Нова BMW 5 series восьмої генерації 2024: що ми знаємо про одного з головних гравців бізнес-класу?

16 марта 2023
(0 голосов)
Author :  

nova-bmw-5-series-vosmoji-generatsiji-2024-shcho-mi-znaemo-pro-odnogo-z-golovnikh-gravtsiv-biznes-klasu

Отже, у жовтні'2023 відбудеться світова прем'єра BMW 5 Series восьмої генерації під заводським індексом G60 — тепер це відомо цілком офіційно. А ще ми вже зараз знаємо, що нова «п'ятірка» матиме повністю електриче виконання  — причому, як у вигляді седана під назвою i5, так універсала i5 Touring.

Що ми ще знаємо про BMW 5 Series зразка 2024 модельного року?

текст  Юрій Бугаєв 

илюстрації — BMW AG, Andrei Avarvarii

У матеріалі:

— якими типами силових агрегатів комплектуватимуть нову BMW 5 Series 2024 (G60)

— якою буде топ-версія нової 5 Series G60

— на який рівень потужності варто орієнтуватися тим, кого цікавлять саме топ-версії G60

— терміни виходу на ринок різних варіантів нової BMW 5 Series

 

Якщо вже вище була згадана суто електрична версія 5 Series G60, варто зазначити, що i5 матиме й топ-модификацію від M GmbH. Окрім суто електричної тяги в якості рушійної сили нова «п'ятірка» пропонуватиметься також у вигляді plug-in-гібридів, а також у вигляді «м'яких» 48-вольтових гібридів із бензиновими та дизельними двигунами. Привід буде або заднім, або повним — в залежності від обраної покупцем версії. Таким чином, платформа CLAR, на якій створено нову 5 Series, проявить себе як у плані  можливостей використання різноманітних силових агрегатів, так і задовільнить поціновувачів різних типів колісних формул.

рендер BMW 5 Series 2024 (G60)

Рендер BMW 5 Series 2024 (G60)

Доречі, здатність використовувати на платформі CLAR до трьох електродвигунів (два позаду та один попереду) ставить питання, чи не буде топова i5 від підрозділу M GmbH потужнішою та швидшою за нову «справжню» M5. І якою взагалі буде нова M5?

За попередньою інформацією, це буде перший гібрид в історії «ем-п'ятих», із твін-турбовим V8 в конструкції силового агрегату. Але покупців не обмежуватимуть у праві вибору — і запропонують поціновувачам електро-тренду суто електричну версію.

Якою може бути потужність електричної топ-версії нової «п'ятірки»?

Давайте згадаємо, що її прямий конкурент — актуальний Porsche Taycan Turbo — має пікову віддачу у 500 кВт (еквівалент 680 к.с.). Номінальна потужність відчутно скромніша: 460 кВт (еквівалент 625 к.с.), однак це не робить спринтерськи здібності Taycan Turbo 2023 менш захопливими: спринт 0-100 км/год в режимі Launch Control він виконує за 3.2 с!

При цьому вже відомо, що невдовзі нас очікує презентація оновленого Porsche Taycan, оскільки  першому серійному електромобілю Porsche цього року виповниться 4 роки. За попередньою інформацією, топ-версія оновленого Taycan матиме потужність, еквівалентну більше 1000 к.с.

Наскільки серйозно нам варто сприймати ці цифри, намагаючись зрозуміти, що в плані віддачі та динаміки собою становитиме один з топових представників нової 5 Series?

Про потужність 1000+ л.с. нічого не скажу. Але на сьогодні вже точно відомо, що електричну BMW i5 пропонуватимуть у виконанні M Performance (як седан, так і універсал). На мою думку, її номінальна потужність у еквіваленті складатиме близько 600 к.с., а пікова — десь 650 к.с.

Флагманом лінійки нової BMW 5 Series традиційно буде BMW M5 — як вже було сказано вище, djyf буде бензо-електричною, потужністю орієнтовно 750-800 к.с.

Але повернемось до більш демократичних версій лінійки G60.

Пам'ятаю, першим враженням при знайомстві із «п'ятіркою» актуальної генерації були габарити майже 5-метрового автомобіля — і при цьому яке задоволення від керування подарував той 2-літровий дизельний 190-сильний седан. Щоправда, його стійкість у віражах великою мірою пояснівалась не тільки класно налаштованим шасі, але й повнопривідною трансмісією, оскільки до мене на тест потрапила модифікація 520d xDrive. Доречі, вказана виробником динаміка прискорення з місця до 100 км/год у тієї машини спорядженою вагою 1695 кг складала 7.6 с.

Цікаво, які враження від керованості та динаміки залишатиме нова 2-літрова 5 Series G60, але вже у «м'яко-гібридному» виконанні.

Рендер BMW 5 Series 2024 (G60)

Рендер BMW 5 Series 2024 (G60)

 

І наостанок.

Враховуючи те, що зараз коїться із дизайном актуальних BMW, я щіро сподіваюся, що оскільки основна аудиторія 5 Series — це серйозні дорослі люди, які вже навчились цінувати зважені рішення зі смаком, то зовнішність нової «п'ятірки» буде максимально близькою до рендерів, які показано вище. Бо якщо це буде ще один шедевр від Домагоя Дукіча — це буде остаточне свідоцтво, що у Мюнхені визнали: ми не здатні пропонувати професійні рішення, які б допомогали формувати смаки покупців, тож ми просто пливемо за течією трендів. 

Як на мене, баварська марка не заслуговує такої ганьби.

Тож, ще раз: у жовтні поточного року дебютує нова 5 Series G60, в бензо-, дизель- та EV-виконаннях. А навесні наступного року буде презентовано універсал BMW i5 Touring. Також у 2024 році на ринок вийде plug-in-гібридне виконання нової BMW 5 Series.

Чекаємо та сподіваємось.

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine