Нове купе Maserati GranTurismo: здійснення неможливого ДОПОВНЕНО

03 октября 2022
(2 голосов)
Author :  

new-maserati-granturismo-2023my-doing-the-impossible

Доведено життям: якщо є щось не просто чудове, а захоплююче чудове — цим варто насолоджуватися, поки воно є. Бо коли щось таке закінчується, чекати на повторення відчуттів щірого захвату можна роками — і так нічого й не дочекатися.

Але життя прекрасне тим, що з цього правила трапляються виключення — й інколи щось прекрасне не просто повторюється, а до того ж має ще більш приголомшливий вигляд.

Саме така історія трапилася із Maserati GranTurismo.

Те, що Maserati GranTurismo першої генерації, яку було знято з виробництва у 2019 році, у всьому світі вважається справжнім шедевром — давно доконаний факт. І повірити в те, що наступне повнорозмірне купе для туризму від «тризуба» виглядатиме ще більш захопливо, могли хіба що завзяті італо-романтики, що досі беззаперечно вклоняються культу італійського дизайну.

Maserati GranTurismo Sport 2017-2019

Maserati GranTurismo Sport 2017-2019

Maserati GranTurismo Sport 2017-2019

Maserati GranTurismo Sport 2017-2019

Так виглядало купе Maserati GranTurismo першої генерації. На цих фото Ви бачите виконання Sport, що сходило з конвейєра у 2017-2019 роках, а загалом купе GranTurismo випускали з 2007 по 2019 рік. Протягом цього часу зібрали понад 40 тис цієї канонічної моделі. До цієї кількості увійшло як купе (їх зібрали близько 28 500 примірників), так і не менш красива версія із складеним дахом GranCabrio (таких авто збудували трошки менше 12 тисяч)

 

Погодьтеся: подібну пластику кузова та настільки ж затишний та стильний інтер'єр мають лічені моделі класу GT. Як то кажуть, красивих багато, а така — одна. При цьому окрім фантастичних пропорцій та пластики у GranTurismo ще й голос був — суцільна музика металу!

Воно й не дивно: все ж таки під капотом був чесний атмосферний V8 об'ємом 4.2 а потім 4.7 літри...

І якимось дивом дизайнери Центри Стилю Maserati під керівництвом Клауса Буссе змогла перевершити цей діамант від Pininfarina авторства Джейсона Кастріоти! Найцікавіше те, що черговий італійський шедевр знов з'являється під керівництвом німця: попереднім була Alfa Romeo 8C Competizione, створена геніальним Вольфгангом Еггєром. Дякую тобі, Італія, за те, що продовжуєш надихати — від цього виграють усі поціновувачі справжнього бездоганного смаку!

Ви тільки подивіться, що створила команда на чолі із паном Буссе...

new Maserati GranTurismo Modena 2023

new Maserati GranTurismo Modena 2023

Це Maserati GranTurismo Modena із 3-літровим твін-турбовим двигуном сімейства Nettuno потужністю 490 к.с. на 6500 об/хв (піковий обертаючий момент становить 600 Нм та доступний на 3000 об/хв). 

Що ще нам треба знати в першу чергу про новий GranTurismo окрім того, що у другої генерації цього купе просто фантастична зовнішність?

Що окрім 490-сильного варіанту Modena є більш суворий бензиновий Trofeo — в такого GranTurismo під капотом 3-літровий твін-турбовий Nettuno гарантує вже 550 к.с. на 6500 об/хв (та 650 Нм на тих таки 3000 об/хв). Саме Maserati GranTurismo Trofeo потрапив на початкове фото цього матеріалу.

 Maserati GranTurismo Trofeo Mk2 2023

Maserati GranTurismo Trofeo Mk2 2023MY

Maserati GranTurismo Trofeo Mk2 2023MY

Maserati GranTurismo Trofeo другої генерації зразка 2023 модельного року

 

Обидва бензинові GranTurismo мають автоматичну 8-ступеневу коробку — та (увага!) повний привід. Причому, у 490-сильного варіанта до складу трансмісії входить механічний диференціал із самоблокуванням, а у 550-сильного — електричний.

Не менш важливим за повнопривідну трансмісію з точку зору техніки є той факт, що новий GranTurismo став відчутно легшим за попередника — 1795 кг «омологованої ваги» (саме так зазначено у офіційних технічних характеристиках). Тобто, навіть у порівняннні з найлегшим GranTurismo MC попередньої генерації нова модель має гандикап десь у 75 кг.

Як результат, 490-сильне купе Maserati GranTurismo Modena виконує стартовий спринт до 100 км/год за 3.9 с, а 550-сильний Maserati GranTurismo Trofeo — за 3.5 с.

Максимальна швидкість становить, відповідно, 302 та 320 км/год.

Ці показники є попередніми, але не думаю, що виробник істотно їх корегуватиме.

Підвіски у нового Maserati GranTurismo на подвійних важілях попереду та із багатоважільною схемою позаду, із електроннокерованими пневмоелементами «по колу». Тобто, їхати цей «Мазер» має саме так, як треба.

Ну, а тому, хто вважає, що вік ДВЗ минув і обов'язково хоче мати сучасний EV, Maserati пропонує новий GranTurismo у виконанні Folgore.

Maserati GranTurismo Folgore 2023MY

Maserati GranTurismo Folgore 2023MY

Maserati GranTurismo Folgore 2023MY

 

Що таке Maserati GranTurismo Folgore у кількох словах?

Це батарея на 92.5 кВт/год та три електродвигуна по 300 кВт потужності (1200 кінських сил у еквіваленті) з максимальними 560 кВт (761 к.с.) «на колесах», звичайно ж повний привід із повністю варіативною подачею тяги (тобто, усю її можна спрямувати на задні колеса), 2260 кг знов таки «омологованої ваги» — та 2.7 с до «сотні». Щодо запасу автономного руху на одній зарядці офіційних даних нема. Поки що.

Дивно, але ж це Італія — тут «своя атмсофера».

А от де, як на мене, керівництво тризуба вчинило дуже зважено та кмітливо, так це коли не стало робити із чисто електричного купе щось накшталт того, що зробив Mercedes зі своїми EQ-моделями — тобто, перед нами хоча й перше в історії компанії EV-купе класу GT, але це все ще Maserati. А не гаджет на чотирьох колесах.

Цікаво, що офіційно презентувавши новий GranTurismo, у Maserati поки не поспішають продемонструвати, яким вийшов інтер'єр. Залишили «солоденьке» на той час, коли до старту продажів залишиться зовсім трошки?

Доречі, а коли має залишитись «зовсім трошки»?

Продажі бензинових версій нового Maserati GranTurismo почнуться навесні 2023 року, а електричний Folgore вийде на ринок у другому піврічі'23. За попередніми даними, вартість 550-сильного Trofeo стартуватиме десь з 175 тис євро, а електричний GranTurismo обійдеться щонайменшу у 225 тис.

Треба нагадувати про те, що окрім комплектацій у виконаннях Modena, Trofeo та Folgore буде можливість замовити щось цілком особливе у відділенні індивідуалізації Maserati Fuoriserie?

Головними конкурентами Maserati GranTurismo є 8-циліндрові (!) Aston Martin Vantage, Ferrari Roma та McLaren GT.

 

P.S. На додачу до питання фантастичного стайлінгу: хоча новий GranTurismo «можна розбирати на цитати», я б хотів звернути Вашу увагу на розкішну задню частину, а особливо на ліхтарі. Нічого казати не буду,  просто погляньте ось на що:

Впізнали? Якщо ні — підкажу: так виглядає оформлення задньої частини Maserati MC20. Подивимось, як виглядатиме у темряві задня оптика нового GranTurismo, але є в мене таке відчуття, що ледве побачивши її вперше, сумнівів щодо того, яка модель в тебе перед очима, не буде жодних. Доречі, погляньте на задню оптику «першого» GranTurismo на початку цієї публікації. Ось що таке справжня еволюція фірмового стилю!

 

P.S. Наприкінці наступного року на ринок вийде новий GranCabrio — технічно він майже повністю повторить купе, тобто матиме версію й на електрострумі, що стане першим EV-кабріолетом класу GT.

 

ДОПОВНЕННЯ

Maserati презентувала фото інтер'єру нового GranTurismo. Попередня інформація підтвердилася: передня частина салона купе виконана у тій самій стилістиці, що й у кросовера Grecale:

interior new Maserati GranTurismo 2023MY

interior new Maserati GranTurismo 2023MY

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Maserati S.p.A.

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ УЧАСТІ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine