Mazda RX-9: втілення мрії

26 ноября 2019
(0 голосов)
Author :  

mazda-plans-rotary-engine-powered-rx-9

Чотири роки пройшло з моменту дебюту RX-Vision — одного з знакових концептів для Mazda. Всі ці роки серед прихильників марки точилися суперечки про перспективи чи відсутність таких у роторних двигунів, які є фірмовою стравою цієї японської компанії, а навколишній світ все більше електризувався. Тим часом інженери Mazda планомірно робили свою справу...

І треба віддати їм належне: поки світ шаленів, спостерігаючи за драматичним запуском у виробництво Tesla Model 3 та роблячи ставки, чи здолає каліфорнійська компанія всі негаразди, Mazda трималася свого курсу та в серпні 2017-го року оголосила, що згідно до стратегії розвитку компанії до 2030 року, пріоритетними залишаються ДВЗ (двигуни внутрішнього згоряння). А за якийсь час до того з'явилась інформація, що розробники Mazda не поставили хрест на роторних двигунах — навпаки, японці вирішили йти своїм власним шляхом і повернути «ротор» на автомобільний ринок.

mazda-plans-rotary-engine-powered-rx-9

При цьому мрії повернути у виробництво роторні двигуни не заважають їм бути досить прагматичними.

Мова ось про що.

Кінцевою метою Mazda є запуск у виробництво нового спорткупе RX-9, яке зовні буде серійним втіленням концепту RX-Vision, що компанія продемонструвала у жовтні'2015 на Токійському автосалоні (на фото вище). Ну, а технічною особливістю машини повинен стати роторний двигун, що буде продовженням фірмової філософії.

Нагадаю, чому у Mazda так тримаються за «роторну» концепцію: двигуни цього типу є компактними, як наслідок — легкими і мають високий коефіціент корисної дії (40% проти 20% у традиційних ДВЗ). Наприклад, у попереднього спорткупе Mazda — це була модель RX-8 — під капотом було розташовано 1.3-літровий агрегат потужністю... 250 к.с.

Mazda RX-8 (2003-2011)

Mazda RX-8 (2003-2011)

Mazda RX-8 (2003-2011)

Mazda RX-8 збирали з 2003 по 2011 роки

 

Але у роторних двигунів є й набір недоліків, які недозволили їм отримати розповсюдження на рівні з традиційними ДВЗ. Це схильність до перегріву, витрати палива при малих навантаженнях, невеликий ресурс двигуна (близько 60-80 тис. км).

І навіть якщо відкинути перелічені недоліки, є й інша проблема: спорткари користуються обмеженим попитом. Враховуючи це, істотні кошти, яких потребує розробка та виробництво унікального, суто власного двигуна, в сучасних умовах фактично ставлять хрест на можливості серійного випуску роторного купе.

Тому у Mazda розглядають комбінований варіант, а саме: спочатку роторний двигун почнуть випускати у якості ДВЗ-екстендера для нового суто електричного кросовера Mazda MX-30, що відчутно збільшить запас ходу. За умови стабільного попиту на MX-30 з ДВЗ-екстендером компанія зможе отримувати зовсім інші грошові надходження, ніж у випадку початку продажів спортивної дводверної моделі. А ось це вже непогана база для запуску у виробництво, власне, купе RX-9. Яке буде виконано у традиціях дводверних спорткарів від Mazda.

Цілком тверезий підхід до справи!

mazda-plans-rotary-engine-powered-rx-9

Mazda RX-Vision (2015)

А якщо додати, що роторний двигун може використовувати в якості палива і газ (LPG), і водород, його перспективність зростає ще більше, оскільки зростає кілкість моделей, на які його можна встановлювати (що для компанії, яка продає близько 1 млн 250 тис авто на рік, дуже суттєво з точки зору зниження видатків на виробництво). І не забувайте: сам по собі двигун невеликий та легкий у порівнянні із бензиновими моторами такої ж потужності. Тобто, закоханість інженерів-мотористів Mazda у «ротор» — це не суто технічна естетика, а цілком зважене відношення до двигунів, які більшість автовиробників ігнорує. Щоправда, у Mazda погоджуються з тим, що зараз, із сучасними вимогами до викидів шкідливих речовин, випустити суто роторне купе було б важко. Тобто, скоріше за все, серійна Mazda RX-9 матиме гібридний роторно-електричний енергоблок.

mazda-plans-rotary-engine-powered-rx-9

На сьогодні вже відомо, що Mazda запатентувала нову несучу конструкцію типу «просторовий каркас», в якій моторному відсіку відведено досить помірне місце, що відповідає концепції використання в якості двигуна саме роторної конструкції. Відомо також, що у патентованій конструкції широко використано  композитні матеріали та алюміній — тобто, другою фішкою інженерів залишаєтьсяя максимальна легкість машини.

mazda-plans-rotary-engine-powered-rx-9

Інтер'єр Mazda RX-Vision

 

Поки що Mazda не повідомляє строків появи нового купе, яке зараз автомобільна спільнота неофіційно називає RX-9. Але тепер вже ми говоримо про факт: розробка машини йде повним ходом. Що ж, зачекаємо — тим більше, що судячи з усього, чекати залишилось не так вже й довго...

 

текст — Юрій Бугаєв

фото — Mazda Motor Corporation

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine