ТЕМА ТИЖНЯ. Ferrari Purosangue: кращий кросовер в світі — подарунок до 75-річчя компанії? (+ВІДЕО)

12 марта 2023
(1 Голосовать)
Author :  

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

Я дуже чекав цієї миті, бо просто розповісти, що ось сьогодні презентовано перший кросовер за всю 75-річну історію Ferrari, було не цікаво — занадто вже важлива подія, щоб просто зафіксувати її як факт і на цьому закінчити. Цікаво було почути різнобічні враження кваліфікованих людей від технічної начінки, від того, як 5-дверний італійський суперкар поводиться на дорозі...

А світовий дебют Ferrari Purosangue був статичним. Точніше навіть не так: це була вистава, справжня вистава у Театрі Сіленціо.

І уявіть собі: між моментом презентації Purosangue 13 вересня 2022 року до моменту, коли топ-люксовий кросовер потрапив до вимогливих рук європейських журналістів, пройшло більше 4 місяців!

текст  Юрій Бугаєв 

илюстрації — Ferrari S.p.A.

У матеріалі:

— як позиціонують свою нову модель у Ferrari

— хоча Ferrari дебютує в новому для себе класі, у Purosangue була попередниця

— скільки коштує Ferrari Purosangue

— прийом замовлень на Ferrari Purosangue завершено

— особливості зовнішності Ferrari Purosangue та до чого тут Mazda

— особливості інтер'єру Ferrari Purosangue

— двигун та особливості технічної компоновки

— головна риса шасі Ferrari Purosangue

— які опції пропонуються для Ferrari Purosangue

— конкуренти Ferrari Purosangue

— технічні характеристики Ferrari Purosangue

 

 

Ще раз: з моменту офіційної світової прем'єри до повноцінної тестової сесії для ЗМІ пройшло більше 4 місяців. Оце так витримали паузу!

Але це, безумовно, не випадковість — у Ferrari дали насолодитися повною ексклюзивністю першим власникам Purosangue, до яких кросовери потрапили наприкінці грудня'2022.

І давайте одразу домовимось: мова йде НЕ про кросовер, хоча майже за всіма габаритно-компоновочними рішеннями перед нами автомобіль саме такого типу. Однак, заради справделивості таки треба погодитись, що атмосферний 6.5-літровий V12 потужністю більше 700 к.с. (!) у моторному відсіку таки дає Ferrari право відокремлювати Purosangue від усіх інших моделей, які прийнято відносити до класу SUV.

Як називає свою епохальну модель сам виробник? «Чотиридверний спорткар».

Щодо «спорткара», то враховуючи показники віддачі двигуна та динаміки, не маю жодного бажання сперечатися. А от до визначення «чотиридверний» ми ще повернемось.

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

Що стосується позиціонування новачка, то тут вийшла досить цікава історія: перед нами — перша в історії Ferrari модель такого типу, при цьому в Маранелло говорять, що Purosangue прийшла на зміну 3-дверному шутінг-брейку GTC4 Lusso, який зняли з виробництва наприкінці серпня'2020. Нагадаю: ця модель в свою чергу була вдосконаленою версією першої в історії Ferrari серійної повнопривідної моделі — 3-дверного шутінг-брейка Ferrari FF, який випускали з весни 2011 до весни 2016 року.

Ferrari GTC4 Lusso зразка 2016 модельного року.

Ferrari GTC4 Lusso зразка 2016 модельного року

Ferrari GTC4 Lusso зразка 2016 модельного року

Ferrari GTC4 Lusso зразка 2016 модельного року

Ferrari GTC4 Lusso презентували на Женевському автосалоні'2016, а збирали з весни 2016 по кінець літа 2020 року. На фото автомобіль зразка 2016 модельного року

Під капотом повнопривідної повнокерованої GTC4 Lusso знаходився 12-циліндровий 6.3-літровий двигун потужністю 690 к.с. на 8000 об/хв (піковий обертаючий момент становив 697 Нм на 5750 об/хв). Динамічні показники «практичного універсала» були наступними: 3.4 с до 100 км/год та максимальні 335 км/год.

Більш демократична задньопривідна, але також повнокерована GTC4 Lusso T, яку також презентували у 2016 році, але восени, на Паризькому автосалоні, мала у моторному відсіку 3.9-літровий твін-турбовий V8 потужністю 610 к.с. на 7500 об/хв (піковий обертаючий момент становив 697 Нм на 5750 об/хв). Власнику GTC4 Lusso T також нема чого було скаржитись на динаміку: 0-100 за 3.5 с та 320 км/год максимальної швидкості.

Вартість 690-сильної 12-циліндрової Ferrari GTC4 Lusso починалась десь з $300 тисяч.

Вартість 610-сильної 8-циліндрової GTC4 Lusso T стартувала орієнтовно з $260 тисяч.

А тепер порівняйте вартість 12-циліндрової GTC4 Lusso та 12-циліндрової Purosangue: додавши у кількості дверцят (що безумовно зробило функіональну повнопривідну модель ще більш зручною) та у потужності (+35 к.с.), а також скинувши одну десяту секунди у показнику динаміки прискорення з місця, нова повнопривідна Ferrari стала одразу на третину дорожчою: на ціннику — $400 тис!

І це ще не межа — можна погратися з опціями.

Тобто, якщо вже мова йде про придбання повнопривідної та досить універсальної техніки, на вартість Ferrari Purosangue можна поставити у гараж 640-сильний Cayenne Coupe GT для швидких подорожей континентом, а для комфортабельного транспортування вихідними всієї родини придбати аристократичний Range Rover.

Іншими словами, щоб замовити собі Purosangue, треба ну дуууже хотіти саме Ferrari.

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

Трошки забігаючи вперед зазначу, що тих, хто хоче саме Ferrari Purosangue, вже більше, ніж достатньо: ще наприкінці листопада минулого року італійський автомобільний дім повідомив, що припиняє прийом замовлень на Purosangue, оскільки лист очікування вже розтягнувся на 2 роки. Це при тому, що на рік буде збиратися не менше 2500 таких авто.

Що ж так привабило всю цю вибагливу публіку?

Почнемо із зовнішності.

Мені вже доводилось бачити жарти щодо екстер'єру Ferrari Purosangue — мовляв, Mazda створила свою CX-30 із дуже схожою зовнішністю за набагато менші гроші. Враховуючи, що японська модель була презентована на Женевському автосалоні-2019, виходить ледь не пряме звинувачення у плагіаті.

От тільки...

Mazda CX-30 2019

Mazda CX-30 2019

Mazda CX-30 2019

Mazda CX-30 2019 модельного року. Фото Mazda Motor Corp.

Наскільки б вдалою не була зовнішність Mazda CX-30, дизайнери Ferrari змогли зробити зовнішність Purosangue більш витонченою, більш енергійною, більш привабливою в усьому, від пропорцій до деталіровки. Що, власне, й не дивно, враховуючи більше, ніж 10-кратну різницю у ціні.

Безумовно, одне з найяскравіших рішень у зовнішності Ferrari Purosangue — це вентиляційні отвори навколо діодних рисочок денних ходових вогнів, в той час як головна фронтальна оптика захована у передньому бампері нижче.

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

Позаду цікавим рішенням є невелике скло задніх дверцят, яке на вимогу аеродинамічним потребам виконано із інтегрованою виштамповкою просто під спойлером, встановленому над цим склом, якому вона допомагає правильно скеровувати поток повітря. А щоб невеличке заднє скло не надто погіршувало огляд назад через дзеркала, кузов має помітне звуження у задній частині — і завдяки утвореним виштамповкам, які до дого ж виглядають дуже естетично, виходить так, що огляд назад через салонне та бічні дзеркала дійсно досить пристойний.

Ferrari Purosangue

Якщо Ви вже звернули увагу, ручки задніх дверця відсутні не тільки на площині самих дверцят, але й в районі задньої стійки даху. То як же відкрити другу пару дверцят?

Те, чим їх відкривають, не назвати ані ручкою, ані рукояткою, ані важілем. Це такий собі manettino, який вперше з'явився на кермі F430 у 2004 році — тільки там в цього селектора був цілий набір функцій, а тут вона одна-однесенька: manettino на задніх дверцятах Ferrari Purosangue забезпечують доступ на другий ряд сидінь. Причому, як це й має бути з manettino, безпосереднє функціонування забезпечує електроніка — а Ваша справа просто натиснути. Що станеться з цією елегантною штукенцією у випадку заледініння — мабуть, таке питання, що взагалі не має турбувати власника подібного авто.

Доречі, безрамкові двері відчиняються назустріч одна одній. І задні як відчиняються, так і зачиняються із допомогою електричного асистента. Мабуть, класна штука, коли хочеться заробити не тільки на продажах нового авто, а й на його сервісі. Цікаво буде за деякий час послухати власників Purosangue, коли механізми почнуть глючити та виходити з ладу — в яку вартість у підсумку оцінять на фірмовому сервісі послуги електричного асистента. Підозрюю, що в окремих випадках цифра у рахунку буде такою, що простіше було б найняти швейцара, який постійно їздив би разом із власником.

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

У салоні для водія головною відмінністю Purosangue від попередніх 4-місних повнопривідних Ferrari стане повністю цифровий кластер на місці панелі приладів — класна традиція надавати максимум корисної інформації у діджитал-форматі, але при цьому залишати справжній аналоговий тахометр, схоже пішла в минуле.

Далі. Не знаю, як Ви, а для мене наявність масажу в кріслах Ferrari залишається дичиною, оскільки я одразу намагаюся оцінити, скільки кілограмів спорядженої ваги можна було б не додавати до показника, вказаного у технічних характеристиках. Але ж кляті тренди! Як то кажуть, найгірше в грошах те, що заради них люди роблять таке, чого взагалі-то робити не збиралися.

Тож, масаж в кріслах Ferrari Purosangue таки є. Наче без нього не можна було намалювати на ціннику 400 тисяч...

Про чотири окремі крісла — а відтак і суто 4-місну формулу посадки — мабуть говорити не варто, оскільки й у GTC4 Lusso, як у ідеалогічної попередниці Purosangue, в салоні можна було розмістити саме команду з 4 осіб. В плані оформлення салону ці два представники cavallino rampante навіть схожі — і це той самий випадок, коли колективу, що працював над стилістичними рішеннями внутрішнього світу Purosangue, хочеться подякувати. За те, що не стали нічого особливо вигадувати та довели абсолюту естетику попередньої повнопривідної Ferrari. Бо якщо комусь і не дуже подобалась зовнішність GTC4 Lusso, то із салоном у неї все було саме так, як має бути у потужного швидкого турера з Маранелло.

ferrari-purosangue-interior-driver-seat

ferrari-purosangue-interior

ferrari-purosangue-interior

Селектор вибору режимів руху в стилі Ferrari Roma, інфотейнмент-комплекс із сенсорним екраном для переднього пасажира (звичайно, ще більш прогресивним, ніж був «телевізор» у тієї ж таки GTC4 Lusso)...

Зовсім незвична тут хіба що висувна шайба по центру передньої панелі, яка дозволяє керувати, наприклад, згаданим вище «масажним кабінетом».

Але якщо вже доводилося знаходитись в салоні Ferrari останньої генерації — як от GTC4 Lusso чи Roma — опинившись у Purosangue Ви відчуватимите себе наче вдома. І безумовно, закривши рукою лого на кермі, навіть на секунду не виникнуть сумніви щодо того, в салон якого авто Ви потрапили. Такою можебути тільки сучасна Ферра. Без варіантів. Bellissimo!

І звичайно ж, не обійшлося без свіжої фішки: як на мене, це запуск двигуна кнопкою під центральною секцією керма. А сам двигун — це канонічний для Ferrari атмсоферний 12-циліндровий 6.5-літровий двигун потужністю 725 к.с. на 7750 об/хв має обертаючий момент 716 Нм на 6250 об/хв, причому 80% цієї тяги доступно вже на 2100 об/хв. Технічно подача обертаючого моменту виглядає наступним чином: на передні колеса він передається із допомогою блока відбору тяги, розташованого попереду двигуна (!) а 8-ступенева коробка швидкостей із двома счепленнями розташована за схемою transaxle. У підсумку розподіл ваги майже ідеальний: 49/51.

При цьому абсолютну більшість часу за кермом власник Purosangue буде вести задньопривідний автомобіль, в якого саме на задню вісь передається 99% обертаючого моменту. А вже у випадку необхідності — тобто, коли електроніка фіксуватиме слизьке покриття, яке не дозволяє належним чином реалізувати тягу — підключатимуться передні колеса.

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

Енріко Гал'єра, шеф Ferrari з продажів та маркетингу, так стисло охарактеризував сутність Purosangue:

«Нашою стратегією було створити спортивну модель у іншому класі, незвичному для Ferrari. У підсумку, Purosangue має здібності суперкара, поєднуючи їх із комфортом та практичністю менш екстремальних моделей».

І знаєте, головне враження, яке залишає Ferrari Purosangue — це легкість. Це при тому, що ми говоримо про автомобіль довжиною майже 5 метрів та вагою 2 з добрячим гаком тони, оскільки тут і повний привід, і 5 дверцят (п'ять, саме п'ять — не зважайте на те, що кажуть маркетологи: їх тут п'ять. Годі вже цих маркетингових ігр — немає сенсу сперечатись з арифметикою: 4 дверцят по правому та лівому борту + ще одна, що забпезпечує доступ до багажного відсіку. Скільки вийшло, якщо Ви не маркетолог?).

Тим не менш, Ferrari Purosangue відчувається легкою та чутливою. Безумовно, 6.5 літрів, 725 к.с., 3.3 c до «сотні» а також повнокероване шасі — це більш, ніж гарні аргументи у питанні забезпечення потрібних відчуттів від керування, але є ще дещо.

Без цієї особливості 5-дверний італійський суперкар сприймався абсолютно інакше. А саме: головним елементом шасі Ferrari Purosangue є новий тип активної підвіски, застосований у серійному авто. Система зветься Multimatic True Active Spool Valve System (TASV) — і не містить в собі активних стабілізаторів поперекової стійкості, натомість є індивідуальні стійки для кожного колеса із власними електромоторчиками та незалежним керуванням — електроніка кожної стійки 30 разів на секунду зчитує показники датчиків та регулює положення кузова відносно дороги.

Ferrari Purosangue Multimatic True Active Spool Valve System

Ferrari Purosangue Multimatic True Active Spool Valve System

Звісно, оптимально підтримувати положеня кузова чітко паралельно покриттю дороги, без впливу будь-яких нерівностей, що можуть трапитися на асфальті. Тож, електроніка настільки інтенсивно віддає команди на роботу електромоторчиків кожної із стійок, що знадобилася система охолодження цієї системи!

Між іншим, попереду у Purosangue встановлено 22-дюйсові колеса, а позаду — 23-дюймові.

Опцій для Ferrari Purosangue пропонують досить обмежену кількість — наприклад, карбонова деталіровка по колу (вставки у передньому бампері, оздоблення колісних арок, вставка у задній бампер із інтегрованим дифузором). Замість карбонового даху, який встановлюється в якості стандартної комплектації, можна замовити повністю скляний електрохромний. Можна замовити систему, що за командою водія підіймає Purosangue на додаткові 30 мм, до дозволить, наприклад, здолати під'їздну доріжку біля шалє, яке ви орендували на уікенд (у «звичайної» Purosangue кліренс становить 185 мм).

ferrari-purosangue-krashchij-krosover-v-sviti

КОНТЕКСТ

Прямих конкурентів у Ferrari Purosangue рівно два: 

— Aston Martin DBX (топову модифікації якого італійський суперкар позбавив звання найпотужнішого топ-люксового кросовера в світі, оскілько під індексом DBX707 криється версія потужністю 707 к.с., що дозволяє виконувати норматив 0-100 км/год за 3.3 с та досягати граничних 310 км/год)

— Lamborghini Urus (який на піку у варіанті Performante видає 666 к.с., досягає 100 км/год за 3.3 с після старту з місця та прискорюється до максимальних 306 км/год) .

І якщо прочитавши цей матеріал, Вам відверто закортіло придбати цей 5-дверний італійський суперкар — у мене для Вас невтішні новини: схоже, про це своє побажання доведеться згадати десь на початку наступного року. Тому що судячи з успіху Purosangue, щоб придбати таке авто з наступної виробничої серії, теж треба буде займати чергу...

Як то кажуть, заможне життя — воно інше, але багаті теж плачуть.

 

Підсумок

Переваги:

— повнопривідне авто вагою під 2100 кг у віражах відчувається легким, і при всій своїй функціональності дійсно має суперкарівську динаміку

 

Недоліки:

— аеродинамічні шуми, які помітні вже на швидкості 100 км/год завдяки потужній звукоізоляції

— відсутність датчиків, що врятують автоматизовані задні дверцята від пошкодження у разі відчинення за наявності перешкоди перед дверцятами

 

ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ FERRARI PUROSANGUE (2023 модельний рік)

Габарити та пов'язані показники:

довжина — 4973 мм

завширшки — 2028 мм

висота — 1589 мм

колісна база — 3018 мм

кліренс — 185 мм (стандартний)

споряджена вага (орієнтовна): 2108 кг

розподіл ваги (передня/задня вісь): 49/51%

 

місткість багажного відсіку — 473 л

місткість паливного баку — 100 л

 

колеса попереду — 255/35 R22

колеса позаду — 315/30 R23

 

Двигун:

атмосферний, 12-циліндровий, із кутом розвалу циліндрів 65 град., повздовжнього розташування, із безпосереднім впорскуванням високого тиску, системою змащування типу «з сухим картером», робочим об'ємом 6496 см3 

потужність — 725 к.с. на 7750 об/хв

обертаючий момент — 716 Нм на 6250 об/хв (80% тяги доступно на 2100 об/хв)

максимальна швидкість роботи двигуна — 8250 об/хв

 

Трансмісія:

адаптивний повний привід, блок відбору тяги для передніх коліс, розташований попереду двигуна; 8-ступенева коробка швидкостей F1 DCT (із двома счепленнями), розташована за схемою transaxle

 

Шасі:

повнокероване, з активною підвіскою Multimatic True Active Spool Valve System (TASV)

 

Динаміка:

прискорення 0-100 км/год — 3.3 с (вказано виробником)

гальмування 100-0 км/год — 32.8 м (вказано виробником)

максимальна швидкість —більше 310 км/год (вказано виробником)

 

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine