Міфічний двигун Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio 2016MY: до чого тут Ferrari?

11 марта 2020
(1 Голосовать)
Author :  

myth-about-engine-alfa-romeo-giulia-quadrifoglio-2016my

Якщо поцікавитись одним з найшвидших сучасних седанів — Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio — майже гарантовано Вам трапиться відверта дезінформація щодо 2.9-літрового 510-сильного двигуна, встановленого на цю машину. А саме: його, мовляв, розроблено у Ferrari. Не вірте, це не так...

Втім, звідки з'явилась байка про «Alfa Romeo з двіжком Ferrari» зрозуміти не важко: базою для альфівського твін-турбового 2.9-літрового V6 став 3.9-літровий твін-турбовий двигун Ferrari F154, який у моторному відсіку купе-кабріолета California T (дебютувала у 2014 році) мав 560 к.с., а у версії для купе-кабріолету Ferrari 488 GTB (дебютувала у 2015 році) має всі 670 к.с. 

Окрім цього, Філіпа Кріфа, про якого кажуть, що він є батьком Giulia 2016, повернули в Альфу саме для того, щоб створити цю машину. Повернули з Ferrari, куди він пішов на підвищення після майже 15 років роботи в Alfa Romeo (він приклався до 147, MiTo, Giulietta). У Ferrari, між іншим, Філіп Кріф був головним інженером проекту 570-сильної Ferrari 458 Italia (дебютувала на Франкфуртському автосалоні'2009).

Короче кажучи, певні причини для народженння міфу про «Alfa Romeo з двіжком Ferrari» були.

Саме Філіпу Кріфу шеф концерну FIAT Серджіо Маркіонне довірив відродити ім'я, що є знаковим для Альфи. Тож, на глобальній прес-конференції Alfa Romeo, яка відбулася 24 червня 2015 року, Кріф презентував Giulia 2016 (Typ 952) в якості керівника Alfa Romeo Engineering. Тоді світу продемонстрували одразу топову версію Giulia Quadrifoglio — і звичайно, вважати, що під капотом цього авто розташовано двигун Ferrari, буде помилкою.  

myth-about-engine-alfa-romeo-giulia-quadrifoglio-2016my

Ось вони, дві ключових людини, які стояли за створенням Giulia 2016 модельного року: головний по техниці Філіп Кріф (на фото лівіше) та Лоренцо Рамачотті (на той момент голова департаменту дизайна концерна FIAT), який визначив те, як буде виглядати нова Giulia (попередню генерацію моделі з такою ж назвою збирали у період з 1962 по 1977 роки)

   

По-перше, згаданий вище твін-турбовий 3.9-літровий двигун Ferrari F154 — це V8 з функцією часткової деактивації циліндрів, а під капотом Giulia QV працює твін-турбовий V6. По-друге, хоча F154 став базою (кут розвалу блоку циліндрів у 90 градусів, диаметр 86.5 мм та хід поршня 82 мм, геометрія камери згоряння, турбіни виробництва IHI), Ви, мабуть, здогадуєтесь, що від двигуна не можна просто «відрубати» два циліндри і отримати необхідний результат. Точніше, інколи таке все ж вдається, але не у випадку, коли мова йде про мотор, який призначався Ferrari і віддача якого «в оригіналі» досягається на 7500-8000 об/хв. Giulia це все ж таки 4-дверний седан, тобто тут висока потужність та обертаючий момент повинні досягатися на більш помірних режимах роботи двигуна. Тому окрема команда Alfa Romeo Engineering, що працювала недалеко від Модени над 2.9-літровим агрегатом для Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, розробила нові головки блоку циліндрів, використала новий коленвал...

Alfa Romeo Quadrifoglio Verde 2.9 twin-turbo 510HP engine

Як підсумок 510 к.с. на 6500 об/хв та 600 Нм моменту у диапазоні від 2500 до 5000 об/хв, завдяки чому на прискорення з місця до 100 км/год потрібно всього 3.9 секунди.

І ще. Під час роботи над Giulia Quadrifoglio могло трапитись і так, що під капотом опинився б модифікований 3-літровий твін-турбовий 410-сильний V6 від тодішньої Maserati Ghibli S. Але досвід інженерів підрозділу, що створював версію QV, дозволив зробити висновок про неможливість отримати з цим двигуном ті характеристики віддачі, які були потрібні для Giulia Quadrifoglio Verde...

myth-about-engine-alfa-romeo-giulia-quadrifoglio-2016my

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — FCA

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ ВИКОРИСТАННЯ ПІДТРИМКИ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine