ТЕМА ТИЖНЯ. Перший в історії кросовер від Ferrari: що відомо за два роки до ринкового дебюту Purosangue

24 апреля 2020
(1 Голосовать)
Author :  

first-ever-suv-by-ferrari-what-we-know-right-now

Почати наш проект «Тема тиждня» я вирішив з теми, яку на цьому тиждні дійсно можна безальтернативно вважати головною, а саме: технічний директор Ferrari S.p.A. Майкл Ляйтерс повідомив деякі подробиці щодо першого в історії марки кросовера.

Треба зазначити, що в Маранелло планують провести наступні кілька років дуже плідно, а саме: до 2023 року італійці хочуть презентувати 15 нових моделей. І яка б техніка не була серед цих авто — а за попередніми даними, в цьому переліку є й новий гіперкар — є одна машина, яка точно змінить хід історії італійьскої марки. Звичайно, мова йде про перший SUV від Ferrari. 

Взагалі, першу офіційну інформацію, яка стосувалась Purosangue — тобто, «чистокровний» у перекладі з італійського — нам повідомили минулої осені. Якщо точніше, у середині вересня той самий Майкл Ляйтерс повідомив: «я впевнений у цьому авто, оскільки ми знайшли таке поєднання властивостей, яке з одного боку забезпечить нашій машині усі якості кросовера і таким чином приверне до неї необхідну увагу покупців. З іншого боку, це буде автомобіль, який буде дуже відчутно відрізнятись від усього того, що вже випускається в даному класі».

І ось тепер з'явилася свіжа порція офційних даних, які дозволяють скласти більш-менш точну картину щодо того, яким буде перший серійний кросовер Ferrari, що зараз має заводське позначення «175».

Почати варто, звичайно, із зовнішності, оскільки коли мова йде про Ferrari, зовнішній вигляд — це не просто важливо. Це особлива тема.

Як і у всі останні роки, дизайнери з Ferrari Styling Centre працювали під керівництвом Флавіо Манцоні, який запевняє: пропорції, потрібні для першого SUV від Ferrari, знайдені. При чому особливо підкреслюється той факт, що робота дизайнерів з самого початку йшла у тісному контакті із інженерами.

first-ever-suv-by-ferrari-what-we-know-right-now

Ferrari Roma було презентовано 13 листопада 2019 року у Римі

 

На сьогодні вже відомо, що фронтальна частина буде вирішена у тій самій стилістиці, в якій виконано шедевральний Ferrari Roma. Хоча, відповідно до термовимог потужного силового агрегату, у кросовера, скоріше за все, окрім характерної оптики та нахилу фальшрадіаторної решітки у передньому бампері будуть великі сектори повітрязабірників.

Та якою б витонченою та незбагненно прекрасною не була б майбутня зовнішність новачка, вона не розповість Вам того, що за нею є насправді. А дещо цікаве тут є, і мова вже не про вдалі стилістичні прийоми. Річ у тім, що на відміну від моделей, створених на модульних платформах — наслідком чого є певні габаритні обмеження — у Ferrari пішли власним шляхом. По-перше, у Маранелло розробили для свого першого кросовера технічну концепцію. А по-друге, вони спромоглися на створення власної платформи відповідно до вказаної вище концепції.

Це, в свою чергу, дозволило возначити ключові параметри зовнішності кросовера (колісна база і як наслідок довжина та розміри переднього та заднього країв кузова, місце водія відносно передньої вісі).  

first-ever-suv-by-ferrari-what-we-know-right-now

first-ever-suv-by-ferrari-what-we-know-right-now

Рендер майбутнього топ-люксового кросовера від Ferrari, виконаний Avarvarii

 

У підсумку усіх технічних пошуків у інженерів вийшов передньомоторний автомобіль, в якості двигуна у якого може бути — увага! — V6, V8 та V12. Саме так, усі три типи. При чому, говорячи про топову версію із V12 під капотом, ми повинні розуміти, що мова йде про новий 6.5-літровий атмосферний двигун, над яким зараз працюють у Ferrari. Тобто, вирішено продовжити вік авто із класичним для Ferrari двигуном — V12. І те, що з ним буде доступний перший в історії фірми кросовер, не може не тішити. Нагадаю: найновіша Ferrari із 12-циліндровим мотором — це модель 812 Superfast, 6.5-літровий атмосферний V12 якої видає 800 к.с. при 8500 об/хв та 718 Нм обертаючого моменту на 7000 об/хв. Цю машину було презентовано на Женевському автосалоні'2017, але її двигун серії F140 хоч і є найпотужнішим серійним агрегатом серед собі подібних, та веде свій родовід аж з 2002 року. Тож, не дивно, що у Ferrari працють над новим атмосферним V12.       

Зрозуміло, що сучасні ринкові умови виключають варіант, при якому лінійка модифікацій включатиме суто бензинові силові установки. Іншими словами, Ferrari Purosangue пропонуватимуть і у гібридному варіанті. Звідки постає питання: чи побачимо ми супер-SUV з Маранелло із надпотужним 12-циліндровим гібридним енергоблоком? Відповідаючи на питання, чи є перспектива у 12-циліндрової бензо-електричної силової установки, директор по маркетингу Ferrari Енріко Гал'єра був цілком прямолінійним: «у результаті вийшла б занадто велика та важка машина». Сіньор Гал'єра, доречі, у червні 2011 року приїжджав до Києва на відкриття офіційного представництва Ferrari в Україні.

А повертаючись до гібридної версії Ferrari Purosangue, гадаю не викличе здивування той факт, що цей варіант майбутньої новинки використовуватиме технології, які ми вже побачили у SF90 Stradale.

Тепер кілька слів про інтер'єр.

Ferrari Roma interior 2020MY

Ferrari Roma interior 2020MY

Інтер'єр Ferrari Roma 2020MY

 

Бачите, як виглядає салон Ferrari Roma? Знайте: нічого такого у Purosangue не буде. В усякому разі, у Ferrari кажуть, що для їх першого кросовера буде створено повністю новий інтер'єр — від керма до начінки інфотейнмент-комплексу. При цьому у Ferrari старанно шукали відповідь на такі питання: «як поєднати традиційні цінності Ferrari та вимогу комфорту у авто класу «топ-люксовий кросовер»?», «що потрібно зробити, щоб бортовий інфотенмен-комплекс, традиційно для Ferrari орієнтований на водія, був корисним та захоплюючим для усіх членів екіпажу кросовера?». Іншими словами, уявіть себе на місці людей, для яких V12 — релігія, а динаміка та керованість — ті пріорітети, якими вони керувались з того моменту, як у 1947 році була презентована перша в світі модель під назвою Ferrari. І ось тепер їм доводиться вивчати в буквальному сенсі другорядний світ — тобто, усе те, що треба врахувати, створюючи умови для пасажирів другого ряду. Причому, для дуже вимогливих пасажирів...

first-ever-suv-by-ferrari-what-we-know-right-now

Доречі, щодо імені, яким у Ferrari збираються назвати свій перший SUV.

У січні поточного року трапилась неприємна історія: неприбутковий фонд Purosangue Foundation, що був зареєстрований у 2013 році та займається антидопінговою діяльністю та фінансує медичні огляди для людей похилого віку, заявив свої права на назву «Purosangue». При чому, налаштовані у Purosangue Foundation досить войовничо, оскільки на усі спроби залагодити питання мирним шляхом у Маранелло просто не відповіли. Макс Монтефорте, тренер та колишній професійний бігун, який і заснував Purosangue Foundation, говорить: «Звичайно, ми маленькі і нам важко захищати свій бренд. Та ми робимо важливу роботу, оскільки це просто несправедливо: чому ми повинні втрачати свою ідентичність? Перш, ніж називати так свій автомобіль, вони повинні були перевірити, чи вільна ця назва для подальшого використання». 

У Ferrari, в свою чергу, заперечують: мовляв, фонд впродовж 5 років не використовував назву Purosangue — тож, втратив ексклюзивні права на неї. Але юрист, який представляє Purosangue Foundation, запевняє: у фонда більш, ніж достатньо доказів використання назви. Наприклад, є відповідно брендований одяг. Причому, мова йде про заходи, де спонсором фонду був виробник спортивної екіпіровки Adidas.

Тож, подивимось, чим закінчиться це протистояння.

first-ever-suv-by-ferrari-what-we-know-right-now

За попередньою інформацією топ-люксовий кросовер від Ferrari буде представлено у 2021 році, а вихід на ринок заплановано на 2022 рік. Стартова вартість машини буде відчутно вищою за 200 тисяч євро. І щоб Ви могли повністю зрозуміти значущисть цієї моделі для Ferrari, наведу наступні цифри.

У 2019 році Ferrari вперше в своїй історії продала за 12 місяців більше 10 тис. авто, а саме 10131 автомобіль. Це на 9.5% більше у порівнянні із результатом 2018 року. Дебют кросовера повинен допомогти досягти рівня продажів 15 тис. авто на рік. Це на 5 тис. більше, ніж той рівень, якого волів притримуватись колишній шеф cavallino rampante Лука ді Монтеземоло, що привів Ferrari до її нинішнього успіху...

P.S. У поточному році Ferrrari планує презентувати дві нові моделі.

 

текст Юрій Бугаєв

фото Ferrari S.p.A., Michael Minelli

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine