Серія «Впізнай Авто На Фото», епізод №11: французький високошвидкісний бізнес-джет, який не варто забувати

15 декабря 2022
(0 голосов)
Author :  

guess-the-car-on-photo-round-11-business-jet-made-in-france-yakui-ne-varto-zabuvaty-renault-safrane-biturbo

Якщо дивлячись на це авто Ви не зможете згадати його назву, особисто я не здивуюсь — нажаль, це була чергова не надто вдала спроба французької автомобільної школи стати повноправним членом сегменту моделей бізнес-класу. Але ця модель модель мала як мінімум одну модифікацію, завдяки якій її назву все ж варто згадати.

Зовнішність «на замовлення», 3-літровий бі-турбомотор, пневмопідвіска з трьома режимами роботи, клімат-контроль, електричні регулювання УСІХ місць, штатний аудіокомплекс від Philips із двохдіновою передньою панеллю, бортовий телефон...

Якщо зараз цей перелік не справив на Вас враження, то запевняю: коли на Женевському автосалоні-1992 року відбувся дебют Renault Safrane Bi-Turbo — а мова саме про це авто — подібний перелік був властивий скоріше представницьким моделям, ніж сімейним авто Е-класу.

guess-the-car-on-photo-round-11-business-jet-made-in-france-yakui-ne-varto-zabuvaty-renault-safrane-biturbo

 

Ось так вигладав звичайний ліфтбек Renault Safrane, що дебютував навесні 1992 року на Женевському автосалоні:

Renault Safrane 1992 model year

 

... а ось так виглядала топ-модель Renault Safrane Bi-Turbo:

Renault Safrane Bi-Turbo 1993MY

Renault Safrane Bi-Turbo 1993MY

Крупна решітка повітрязабірника у передньому бампері, протитуманні ліхтарі, бічні обтікачі під дверцятами більшої площі, ніж у «цивільного» Safrane, невеличкий спойлер на задніх дверцятах, крупний патрубок випускної системи...

Наче нічого унікального-особливого, але якщо дивлячись на цей автомобіль у Вас з'явилося відчуття енергічної стриманості, притаманної зарядженим модифікаціям «цивільних» німецьких моделей — що ж, вітаю: відчуття стилістики не підводить Вас. Тому що займатися зовнішністю доручили німецькому ател'є Irmscher — і німці виконали свою роботу бездоганно: у порівнянні із «цивільним» Safrane топове виконання Bi-Turbo дійсно виглядає одночасно скромно та багатообіцяюче.

І обіцянки, що їх надавала зовнішність Safrane Bi-Turbo, не були порожніми, оскільки технічною базою для цієї модифікації була 3-літрова Renault Safrane V6 Quadra з постійним повним приводом потужністю 170 к.с.

guess-the-car-on-photo-round-11-business-jet-made-in-france-yakui-ne-varto-zabuvaty-renault-safrane-biturbo

Для створення справжнього бізнес-джета Renault звернулася за допомогою до ще одного німецького ател'є — мова про знавців BMW з Hartge, які встановили на 3-літровий V6 PRV систему бі-турбонагнітання, яка й дала назву топ-модифікації Safrane. У підсумку такий автомобіль пропонував своєму власнику 268 к.с. на 5500 об/хв — але що більш важливо, обертаючий момент становив 365 Нм вже на 2500 об/хв. Таким чином, в зоні середніх обертів Renault Safrane Bi-Turbo пропонував дуже пристойну тягу, що враховуючи дует із 5-ступеневою механічною коробкою забезпечувало еластичність силового агрегату, необхідну для моделі такого класа.  

А щоб потужне повнопривідіне авто вагою 1725 кг гідно поводилося у віражах, саме для Safrane Bi-Turbo спільними зузиллями підвісочників Renault та спеціалістів Sachs-Boge була створена електронно-керована пневмопідвіска. Так, це не помилка: саме ПНЕВМОПІДВІСКА, що мала три режими (нормальний, спортивний та комфортний) та три рівня роботи (нормальний, занижений (для руху по автострадам) та «позашляховий», що дозволяв долати бордюри чи пандуси).

До стандартної комплектації входили 17-дюймові легкосплавні диски у вигляді 5-променевої зірки із покришками розмірністю 225/45 R17.

Інтер'єр Renault Safrane Bi-Turbo у виконанні Baccara

Інтер'єр Renault Safrane Bi-Turbo

Інтер'єр Renault Safrane Bi-Turbo у виконанні Baccara

 

У 1994 році — тобто, 2 роки після свого офіційного дебюту — Renault Safrane Bi-Turbo засвітився на Гран-Прі Монако. Але то була чи не остання публічна спроба показати ще відносно свіжий французький наземний бізнес-джет потенційним покупцям: не дивлячись на дуже пристойні показники віддачі двигуна та комфорт, який забезпечував автомобіль на великих дистанціях, всього з 1992 по 1996 рік зібрали лише 806 примірників цієї моделі.

guess-the-car-on-photo-round-11-business-jet-made-in-france-yakui-ne-varto-zabuvaty-renault-safrane-biturbo

Великою мірою слабенькі ринкові результати можна пояснити ціною: на найбільшому ринку Європи, який одночасно вже багато років є автомобільним орієнтиром всього світу — тобто, у Німеччині — новий Renault Safrane Bi-Turbo коштував 88.5 тис марок. Таким чином, за хетчбек бізнес-класа треба було заплатити стільки, скільки коштували представницькі седани — тобто, моделі класом вище.

Сьгодні Safrane Biturbo вже привозять на заходи накшталт паризького Retro Mobile, що й не дивно: загальна кількість живих авто навіть на момент закінчення виробництва була досить невеликою, а по прошестю 20 років — й поготів...  

 

текст — Юрій Бугаєв

илюстрації — Renault S. A.

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine