Оновлені Alfa Romeo Giulia та Alfa Romeo Stelvio 2023: нарешті!

29 октября 2022
(0 голосов)
Author :  

friday-squadraalfaestetics-round10-facelifting-alfa-romeo-giulia-ta-alfa-romeo-stelvio-2023

Цього моменту поціновувачі справжнього стилю від Alfa Romeo чекали з середини 2015 року, коли на честь 105-річчя Alfa Romeo була презентована Giulia — седан, що прийшов на зміну Alfa Romeo 159. Чекали тому, що тоді просто зі старту до новинки виникло одразу кілька питань...

Тож, питання перше: чому остання Alfa Romeo 159 зійшла з конвейера у листопаді 2011 року, а продаж її наступниці почався навесні 2016-го — тобто, на зміну генерацій представників середньорозмірної лінійки Alfa Romeo знадобилося 4.5 роки!!!

Alfa Romeo Giulia 2016 модельного року на автосалоні у Женеві-2016

Alfa Romeo Giulia 2016 модельного року на автосалоні у Женеві-2016

Alfa Romeo Giulia 2016 модельного року на автосалоні у Женеві-2016

Інтер'єр Alfa Romeo Giulia 2016 модельного року

Женевський автосалон'2016. Офіційна публічна прем'єра Alfa Romeo Giulia 2016 модельного року  

Друге питання: чому при досить великій популярності моделей з кузовом типу «універсал» серед європейських покупців Alfa Romeo Giulia була представлена на ринку лише седаном — і з роками цю ситуацію так і не виправили? Чи задум маркетологів полягав у тому, що місце Giulia Sport Wagon зайняв кросовер Stelvio?

І третє питання: чому, вже маючи у своєму здобутку такі фантастично красиві моделі цього класу, як 156 та 159, Alfa Romeo Giulia поруч із своєю безпосередньою попередницею виглядала як спроба створити хоча б щось співставне із шедевром від Джуджаро?

Звичайно, від команди Лоренцо Рамачотті, яка працювала над стайлінгом Alfa Romeo Giulia, ніхто не очікував, що їм вдастся перевершити 159 — але хоча б створити авто у впізнаваному стилі можна було? Бо варто лише закрити фірмове скудетто — і при погляді «в очі» одразу виникало питання: це Infiniti? Чи може, нова модна KIA?

От кому в біса потрібна була та азійщина у оформленні роскосої головної оптики!

Дякувати Богу, їхала Giulia як справжня Alfa з самого початку — а тепер, з подачі Alfa Romeo Tonale, нарешті повертається справжня фірмова стилістика з використанням «трьохсекційної» оптики, яка змусила автомобільний світ завмерти від захвату вже тричі. Спочатку це був 1989 рік: тоді у Женеві дебютувала Alfa Romeo ES30 (Experimental Sportscar 3,0-litre), що вже невдовзі перетворилася у «Il Monstro», як звуть у всьому світі Alfa Romeo SZ (Sprint Zagato)...

Alfa Romeo ES30 Experimental Sportscar 3,0-litre

Alfa Romeo ES30 (1989)

 

Вдруге автомобільний світ завмер під дією «трьохсекційної» оптики у 2005 році, коли також у Женеві дебютувала Alfa Romeo 159, над стайлінгом якої працював засновник ател'є Italdesign Джорджетто Джуджаро. Самі можете оцінити, наскільки віртуозно була виконана робота по переосмисленню та осучасненню «трьохсекційного» рішення та фірмового скудетто:  

Alfa Romeo 159 Turismo Internazionale 2007

Alfa Romeo 159 Turismo Internazionale 2007

Alfa Romeo 159 Turismo Internazionale 2007 interior

Alfa Romeo 159 Turismo Internazionale 2007 інтер'єр

Alfa Romeo 159 у версії t.i. (turismo internazionale), яку Ви бачите на фото вище, дебютувала у 2007 році. Занижена на 20 мм підвіска, накладки на порогах, 19-дюймові диски, корпуси бокових дзеркал з ефектом полірованого металу... Дизайнерам, що працювали над turismo internazionale, вдалося кількома елементами покращити й без того розкішну зовнішність «звичайної» 159. На мою особисту думку, з того часу за поєданням естетики кузова та інтер'єру жоден серійний седан навіть не наблизився до Alfa Romeo 159

 

А чергове повернення «трьохсекційної» оптики ми побачили завдяки шеф-дизайнеру Клаусу Буссе: саме він дав хід задумці грека Александроса Леокіса, в результаті чого міланський виробник отримав черговий шедевр у своїй лінійці моделей: спочатку на Женевському автосалоні-2019 дебютував концепт Tonale, а на початку поточного року у родині Alfa Romeo з'явився другий серійний кросовер під тією ж «концептуальною» назвою — Tonale.

alfa-romeo-tonale-go-into-production  Alfa Romeo Tonale. Світова прем'єра на Женевському автосалоні'2019Світова прем'єра Alfa Romeo Tonale на Женевському автосалоні'2019

 

І ось тепер дизайнери під керівництвом Алехандро Месонеро-Романоса — нинішнього шеф-дизайнера Alfa Romeo — продемонстрували нам, що повернення до «трьохсекційної» оптики буквально одним цим рішенням дозволило зробити знов свіжою та цікавою модель, якій цього сезону виповнилося 7 років.

Наскільки та ж Giulia може бути цікава аудиторії покупців, говорить хоча б той факт, що на 6-й рік свого існування ця Alfa у топовому виконанні QV отримала чергове визнання від профільного видання: у AUTO BILD SPORTSCAR її назвали кращим спорткаром 2020 року

Що становлять собою оновлені Giulia та Stelvio?

Оскільки вище вже стільки сказано про «трьохсекційну» оптику, давайте в першу чергу зазначим, що окрім того, що класно виглядає і дозволяє з півпогляду ідентифікувати авто саме як Alfa Romeo, технічно вона становить собою матричні адаптивні Full-LED ліхтарі. Оптика працює не тільки в залежності від швидкості та умов руху та має функції «привітання» власника, «проводи до дому», але й здатна виявляти зустрічний транспорт і завдяки цьому попереджувати засліплювання дальнім світлом його водіїв.

Доречі, у Alfa Romeo говорять, що нові тепер й задні ліхтарі, але помітити їх «прозорі» внутрішні сегменти можна, хіба що поставивши поруч два автомобіля («бумеранги» зовнішніх контурів виглядають так само).

нова Alfa Romeo Giulia Competizione 2023 модельного року

нова Alfa Romeo Giulia Competizione 2023 модельного року

нова Alfa Romeo Giulia Competizione 2023 модельного року

Гадаю, Ви зі мною погодитесь: оновлена Giulia — це той випадок, коли варто було додати до вже звичної зовнішності одне вдале рішення і... Естетика кузова та пропорцій заграла з новою, справжньою силою! Ось тепер, завдяки новому оформленню передньої частини, Giulia 2023 виглядає нарешті як справжня Alfa Romeo, без усіляких оговорок про недоречні азійські риси «обличчя»

 

У салоні, який у Giulia та Stelvio фактично є однаковим, головною відмінністю стала повністю цифрова панель приладів. Власне, тепер це вже не панель приладів у класичному розумінні, а 12.3-дюймовий TFT-кластер, інформацію на який можна виводити у трьох режимах. У Alfa Romeo їх назвали Heritage, Evolved та Relax.

Із Heritage все зрозуміло — цей «телескопічний», як його позначає вирбник, режим буде улюбленим серед поціновувачів вінтажних фішок, оскільки шрифт спідометра та тахометра виконаний у стилістиці, яка знайома альфістам ще з середини 50-х років минулого століття. Наприклад, в салоні культових Giulietta Sprint, Giulietta Sprint Speciale, Giulietta SZ можна було бачити панель приладів, оформлену саме таким чином:

Alfa Romeo Giulia 2023 model year digital dashboard Heritage style

 

У режимі Evolved інтер'єрники вирішили наче як зберегти шкали спідометра та тахометра, але при цьому можна гарантувати, що орієнтуватися власник буде головним чином за крупним цифровим показником спідометра по центру кластера:

Alfa Romeo Giulia 2023 model year digital dashboard Evolved style 

Ну, а Relax з його головуючим цифровим спідометром особисто мені нагадав колишню фірмову фішку від SAAB — була в них функція під назвою Night Panel, яка дозволяла акцентувати увагу на спідометрі, що допомогало мінімально відволікатись від нічної дороги. Тепер й у Alfa Romeo вирішили запропонувати щось подібне, але у сучасному виконанні:

Alfa Romeo Giulia and Stelvio 2023 model year digital dashboard Relax style

Все інше в інтер'єрі, судячи з усього, залишилось незмінним. Воно й не дивно: якщо мова не йде про заміну генерацій, то навіщо змінювати щось, що як з точки зору стилю, так і з огляду на ергономіку вийшло цілком вдало? Тим більше, що з появою цифрового кластера перед очима водія з інтер'єром відбулось щось дуже схоже із зовнішністю, а саме: із допомогою одного елемента вдалося суттєво освіжити салони Giulia та Stelvio.

facelifting-alfa-romeo-giulia-2023-interior-nareshti

Тепер що стосується заліза.

Як і раніше покупцям пропонуються задньо- або повнопривідні авто (Q4 зазвичай поводиться як задньопривідне авто, але у випадку, коли електроніка фіксує недостатній контакт передніх коліс із поверхнею, за 150 мс на передню вісь може перекидатися до 50% тяги). Причому, як на монопривідні, так і на повнопривідні версії на замовлення можна встановити механічне блокування диференціалу Q2.

Що стосується силових агрегатів, на сьогодні відомо про доступність таких варіантів:

— бензиновий рядний 4-циліндровий 2-літровий 280-сильний турбомотор пропонується із повнопривідною трансмісією Q4 та 8-ступеневою автоматичною коробкою швидкостей ZF.

— дизельний рядний 4-циліндровий 2.2-літровий 160-сильний мотор (піковий обертаючий момент 450 Нм доступний вже на 1500 об/хв) пропонуватиметься із задньопривідною трансмісією та 8-ступеневою коробкою швидкостей ZF.

— дизельний рядний 4-циліндровий 2.2-літровий 210-сильний мотор (піковий обертаючий момент 470 Нм доступний вже на 1750 об/хв) пропонуватиметься із повнопривідною трансмісією Q4 та 8-ступеневою автоматичною коробкою швидкостей ZF.

Доречі, ці самі силові агрегати пропонуються й для оновленої Alfa Romeo Stelvio.

Щодо майбутнього топової версії QV у оновленому вигляді Alfa Romeo поки що нічого не повідомила.

facelifting-alfa-romeo-giulia-ta-alfa-romeo-stelvio-2023-nareshti

facelifting-alfa-romeo-giulia-ta-alfa-romeo-stelvio-2023-nareshti

По підвісці расклад той самий: попереду — двоважільна схема, позаду — патентована конструкція «4.5 важіля». А для стартової серії Competizione, з якою починається дебют оновлених Giulia та Stelvio, до стандартної комплектації входять електронно-керовані амортизатори Alfa Active Suspension, що дозволять обрати або більш драйверський режим руху, або більш комфортний.

Виробник вказує, що у лінійці версій залишились дві основні: Super та Ti, але кожну з них можна апгрейдити із допомогою пакетів Sprint та Veloce відповідно. Доречі, згадана вище «стартова» серія Competizione створена на базі Ti Veloce (саме фото Giulia Competizione та Stelvio Competizione наведені вище). До її стандартної комплектації увійшли сірий матовий колір Moon Light, червоні гальмівні механізми та заводське тонування задніх вікон, а у салоні червона прострочка сидінь, вишивка «Competizione» на підголів'ях, шкіряне оздоблення верху передньої панелі та аудіокомплекс Harman/Kardon.

Alfa Romeo Giulia Competizione 2023MY red brakes

І ще. До стандартної комплектації представників серії Competizione входить NFT-модуль. Він дозволить зберегти детальну інформацію про комплектацію машини та всю її історію з моменту придбання.

Силовий агрегат для Competizione можна обрати будь-який з перелічених вище.

 

P.S. оновлені Alfa Romeo Giulia та Stelvio стануть доступні з лютого 2023 року

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації  — FCA/Alfa Romeo

 

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО БЕЗ УЧАСТІ ОФІЦІЙНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ МАРКИ В УКРАЇНІ

_______________________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви робите донат для подальшої роботи Бюро — я в свою чергу роблю донат на ЗСУ.

Від кожного – хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5168 7422 3667 4093

 

Visa (Приват):

4149 4993 7441 6855

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Buhaiev Yurii)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine