AlfaЕстетика-2023, перший епізод. 55-річчя з моменту дебюту Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

06 января 2023
(0 голосов)
Author :  

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

Перший епізод AlfaЕстетики 2023 року ми присвячуємо Alfa Romeo Tipo 33 Stradale — моделі, що дебютувала зараз вже трошки більше, ніж 55 років тому: у листопаді 1967 року.

Автомобіль-казка, автомобіль-протиріччя, автомобіль-доказ того, що часом дива навіть у такому цинічному та жорсткому бізнесі, як автомобільний, все одно можливі. Та що там, інколи складається враження, що увесь автомобільний бізнес існує не заради того, щоб виробники заробляли а покупці мали можливість з якоюсь частотою купляти нові авто, а заради того, щоб часом з'являлись такі от «казки з реального життя»...

Цю модель створювали заради того, щоб стати успішним гравцем Чемпіоната Світу у лізі 2-літрових заводських спортпрототипів але з цього нічого не вийшло.

Її конструкція не була чимось революційним але середньостатистичний дилер просто не знав, що робити із середньомоторною 8-циліндровою машиною.

Це був найшвидший дорожній автомобіль свого часу але зібрали їх буквально лічені одиниці, оскільки вартість робила Alfa Romeo Tipo 33 Stradale однією з найдорожчих моделей на тогочасному автомобільному ринку.

Та як би там не було, метою було створити дорожнє авто із 95% характеристик гоночної версії.

А ще сюди можна додати людський геній майстра, що створив подібну зовнішність і традиційні для італійського автопрому (та й не тільки для нього) корпоративні ігри, в результаті яких в один день проект нової моделі для перегонів передали від заводської команди інженерів Alfa Romeo новоутвореній компанії Delta Automobiili, яку з березня 1963 року світ знає як Autodelta.

friday-squadraalfaestetics-round10-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

Та як би там не було, дизайном кузова Alfa Romeo Tipo 33 Stradale займався геніальний Франко Скальоне. Сіньор Скальоне з дитинства мріяв пов'язати своє життя з літаками і мабуть, потяг до авіації був зумовлений його закоханістю у прості, але дуже красиві та обов'язково функціональні форми. Гадаю, не буде перебільшенням сказати: той факт, що із авіацією у Франко Скальоне не склалося це найбільший подарунок долі світу автомобілів. І безумовно, найфантастичніше з творінь пана Скальоне це Alfa Romeo Tipo 33 Stradale, форми якої максимально наблизили творця цього силуету до його ідеалу, яким Франко Скальоне вважав краплю дощу...

Алюмінієвий кузов кожного з 11 клієнтських примірників Tipo 33 Stradale вручну створювали в Мілані майстри Carrozzeria Marazzi.

За спиною у водія був розташований дефорсований 2-літровий атмосферний V8 із паливною апаратурою SPICA потужністю 230 к.с. на 8800 об/хв та із обертаючим моментом 206 Нм на 7000 об/хв (ступінь стискання 10.0:1). Для порівняння: у версії для перегонів віддача двигуна становила 260 к.с. з тих таки 2 літрів об'єму (паливна апаратура із впорскуванням від Lucas, ступінь стискання 11.0:1).

     friday-squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

friday-squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

Дуетом з двигуном працювала 6-ступенева механічна коробка швидкостей, яка була змонтована за схемою transaxle. Завдяки тому, що базою Tipo 33 Stradale слугувала трубчаста Н-подібна просторова основа, а кузовні панелі було виконано з алюмінію, споряджена вага становила всього 690 кг. Додайте до цього дуже пристойну потужність двигуна і стане зрозуміло, що показники динаміки були цілком логічним наслідком конструкції автомобіля: норматив 0-100 км/год Alfa Romeo Tipo 33 Stradale виконувала за 4.9 с, що робило її найшвишим дорожним авто на той час, а максимальна швидкість становила 246 км/год. І ще: кілометр з місця Tipo 33 Stradale долала за 25 с, якщо Вам це про щось говорить. Якщо ж не говорить, зазначимо, що співставний показник у 1980 році  тобто, на 13 років пізніше за Tipo 33 Stradale мала 5-літрова 12-циліндрова Ferrari 512 BB.

Що точно може дещо розповісти по характер авто, так це витрати пального, яки сягали 30 л/100 км...

Медіа-дебют дебют Alfa Romeo Tipo 33 відбувся 6 березня 1967 року на треку заводського випробовувального комплексу Балокко. А офіційний статично-публічний дебют Tipo 33 Stradale відбувся 55 років тому, у листопаді 1967 року на мотор-шоу у Турині.

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

На цих фото  саме той прототип №1, який було представлено у Турині.

Інтер'єри фактично усіх 11 примірників були різними, створеними на замовлення конкретного покупця.

А ще зверніть увагу на головну оптику: у виставкової машини вона «двоповерхова». У заводському Museo Storico Alfa Romeo експонується прототип Tipo 33 Stradale №2. У нього, як бачите, оптика теж «двоповерхова»:

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

 

А тепер подивіться на одну з товарних Tipo 33 Stradale  в них виконання ліхтарів було більш традиційним, із одною основною секцією. Зверніть увагу на четверте фото, де Alfa стоїть поруч із 250-ю Ferrari: добре помітно, наскільки вона нижча за спорткар з Маранелло... 

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 1968 at Villa dEste-2018

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 1968 at Villa dEste-2018

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 1968 at Villa dEste-2018

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 1968 at Villa dEste-2018

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 1968 at Villa dEste-2018

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale, зібрана у липні 1968 року, яку власник привіз на конкурс елегантності Villa d'Este-2018. Автомобіль взяв «Золотий Кубок» конкурсу

 

Новітній на той момент суперкар Alfa Romeo коштував 9.75 млн лір. Для порівнння: Lamborghini Miura оцінювалася у 7.7 млн лір. І саме ціна та загальна кількість зібраних примірників сьогодні роблять з цієї красуні один з найбажаніших об'єктів серед колекціонерів зі всього світу.

А для того, щоб повністю скласти для себе уявлення про те, яким був дебютант Туринського автосалону-1967, пропонуємо ознайомитись із матеріалом Манфреда Янтке — одного з редакторів німецького видання «Auto, Motor und Sport», що у 1969 році опублікувало враження пана Янтке від Alfa Romeo Tipo 33 Stradale:

«Ця глава історії Autodelta була написана у Штуттгарті, коли заводський фургон Alfa Romeo привіз обіцяну кілька тижнів тому Stradale — дорожню версію «Tipo 33», що її збудовано на шасі та силовому агрегаті суто спортивного варіанту. Таким чином, стає зрозуміло, що криється під назвою цього авто, а саме: неймовірної краси кузов та салон, оздоблений темно-синім бархатом.

Висота автомобіля становить всього лише 99 см, що є ключовим моментом у дизайні цієї Alfa Romeo. Автомобіль виглядає настільки спортивно, що дивлячись на нього зпереду, можна подумати, що це прототип. Якщо спробувати у деталях змалювати те, що бачить око, вийде приблизно так: дверцята типу «крила метелика», два бічних повітрязабірника (для задніх гальмівних механізмів — лівий, для двигуна — правий), одна щітко склоочисника, вісім впускних «горнів» двигуна, які можна побачити просто через заднеє скло — та дуже широкі шини. Не дивно, що пішоходи часто зупиняються, побачивши всю цю красу.

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

При цьому купе можна майже повністю «розкрити» невеликим зусиллям, піднявши передній та задній кузовні елементи. Тут взагалі нема місця для багажу, а перевозити Stradale може тільки двох людей — втім, для них місця у салоні цілком достатньо. Технічні характеристики, безумовно, відрізняються від версії для перегонів, однак не дуже: двигун потужністю 230 к.с. на 8800 об/хв має паливну систему Spica (на відміну від Lucas у бойової 33), 6-ступенева коробка швидкостей повністю синхронізована, а вага становить близько 700 кг.

Однак, перші враження, які приведено вище, вступають у відверте протиріччя з тим, що було виявлено далі: місцями поруч із бархатним оздобленням салону проглядає метал, а педалі перфоровано так, наче це швейцарський сир.

Ще одна ракета на колесах?

Те, чого ми остерігалися, відбулося занадто швидко: двигун, що працював нерівно, після кількох кілометрів дороги наступним ранком вже не заводився, оскільки усі свічки запалювання були у сажі. Власне, воно й не дивно: це ж була версія Stradale, що потрапила на тест з рук приватних клієнтів. Щоб отримати правильні свічки запалювання та потрібний для заміни свічний ключ, ми зателефонували до Bosche Service — і можете не вірити, але нам привезли свічки запалювання 340-го типу. Ці свічки — як раз для перегонів «24 годтини Ле-Ману», але ж ніяк не для вуличних корків!

З новими 290-ми свічками, які ми встановили замість оригінальних 340-х, двигун все ж таки вдалося завести — і в нього навіть з'явилася хоч якась еластичність.

Та все ж, виявилася меншою мірою ще одна проблема: для Stradale потрібен гараж — хоча б на ніч, оскільки в неї взагалі нема замків на дверцятах. А паркувати машину поруч із редакцією абсолютно точно недостатньо для того, щоб ніхто не потрапив до неї у салон.

Щоб завестися у холодну пору року, майбутні Tipo-власники мають керуватися наступними правилами: потрібно відкрити кришку моторного відсіку, вприснути паливо в кожний з 8-ми впускни рожків, закрити кришку, сісти в машину та спробувати завестися, одночасно повертаючи ключ у замку запалювання та натискаючи на педаль акселератора. Таким чином, ми дійсно можемо зрозуміти юних дам-пішоходів, що зупиняли свій погляд на «Tipo 33Stradale», але аж ніяк не чоловіків, що пересуваться таким чином, що це не приносить задоволення взагалі нікому.

squadraalfaestetics-2023-round1-55th-anniversary-alfa-romeo-tipo-33-stradale

Сувора правда: нажаль, Stradale не пристосована до звичайних вулиць настільки, наскільки вона підходить для треків, які створені для перегонів. Машина досить жорстко підстрибує на нерівностях (не дивлячись на те, що відмінно тримає дорогу), вой впуску просто нетерпимий, а сонячні промені здатні розігріти кокпіт до температури сауни. Тож, ми якомога швидше звернули з дороги в бік автодрому Hockenheim, де все одразу стало на свої місця.

Саме тут Stradale наповнила водійські серця справжнім захватом, оскільки потужність та керованість виявилися набагато кращими, ніж у звичайним спортивних моделей!

фото  Auto, Motor und Sport

На треку для перегонів автомобіль нарешті скинув своє вуличне маскування та перетворився на справжнього бійця. Stradale їде не гірше, ніж виглядає: просто неймовірно для 2-літрової моделі! Ми навіть злякалися, коли зупинили секундомір на контрольній відмітці «1 кілометр», оскільки пройшло всього 24 секунди, що значило швідкість не менш, ніж 214 км/год. При цьому швидкість, досягнута на заводських тестах, становила 250 км/год...

Завдяки 6-ступеневій коробці швидкостей високообертовий двигун демонструє себе у повній мірі, а керованість можна назвати настільки ж видатною, наскільки диапазон швидкостей. Під час тесту ми витиснули з двигуна максимальні 9000 об/хв — і це було справжнє свято для слуху, коли двигун переходив з ступіня на ступінь. Та якби ж і хотілося зробити звук трошки тихішим, це все одно неможливо. А жар 8 циліндрів розповсюджує у салоні аромат дуже недешевого моторного масла, створеного із розрахунком на справжні бойові навантаження, якого для двигуна треба не менше 17 літрів.

Між іншим, зовні Stradale завдяки встановленим глушникам має голос, як то кажуть, «те що треба».

І без найменших сумнівів, здатність Stradale тримати дорогу для звичайного середньостатистичного водія є ще більш приголомшливою. Низький центр ваги, шини для перегонів, ідеально точно налаштована підвіска із жорсткими пружинами роблять максимально припустиму швидкість у віражах такою, за якої будь-який інший дорожній автомобіль вже опинився б у кюветі. Альфа вгризається у дорогу як справжній трековий боєць і на кожний рух керма відповідає із позамежною точністю.

Керованість у поворотах часом перевершує навіть безкомпромісну Daytona. Педаль акселератора допомагає м'яко керувати надмірним стернуванням Stradale та надає повний контроль у віражі. Із зусиллям натиснувши на педаль гальміної системи, відчуваєш інтенсивність зменшення швидкості, близьке до неймовірного. Гальма працюють бездоганно навіть на запаморочливих коротких хокенхаймовських віражах. А повністю синхронізована коробка швидкостей перемикається легко та плавно — так само, як працює счеплення.

фото  Auto, Motor und Sport

Це дійсно фантастична насолода: керувати цим технічно досконалим спорткаром.

Так, могло б бути трошки комфортніше, якби у салоні не було настільки спекотно. Але якщо говорити про те, що може дійсно сильно дратувати, так це Stradale у назві, що натякає на можливість її використання на звичайних вулицях: тверезомислячий водій взагалі не буде на ній їздити, тоді як заможний ентузіаст — це найбільш ймовірний приклад можливого власника Stradale.

Тим більше, що як всім вже відомо, у нової Alfa Romeo Montreal очікується адаптована версія цього ж самого надзвичайно здібного 8-циліндрового двигуна для перегонів. Нова Alfa буде презентована на Туринському автосалоні».

 

P.S. Усі примірники Tipo 33 Stradale, окрім одного, було пофарбовано у класичний червоний колір Rosso Alfa. А той єдиний автомобіль, який при виробництві пофарбували у блакитний колір, належав Коррадо Агусті — на цьому фото він поруч із своєю новенькою Alfa Romeo:

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale blue color with first owner Corrado Agusta 

Цікаво, що оскільки його батько заснував виробника аеротехніки Agusta S.A., в салоні Tipo 33 Stradale сіньора Агусти були встановлені такі крісла, як у гелікоптерах їх сімейного виробника, із підголів'ями у колір кузова.

            one-off blue Alfa Romeo Tipo 33 Stradale Corrado Agusta at Retromobile-1987

            Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

На верхньому фото ця Tipo 33 Stradale на автофорумі Retromobile 1987 року, ще у рідній фарбі. 

Потім її купив японський колекціонер, який перефарбував один з найрідкісніших та найкрасивіших автомобілів в світі в червоний колір — Alfa Romeo ж має бути червоною, а 33 Stradale й поготів...

Дякувати Богу, у 2017 році Егон Цваймюллєр викупив автомобіль на користь швейцарського колекціонера. Після чого впродовж операції по зворотньому фарбуваннюю, яка тривала 5 тисяч годин, йому повернули його оригінальний колір.

Таким чином, у світі знов з'явилася одна блакитна 33 Stradale.

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

 

текст Юрій Бугаєв, Максим Пєршин

переклад матеріалу з «Auto, Motor und Sport» — Руслан Ланцов

ілюстрації  Alfa Romeo S.p.A., Museo Storico Alfa Romeo, Auto, Motor und Sport, Concorso d'Eleganza Villa d'Este та з архіву автора

_______________________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви робите донат для подальшої роботи Бюро — я в свою чергу роблю донат на ЗСУ.

Від кожного – хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5168 7422 3667 4093

 

Visa (Приват):

4149 4993 7441 6855

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Buhaiev Yurii)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine