у салоні є досить простим: у компанії чітко усвідомлювали необхідність розширення кола клієнтів ще до початку виробництва 911 у 1964 році. І тут була дуже слушною думка про те, що у захопливу подорож можуть відправитися не тільки водій та його супутниця, а ще дві особи — тобто, подорожувати може уся родина.

Однак, втілити в життя початкову ідею вдалося набагато пізніше. Та незважаючи на час, що пройшов від першої спроби до початку серійного виробництва «наземного бізнес-джета», головне, що залишилось незмінним — це концепція практичного спорткара. У Porsche не збиралися створювати ще одного представника даного класу — підхід був іншим: «ми хотіли запропонувати у цьому сегменті справжнє спортивне авто». І зараз вже можна говорити про те, що ця ідея спрацювала.

Доречі, світова прем'єра Porsche Panamera третьої генерації знову відбулася у Шанхаї — саме тут під час автошоу Auto Shanghai-2009 дебютувала перша генерація цієї моделі!

 new-porsche-panamera-third-generation-2024my-buyers-guide-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

new-porsche-panamera-third-generation-2024my-buyers-guide-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Не важко здогадатись, яке питання стосовно зовнішності буде домінуючим: щоб відрізнити нову Panamera від попередниці, доведеться уважно придивитись — тож, багатьом екстер'єр видаватиметься занадто скромим як для представника нової генерації. Однак, слід визнати, що той потенціал, який команда дизайнерів під керівництвом Петера Варги вклала у зовнішність «другої» Panamera, виявився настільки великим, що вистачило акуратної модифікації — і перед нами знов автомобіль із абсолютно актуальною зовнішністю. Звичайно, є й беззаперечні та наочні свідоцтва того, що перед Вами — саме нова Panamera третьої генерації: наприклад, суцільна секція задньої освітлювальної техніки, яка виконана у сучасному фірмовому стилі Porsche. 

Варто відзначити, що на світ автомобіль дивиться світлодіодною матричною оптикою, яка увійшла до переліку стандартної комплектації Panamera третьої генерації. А в якості опції доступна матрична HD-система із високою роздільною здатністю, що має більше 32 000 пікселів на фару — вона дозволяє, наприклад, освітлювати виділену смугу дороги із дальністю до 600 метрів.

Тепер про найбільші зміни у частині екстер'єру: вони стосуються форм-фактора. А саме: «третя» Panamera буде представлена тільки двома варіантами кузова — стандартним та подовженим (+150 мм довжини) під традиційною назвою Executive. А от 5-дверний спорт-універсал Panamera Sport Turismo не виправдав покладених на нього сподівань, тому у Porsche прийняли рішення попрощатися із ним.

Porsche Panamera Executive третьої генерації

Porsche Panamera Executive третьої генерації

задній ряд сидінь Porsche Panamera Executive третьої генерації

Porsche Panamera Executive третьої генерації 

 

Зміни, що відбулися всередині, теж мають скоріше еволюційний характер, та у порівнянні із зовнішністю інтер'єр змінився більш відчутно: якщо електричний Porsche Taycan вже знайомий і сподобався, вважайте, що й у салоні нової Panamera Ви відчуєте себе наче вдома, оскільки його помітно діджиталізовано.

Наприклад, перед очима водія розташовано вигнутий кластер повністю цифрової панелі приладів, а запуск двигуна майже позбавлений «ле-манівських» традицій: тепер достатньо натиснути на кнопку, хоча вона все ще знаходиться зліва під кермом. А що стосується керування режимами роботи трансмісії, то ця операція виконується селектором, який розташовано так само, як на Taycan — на передній панелі під кермом, правіше.

Салон Porsche Panamera третьої генерації 2024 модельного року

Салон Porsche Panamera третьої генерації 2024 модельного року

Салон Porsche Panamera третьої генерації 2024 модельного року На сенсорний екран між задніми сидіннями можна вивести як керування кліматичною установкою, так і системою інфотейнменту, включно із системою навігації

 

Особливістю новою Panamera є розширений перелік електричніих асистентів. Наприклад, стандартний активний асистент керування швидкістю тепер взаємодіє із системою розпізнавання дорожніх знаків — і якщо система активована, Panamera не їхатиме швидше відповідного обмеження швидкості.

У технічному плані візитівкою Porsche Panamera третьої генерації окрім більш потужних модифікованих двигунів буде шасі Porsche Active Ride.

Його головним секретом є система з активних амортизаторів з двоклапанною технологією та монокамерних пневмосфер з індивідуальними гідравлічними насосами, кожна з яких працює у власному режимі — тобто, незалежно від того, яка поверхня знаходиться під трьома іншими колесами та в якому режимі рухається автомобіль. У підсумку, кузов майже позбавлено нахилів, завдяки чому він залишається максимально стабільним, про щоб не йшла мова: прискорення у режимі Lainch Control, активне проходження швидкісних віражів, інтенсивне гальмування чи пересування грунтовкою. Нова Panamera навіть у порівнянні із досить прогресивним в цьому плані попередником залишатиметься майже непохитною, при цьому комфортною та зберігатиме спортивний характер керованості. 

Варто враховувати, що подібна непохитність пропонуватиметься для гібридних модифікацій, оскільки для постійної індивідуальної роботи компресорів потрібна кількість енергії, яку можуть запропонувати саме виконання E-Hybrid. Окрім того, Porsche Active Ride є опцією (стандартною є двокамерна двоклапанна пневмопідвіска із системою амортизації PASM (Porsche Active Suspension Management)). Я на своєму досвіді можу засвідчити, що попередня Panamera другої генерації у комфортному режимі мала фантастично збалансоване шасі, а у режимі Sport+ ніби скидала кілька сотень кілограмів спорядженої ваги, перетворюючись на автомобіль із справжнім спортивним характером. І можна тільки уявити, чого вдалося добитися інженерам, які мали за мету покращити й без того видатні здібності Panamera...  

new-porsche-panamera-third-generation-2024my-buyers-guide-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Що стосується силових агрегатів, то базовим бензиновим двигуном для третьої генерації Porsche Panamera 2024 модельного року залишився 2.9-літровий твін-турбовий V6, однак у порівнянні з попередницею він забезпечує кращу віддачу як відносно потужності, так і обертаючого моменту: зміна швидкості впорскування пального, моменту запалювання робочої суміші та тиску наддуву дозволили отримати додаткові 23 к.с. та 50 Нм моменту.

Загалом, перелік пропонованих в Україні модифікацій Porsche Panamera 2024 станом на зараз виглядає наступним чином:

— Porsche Panamera (твін-турбовий V6 об'ємом 2894 см3 потужністю 353 к.с., піковий обертаючий моментом 500 Нм, привід на задні колеса)

— Porsche Panamera 4 (твін-турбовий V6 об'ємом 2894 см3 потужністю 353 к.с., піковий обертаючий моментом 500 Нм, повний привід із варіативним розподілом обертаючого моменту)

Porsche Panamera Turbo E-Hybrid (повний паралельний plug-in гібрид, із синхронним електродвигуном та твін-турбовим V8 об'ємом 3996 см3, потужність системи — 500 кВт (680 к.с.) у диапазоні 5500-6800 об/хв, обертаючий момент системи — 930 Нм у диапазоні 1600-4900 об/хв, повний привід із варіативним розподілом обертаючого моменту)

Збиратимуть Panamera третьої генерації на заводі Porsche у Лейпцигу.

Ціни на нову модель стартують в Україні з 3 млн 848 430 грн (на 7/III.2024 за 1 долар курсом НБУ платили 38.0836 грн, за 1 євро — 41.5918 грн)

В якості завершення відзначимо, що лінійка модифікацій 4-місного GT від Porsche, який вже півтори десятки років пропонує перельоти не відриваючись від землі, із дебютом нової генерації розширюється: 27 березня в Україні стартують продажі нової гібридної Porsche Panamera 4 PHEV...

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Porsche AG

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

Інформацію о наявності та комплектаціях гами моделей Porsche можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д

або за телефоном: (+38056) 377-77-77 (у будні з 9.00 до 19.00, у суботу з 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

 

Ключові технічні характеристики Porsche Panamera третьої генерації 2024MY

габарити:

довжина — 5052 мм

кузов завширшки — 1937/2165 мм (без урахування дзеркал/із дзеркалами)

висота — 1423 мм

колісна база — 2950 мм

передня колія — 1680 мм

задня колія — 1651 мм

об'єм багажного відсіку — 494/1328 л (стандартний/із складеними задніми сидіннями)

місткість паливного баку — 75 літрів (опціонально 90 л)

споряджена вага (DIN) — 1885 кг 

двигун: 

бензиновий твін-турбовий V6 з системою регулювання фаз VarioCam Plus та GPF-фільтрами (фільтрами важких часток)

робочий об'єм — 2894 см3

діаметр циліндра — 84.5 мм

хід поршня — 86 мм

максимальна потужність — 353 к.с. на 5400-6700 об/хв

піковий обертаючий момент — 500 Нм у диапазоні 1900-4800 об/хв

трансмісія:

8-ступенева, роботизована, з двома зчепленнями та можливістю ручного перемикання передач (PDK), привід на задні колеса

динаміка:

0-100 км/год — за 5.3 с (у режимі Launch Control — 5.1 c)

максимальна швидкість — 272 км/год

 

Ключові технічні характеристики Porsche Panamera 4 третьої генерації 2024MY

габарити:

довжина — 5052 мм

кузов завширшки — 1937/2165 мм (без урахування дзеркал/із дзеркалами)

висота — 1423 мм

колісна база — 2950 мм

передня колія — 1680 мм

задня колія — 1651 мм

об'єм багажного відсіку — 494/1328 л (стандартний/із складеними задніми сидіннями)

місткість паливного баку — 75 літрів (опціонально 90 л)

споряджена вага (DIN) — 1920 кг 

двигун: 

бензиновий твін-турбовий V6 з системою регулювання фаз VarioCam Plus, твін-турбонагнітачами та GPF-фільтрами (фільтрами важких часток)

робочий об'єм — 2894 см3

діаметр циліндра — 84.5 мм

хід поршня — 86 мм

максимальна потужність — 353 к.с. на 5400-6700 об/хв

піковий обертаючий момент — 500 Нм у диапазоні 1900-4800 об/хв

трансмісія:

8-ступенева, роботизована, з двома зчепленнями та можливістю ручного перемикання передач (PDK), повний привід з варіативним розподілом обертаючого моменту

динаміка:

0-100 км/год — за 5.0 с (у режимі Launch Control — 4.8 c)

максимальна швидкість — 270 км/год

 

 

Ключові технічні характеристики Porsche Panamera Turbo E-Hybrid третьої генерації 2024MY

габарити:

довжина — 5052 мм

кузов завширшки — 1937/2165 мм (без урахування дзеркал/із дзеркалами)

висота — 1421 мм

колісна база — 2950 мм

передня колія — 1666 мм

задня колія — 1639 мм

об'єм багажного відсіку — 421/1255 л (стандартно/із складеними задніми сидіннями)

місткість паливного баку: 80 літрів

споряджена вага (DIN) — 2360 кг 

енергоблок: 

повний паралельний plug-in гібрид, із літій-іонним акумулятором (з контролем температурного режиму), синхронним електродвигуном та бензиновим V8 з системою регулювання фаз VarioCam Plus, твін-турбонагнітачами та GPF-фільтрами (фільтрами важких часток)

ємність літій-іонної батареї — 25.9 кВт/ч

номінальний вольтаж — 370 вольт

заряд струмом 11 кВт, від 0 до 100% — 2 год 39 хв

заряд струмом 9.6 кВт, від 0 до 100% — 3 год 15 хв

пікова потужність електродвигуна — 140 кВт (190 к.с.) на 3200 об/хв

піковий обертаючий момент електродвигуна — 450 Нм у диапазоні 700-2971 об/хв

 

робочий об'єм бензинового двигуна — 3996 см3

діаметр циліндра — 86 мм

хід поршня — 86 мм

пікова потужність бензинового двигуна — 519 к.с. (382 кВт) на 6000 об/хв

піковий обертаючий момент бензинового двигуна — 770 Нм у диапазоні 2330-4000 об/хв

 

пікова потужність системи — 500 кВт (680 к.с.) у диапазоні 5500-6800 об/хв

піковий обертаючий момент системи — 930 Нм у диапазоні 1600-4900 об/хв

трансмісія:

з інтегрованим електромотором, 8-ступенева, роботизована, з двома зчепленнями та можливістю ручного перемикання передач (PDK), повний привід з варіативним розподілом обертаючого моменту

динаміка:

0-100 км/год — за 3.2 с

максимальна швидкість — 315 км/год

максимальна швидкість на електриці — 140 км/год

запас автономного руху на електриці — від 76 до 93 км, в залежності від умов

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine