Porsche 911 GT3 RS 2023: найновіша зброя для поціновувачів трек-днів + РОДОВІД МОДЕЛІ

13 октября 2022
(1 Голосовать)
Author :  

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Історія 911 GT3 із індексом RS — тобто, «для перегонів» (нім. «RennSport») — нещодавно отримала нову сторінку: в лінійці 911 з'явився GT3 RS на базі генерації 992. Чи не вперше у історії ця модифікація 911 лише умовно додала у потужності — натомість, все те, що інженери зробили із можливостями налаштування автомобіля під конкретні умови руху, надає уявлення про те, що таке новий рівень вражень від трекового спорткара.

Загалом, новий 911 GT3 RS — з тих авто, починаючи розмову про які варто одразу розставити усе по своїх місцях. І винен у цьому «звичайний» 911 GT3.

Чому? Бо виникає питання: що ще треба, коли в тебе у гаражі вже є 4 літри без турбостимуляторів, 6 циліндрів, індивідуальні дросельні заслонки, система змащування із сухим картером, максимальна потужність дорівнює 510 к.с. на 8400 об/хв, а на задні колеса на 6100 об/хв може подаватися тяга у 470 Нм. При цьому крайня відмітка на тахометрі має значення 10 тис. обертів, оскільки двигун може крутитися із максимальною частотою 9000 об/хв.

Здавалося б, якщо у 911 GT3 все це є, то що ще треба?

Треба розуміти, що на «звичайному» GT3 можна їздити хоч щодня — при тому, що він дозволяє заявитися на трек та гідно протистояти супротивникам.

GT3 RS також має дозвіл на пересування шляхами загального користування, але призначений він для трека.

«Дозволяє приймати участь у боротьбі» — та «призначений для боротьби». Відчуваєте різницю?

Хоча правильніше буде поставити питання інакше: бачите різницю?

Все, що фіксує око — усі вентиляційні отвори, усі повітрязабірники, усі аеродинамічні елементи — абсолютно все має функціональне призначення. Тобто, ніяких декорацій, нічого зайвого. Якщо щось зроблено — воно працює.

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Новий 911 GT3 RS зразка 2023 року — це перший представник родини GT3 RS, створений не просто із ретельно прорахованою, а з інтелектуальною аеродинамікою. Таке ствердження грунтується на тому, що положення цілого ряду елементів виконано не фіксованим, а варіативним (найпомітніший з цих елементів — двокомпонентне заднє антикрило). Тобто, вони рухаються та працюють більш ефективно взалежності від зміни швидкості чи умов руху. Менеджер проекту Андреас Прьонінгер говорить, що не пам'ятає жодного проекту, де він приймав участь, на який було б витрачено більшу кількість часу у аеродинамічному тунелі, ніж це було зроблено під час створення GT3 RS 2023. Якщо бути точними, загалом протягом аеродинамічного відпрацювання цього спорткара було витрачено 250 годин.

Що дали ці зусилля?

Наприклад, притискна сила, що діє на автомобіль на високій швидкості, у порівнянні із 911 GT3 RS 2018 збільшилася вдвічі, у порівнянні із «звичайним» 911 GT3 — у тричі.

У конкретних цифрах це виглядає наступним чином: використання тільки профільованих передніх важілів підвіски дозволило отримати 40 кг притискної сили попереду, а загалом на швидкості 285 км/год автомобіль притискає до дороги із силою 860 кг.

При цьому в конструкції знайшли своє місце напрацювання, здобуті при роботі над суто кільцевим 911 RSR, що змагався у Ле-Мані. Головне з них — один великий центральний радіатор, що його розташували у передній частині (там де у звичайних 911 багажне відділення; для порівняння: у «звичайного» 911 GT3 іх попереду три). Обтикач між передніми крилами має два отвори із спеціальними елементами, які спрямовують гаряче повітря від радіатора по боках, а спеціальні «леза» на даху допомогають відокремити ці потоки від свіжого повітря, яке проходить над дахом та потрапляє у повітрязабірник двигуна, який розташовано під заднім склом. 

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Зверніть увагу, як потік повітря пірнає з даху вздовж заднього скла до повітрязабірника над двигуном. Спрямувати його хід саме таким чином особливо важливо, оскільки у нового 911 GT3 RS повітрязабірники у задніх крилах слугують не для кращого охолодження двигуна, а задля швидшого та максимально безперешкодного проходження повітря. З цією ж метою зроблено вентиляційні отвори за передніми колесами (звичних для GT3 RS «жалюзі» у верхній частині передніх крил для відводу повітря вже було недостатньо) та виштамповки на передніх крилах та дверцятах

 

Використання одного центрального радіатора дозволило встановити активні аеродинамічні елементи на місці, що звільнилося по боках за переднім бампером. Ці елементи є частиною системи DRS (Drag Reduction System), до якої входить і згадане вище двокомпонентне заднє антикрило (із рухомою задньою частиною). DRS створили для того, щоб водій, натиснувши відповідну кнопку на кермі, міг одним цим рухом зменшити спротив повітря до 30%! 

Інтелектуальна аеродинаміка працює не тільки на високих швидкостях, а й під час інтенсивного гальмування: зафіксувавши різке зниження темпу руху, електроніка віддає команду на аеродинамічне асистування найскорішій зупинці. В цьому випадку активні закрилки попереду (їх розташовано знизу, за переднім бампером, по одному з кожного боку) та рухомий елемент заднього антикрила займають майже вертикальне положення, створюючи додатковий супротив потоку повітря.

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Чому, працюючи над  911 GT3 RS 2023, інженери приділили таку увагу аеродинамічним властивостям цього спорткара? Складається враження, що у Porsche готували цю модель до зльоту — хоча насправді все рівно навпаки: було зроблено все можливе, щоб нова генерація трекового бійця максимально вгризалася в покриття під колесами.

Зрозуміло, що без чергового комплексу заходів по зменшенню спорядженої ваги не обійшлося: наприклад, з карбону виконано передні крила, обтикач між ними, дах, задній спойлер «хвіст качки», антикрило, розташоване над ним — та дверцята, вперше в історії 911 GT3 RS. Таке рішення дозволило скинути одразу 5 кг спорядженої ваги.

Загалом, з урахуванням всіх використаних хитрощів вийшло 1450 кг.

І якщо вже було виконано такий об'єм роботи із аеродинамікою, дивно виглядало б встановлення того ж 520-сильного двигуна, що й у попередньої генерації. Тому було модифіковано систему впуску, встановлено нові розподільні вали із зміненим профілем кулачків, інші головки блока циліндрів із покращеною подачею мастила задля безпечної роботи на високих обертах...

Результат цієї частини роботи над новим GT3 RS наступний: 4-літровий «боксер» має потужність 525 к.с., яка досягається на 8500 об/хв (піковий обертаючий момент у 465 Нм досягається на 6300 об/хв). При цьому максимальна швидкість, з якою може працювати двигун — 9000 об/хв! 

Що стосується динаміки прискорення до 100 км/год, то виробник говорить про 3.2 с — тобто, час виконання цього нормативу у порівнянні із попередником не змінився, а за показником максимальної швидкості 911 GT3 RS 2023 став помітно скромнішим: 296 км/год замість 312 км/год.

Але не робіть з цього хибних висновків: в частині абсолютних показників динаміки інженери Porsche забезпечили GT3 RS дуже пристойний рівень ще кілька років тому.

Прийшов час зробити акцент не просто на приголомшливій швидкості, а на якості цієї швидкості. Для цього до аеродинаміки, максимально зменшеної ваги та модифікованого двигуна треба додати шасі, в якому було б реалізовано ті можливості, які відкриває сучасна електроніка.

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Ширша на 29 мм колія у порівнянні з актуальним GT3; амортизатори, які можна регулювати простим рухом спеціального селектора; передня підвіска, в якій кінематика шарового з'єднання ніжнього повздовжнього важіля працює на максимальне зниження «пірнання» при інтенсивному гальмуванні...

Додайте до цих суто фізичних прийомів магію сучасної електроніки — і в результаті вийде цілковито особливий характер автомобіля, причому у центрі керування всім переліченим арсеналом окрім, власне, керма, педалей та важіля коробки швидкостей є цілий набір драйв-контролерів.

Зверніть увагу на кермо нового GT3 RS: їх ЧОТИРИ. І саме ці драйв-контролери дають уявлення про те, заради чого була виконана уся робота з аеродинамікою, вагою, двигуном та навіщо інженери знов чаклували із шасі.

Чому інженерам знадобилось робити аж чотири драйв-контролери?

Загинайте пальці: один традиційний, для вибору режиму руху (Normal, Sport або Track). Другий потрібен для вибору рівня втручання 7-ступеневої системи системи стабілізації (від найсуворішого, при якому автомобіль із допомогою електроніки майже повністю відслідковує навички водія до повного відключення системи, після чого людина за кермом залишається один на один із 525-сильним трековим бійцем). Третій драйв-контролер дозволяє керувати активним заднім диференціалом наприклад, підлаштовуючи його під особистий стиль виходу з поворотів. А четвертий відповідає за систему PASM, яка надає можливість власнику нового GT3 RS максимально точно налаштувати роботу амортизаторів на умови саме того треку, на якому він перебуває  від стану покриття аж до рівня зносу покришок. І все це просто з-за керма, не виходячи з автомобіля та без використання стороннього інструменту!

Фіксувати роботу із налаштуваннями дозволяє панель приладів, оскільки так само, як у всіх представників генерації 992, аналоговим тут залишився лише тахометр.

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Те, що вийшло у підсумку, дозволяє говорити про якісно інший рівень взаємодії власника зі своїм спорткаром і тому дозволяє отримувати на треку нові враження.

Наприклад, навіть при жорсткому гальмуванні перед віражем новий 911 GT3 RS залишається максимально стабільним тобто, згадані раніше «пірнання» кузова у повздовжньому напрямку та його нахили у поперечному напрямку майже зведені нанівець. Це значить, що майже немає динамічного перерозподілу ваги автомобіля, що в свою чергу значить максимально щільний контакт коліс із поверхнею і як наслідок контроль над ним.

І якщо відгук менеджера проекту Андреаса Прьонінгера про попередній 911 GT3 RS 2018 виглядав як фраза «я не знаю жодної людини, яка б виходила з-за керма цього спорткара без посмішки на все обличчя», то про новий GT3 RS він каже: «ми працювали над цим автомобілем із тест-пілотом Йоргом Берндмайстером. Він абсолютний перфекционіст в сенсі налаштувань ходової частини. Тому він ніколи не буває задоволений рівнем налаштування шасі — і в нашому випадку це було добре, оскільки його вимгливість допомогла нам налаштувати підвіску таким чином, що його враження від неї сформульовано у трьох словах: «абсолютно інший рівень». 

porsche-911-gt3-rs-2023-newest-weapon-for-track-day-lovers-by-porsche-centre-dnipro-and-automotive-bureau-sport-engine

Наостанок варто зауважити, що покупці попереднього GT3 RS 2018 із задоволенням замовляли Weissach Package — тож, і для нового GT3 RS буде можливість замовити таке виконання. Вже традиційно його можна буде відрізнити за підкреслено карбоновим переднім обтикачем, дахом та нижньою частиною антикрила, а до специфікації такого автомобіля вперше входитиме карбоновий силовий каркас (він на 6 кг легший за сталевий). Також до комплектації Weissach Package входять передній та задній стабілізатори з карбону, а в якості опції можна замовити ковані магнієві диски.

І звичайно, було б дивно, якби підрозділ Porsche Design, якому в цьому році виповняється 50 років, не присвятив новій зірці у родині 911 особливий годинник.

Porsche Design 911 GT3 RS Chronograph

Porsche Design 911 GT3 RS Chronograph

Хронограф 911 GT3 RS має максимально полегшений корпус з титану, керамо-люмінісцентну годинну розмітку циферблата Super Lumi-Nova, сертифікований калібр WERK 01.200, інтегрований пульсометр, шкіряний перфорований ремінь із тильним покриттям Race-Tex...

Гадаю, Ви погодитеся: навіть суто зовні вийшов досить вдалий фінальний штрих до тієї титанічної роботи, яку було виконано під час створення нового Porsche 911 GT3 RS 2023.

 

P.S. 20.8 км кільця Нюрбургринга Porsche 911 GT3 RS 2023 пройшов за 6 хв 49.328 с, що на 10.6 с швидше актуального 911 GT3.

 

Ключові технічні характеристики Porsche 911 GT3 RS четвертої генерації 2023 модельного року (заводське позначення 992)

габарити:

довжина — 4572 мм

кузов завширшки — 1900/2027 мм (без урахування дзеркал/із дзеркалами)

висота — 1322 мм

колісна база — 2457 мм

місткість паливного баку: 64 літри (опціонально 90 л)

споряджена вага (DIN) — 1450 кг 

двигун: 

бензиновий, атмосферний, 6-циліндровий, з опозитним розташуванням циліндрів, системою змащування із сухим картером, рідинною системою охолодження та GPF-фільтрами (фільтрами важких часток); робочий об'єм 3996 cм3

діаметр циліндра — 102 мм

хід поршня — 81.5 мм

максимальна потужність — 525 к.с. на 8500 об/хв

піковий обертаючий момент — 465 Нм на 6300 об/хв

трансмісія:

7-ступенева, роботизована, з двома зчепленнями та можливістю ручного перемикання передач (PDK); привід на задні колеса, система розподілу обертаючого моменту Porsche Torque Vectoring Plus (PTV+) з електронним диференціалом

колеса

попереду — 275/35 ZR20

позаду — 335/30 ZR20

динаміка:

0-100 км/год за 3.2 с

максимальна швидкість: 296 км/ч

 

 

 

Родовід Porsche 911 GT3 RS

Porsche 911 GT3 RS першої генерації 2004 модельного року (заводське позначення 996)

«База — 911 Carrera, вага максимально зменшена, шасі та гальмівна система налаштовані перш за все на режим перегонів, а аеродинаміка допомагає максимально ефективно використовувати перелічені конструктивні зміни».

За такою методикою було створено «найшвидший спорткар Німеччини», як звали Porsche 911 Carrera RS 2.7, дебют якої відбувся у 1972 році на автосалоні у Парижі — тобто, рівно 50 років тому.

Porsche Type 911 Carrera RS 2,7 1972 Sport and Touring

Porsche Type 911 Carrera RS 2,7 1972 Touring and Sport

Причому, ще тоді, на початку 70-х, у Porsche довели, що в них є певна кількість клієнтів, яким можливостей «звичайної» 210-сильної 911 Carrera RS 2,7 було недостатньо. Тому її пропонували у двох варіантах: більш комфортабельному виконанні Touring та більш хардкорному Sport (або як його ще звуть, Lightweight). Випуск Carrera RS 2,7 з одного боку дозволяв задовільнити потреби клієнтів у максимально швидкому та легкому 911 — а з іншого отримати омологацію для суто бойового 911 Carrera 3.0 RSR, за кермом якого можна було брати участь у професіональних перегонах міжнародного рівня.

Ця модель стала культовою — і Porsche 911 GT3 RS демонструє, чому саме: бо вказаний трохи вище спосіб побудови трекового бійця не застаріває. Все, що треба сьогодні — реалізувати цю філософію на сучасному рівні.

Саме це й було зроблено на початку «нульових» — підсумком проведеної роботи став перший 911 GT3 RS, що його Porsche презентувала наприкінці 2003 року і який повною мірою успадкував дух класичної 911 Carrera RS 2,7. Мова про концепцію «з автосалону — на трек», яка дійсно дозволяла прямувати до найближчої кільцевої траси, ледве оплативши придбання автомобіля.

Porsche 911 Carrera RS 2.7 1972 in wind tunnel

Дещо кумедний задній спойлер 911 Carrera RS 2.7, який отримав прізвисько «хвіст качки», з'явився на кузові не заради того, щоб цю особливу версію було легше відрізнити. Це було цілком прагматичне рішення, яке грунтувалося на аеродинаміці: встановлення спойлера не тільки дозволило збільшити притискну силу на задніх колесах та забезпечити краще охолодження двигуна потоком повітря, що підводилося саме туди, куди було треба, але й збільшити на 4.5 км/год максимальну швидкість. Його форма та розміри були запатентовані у Німецькому патентному відомстві 

 

Давайте ще раз проговоримо «рецепт» створення Carrera RS 2.7: база — задньопривідна 911 Carrera, зменшена по максимуму вага, налаштування шасі та гальмівної системи — для перегонів, аеродинаміка допомагає реалізовувати зміни, внесені до механічної частини авто.

Тепер подивимось, як створювали Porsche 911 GT3 RS першої генерації Typ 996 2004 модельного року: базою дійсно стала задньопривідна 911 Carrera із фірмовим атмосферним 3.6-літровим «боксером». За рахунок максимального полегшення (наприклад, за рахунок відмови від кондиціонера, заднього сидіння, встановлення посиленого вуглецевим волокном переднього обтикача (на місці кришки переднього багажника у цивільного 911), полікарбонатного заднього скла, використання у двигуні більш легкого односкладового маховика замість двохвагового) споряджену вагу вдалося утримати в межах 1360 кг.

«Чекайте, але ж у звичайного задньопривідного 3.6-літрового 320-сильного Porsche 911 Carrera генерації 996 зразка 2001 року споряджена вага становить 1345 кг. Де тут зниження ваги?!» — запитає хтось. Це дійсно так, от тільки у 911 GT3 RS першої генерації у 1360 кг спорядженої ваги (DIN) вклався повноцінний інтегрований силовий каркас, повний аерокіт по колу (включаючи величезне заднє антикрило) — а також повністю заповнений 90-літровий паливний бак. При цьому потужність двигуна GT3 RS становила 381 к.с. на 7300 об/хв. На класичний спринт 0-100 км/год «першому» GT3 RS за паспортними даними потрібно було 4.4 с, до 200 км/год 14 с, після чого він продовжував прискорюватись до масимальних 306 км/год.

Porsche 911 GT3 RS Mk1 Typ 996 2004MY

Porsche 911 GT3 RS Mk1 Typ 996 2004MY

Porsche 911 GT3 RS Mk1 Typ 996 2004MY

Porsche 911 GT3 RS Mk1 Typ 996 2004MY aero wing

Коробка швидкостей була виключно 6-ступеневою механічною. З метою забезпечити спорткару більш азартну поведінку у поворотах та стабільність на швидкісних прямих у підвісці використали нові ричаги, геометрію задньої підвіски було переглянуто, а на покращення аеродинаміки працював новий передній бампер, накладки на пороги та повнорозмірне антикрило з фіксованим кутом атаки, яке було виконано з вуглецю, посиленого волокном.

У салоні водія зустрічало кермо, оздоблене замшею, та ковші, які допомагали залишатися на обраних місцях у швидких поворотах (зверніть увагу на звичайні паски безпеки). Цікаво, що при всій своїй трековій суті 911 GT3 RS мав магнітолу.

Porsche 911 GT3 RS Mk1 Typ 996 2004MY

Porsche 911 GT3 RS Mk1 Typ 996 2004MY

Porsche 911 GT3 RS першої генерації зразка 2004 модельного року пропонувався виключно у білому кольорі із червоними або блакитними деколями по боках. І звичайно, з самого початку дуже важливим було те, що на 911 GT3 RS можна було пересуватися дорогами загального користування — при тому, що створювали цей спорткар задля омологації суто кільцевого 911, що змагався у міжнародних серіях перегонів класу GT.

На момент дебюту в себе вдома, у Німеччині, перший GT3 RS коштував 120 788 євро (включно із місцевими податками).

У Porsche планували збудувати 200 таких авто. Однак, бажаючих отримати такий трековий інструмент виявилося відчутно більше: всього було зібрано 690 примірників Porsche 911 GT3 RS 996. Тож, не дивно, що у середині 2006 року дебютував 911 GT3 RS другої генерації 2007 модельного року (заводське позначення 997-1), який красномовно доводив: повернення в модельну лінійку Porsche ідейного послідовника Carrera RS 2.7 було цілком вдалим.

А знайомство з технічними характеристиками не залишало сумнівів: штуттгартці знайшли перспективну ринкову нішу, яку будуть всіляко розвивати. Одна тільки потужність 3.6-літрового атмосферного боксера чого вартувала: вона збільшилася з 381 к.с. у GT3 RS попередньої генерації зразка 2004 модельного року до 415 к.с. на 7600 об/хв у GT3 RS зразка 2007 модельного року!

Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997 2006MY

Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997 2006MY Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997 2006MY

Окрім двигуна другою головною відміною GT3 RS зразка 2007 модельного року став кузов: його позичили у 911 Turbo, тож у порівнянні із «звичайним» GT3 трекове виконання RS у задній частині було на 44 мм ширшим — це було потрібно, щоб вмістити більш широкі покришки, які б дозволили реалізувати тягу, що її мав значно потужніший двигун. При цьому навіть із ширшим кузовом GT3 RS все одно був на 20 кг легшим за «звичайний» GT3 (споряджена вага становила 1375 кг із повним баком). Втім, щоб бути до кінця чесними, варто зазначити, що це стосується «дорожнього» виконання — на фото вище саме такий автомобіль. А стандартним для GT3 RS зразка 2007 модельного року було виконання Clubsport. Його легко відрізнити за наявністю силового каркасу, який встановлювався на заводі, вогнегасника та 6-точкових пасків безпеки.

А за «дорожнє» виконання треба було сплатити як за опцію — такий GT3 RS пропонували покупцям, яким для пересування ледь не кожного дня потрібен був справжній трековий апарат, з його зменшеною вагою та налаштуваннями шасі «для перегонів», але трошки більш практичний.

Доречі, про пересування: стартове прискорення 0-100 км/год GT3 RS зразка 2007 модельного року виконував за 4.2 с, до 200 км/год — за 13.3 с, після чого продовжував прискорення до максимальних 310 км/год. Втім, щоб вкладатися у наведені цифри, треба було вправно працюватисчепленням та важілем 6-ступеневої механічної коробки швидкостей із наближеними парами (доречі, у трансмісії було використано моноскладовий маховик замість демпферного — він більш легкий та дає кращій відгук на педаль газа).  

Цікаво, що для моделі, створеної з метою використання перш за все на закритих кільцевих треках, в якості опції пропонувався й інфотейнмент-комплекс Porsche Communication Management, який із допомогою кольорового екрана дозволяв керувати аудіосистемою, системою навігації, бортовим компьютером, телефоном (його за окрему платню теж можна було долучити до PCM) — а також, наприклад, дистанційним відкриттям гаражних воріт.

І саме на GT3 RS зразка 2007 модельного року з'явилася опція Chrono Package із аналогово-цифровим годинником під лобовим склом, що дозволяв фіксувати час проходження кола або час у дорозі. Якщо ж покупець замовляв автомобіль із комплексом Porsche Communication Management, йому був доступний розширений функціонал Chrono Package Plus, який окрім фіксування часу дозволяв зберігати кілька таких показників, аналізувати їх, а також зберігати такі індивідуальні налаштування, як режим роботи світла, склоочисників та кондиціонера.  

На відміну від попередника, який можна було придбати лише у білому кольорі, GT3 RS на базі 997-ї генерації 2007 модельного року пропонували у чотирьох кольорах: чорному, сріблястому а також в якості опції помаранчевому та зеленому. І звичайно, кожен з них мав доповнення у вигляді деколей на бортах.

Якщо Вас дещо втомили згадки про модельний рік — ось пояснення, навіщо це потрібно: щоб відрізняти версії GT3 RS у межах одної конвейерної генерації. Інакше як відрізнити GT3 RS зразка 2007 модельного року (Тип 997-1) від оновленого Porsche 911 GT3 RS другої генерації 2010 модельного року (заводське позначення 997-2), що дебютував у серпні 2009 року.

А GT3 RS 2010 варто чітко відрізняти від GT3 RS 2007, оскільки оновлений RS став ше потужнішим!

Для цього інженерам довелося піти на збільшення робочого об'єму двигуна: відтепер це був 3.8-літровий атмосферний 6-циліндровий агрегат потужністю 450 к.с. на 7900 об/хв (піковий обертаючий момент складав 430 Нм на 6750 об/хв)!

Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997-2

Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997-2

У Porsche вчергове підкреслювали, що GT3 RS не просто дозволяє пересуватися шляхами загального користування на практично справжньому бойовому боліді, але й дозволяє отримати виробнику омологацію для участі у справжнії трекових баталіях професіоналів. І це родство дорожнього автомобіля із з появою GT3 RS 2010 стало ще ближчим: динаміка прискорення з місця знов покращилась, зробивши крок до справжніх спортивних показників (у паспортних даних була вказана цифра 4.0 с до 100 км/год, хоча насправді автомобіль із досвідченим пілотом за кермом міг продемонструвати 3.7 с), а споряджена вага із повним баком (але без водія) становила 1370 кг. Це було на 25 кг менше за показник «звичайного» GT3 — такого показника вдалося досягти не тільки традиційними методами накшталт алюмінієвого каркасу дверцят та їх полегшених панелей, титанової системи випуску, використання моноскладового маховика та заднього скла із синтетичного матеріалу, а й завдяки встановленню літій-іонного акумулятора, який одразу дозволив заощадити 10 кг спорядженої ваги.

Коробка швидкостей із наближеними парами вже звично пропонувалася лише у одному варіанті: 6-ступенева «механіка», при цьому до складу трансмісії вже у стандартній комплектації входив диференціал із самоблокуванням. Колеса вперше кріпилися одним центральним болтом — причому, оскільки передні, так і задні стали ширшими (попереду замість 235/35 ZR19 з'явилися 245/35 ZR19, а розмірність задніх змінилася з 305/30 ZR19 на 325/30 ZR19), інженери вирішили, що кузов в районі передніх крил час теж зробити більш широким.

З точку зору техніки у GT3 RS 2010 була ще одна важлива відмінність від попередника: Porsche замість стабілізуючої системи Traction Control почала встановлювати на цей спорткар комплекс асистуючої електроніки Porsche Stability Management (PSM), який з одного боку покращував активну безпеку, а з іншого дозволяв використовувати свої можливості для налаштування мехатроніки автомобіля. Причому, пом'якшення електронних обмежень у два етапи дозволяло, приїхавши на трек, повністю вимкнути електроніку, залишившись із GT3 RS 2010 один на один.

Щоб у власника не було сумнівів у тому, що він придбав «найспортивніший спорткар серед Porsche 911» (саме так на момент дебюту його звали у Porsche) у салоні на підголів'ях карбонових «ковшів» було вишито «3.8», а на дверцятах з'явилися петлі-ручки, які підкреслювали прагнення інженерів запобігати появі зайвої ваги в буль-який спосіб, аж до використання ось таких рішень. Усе інше було знайоме за попередніми GT3 RS: триспицеве кермо та важіль коробки швидкостей із замшевим оздобленням, вуглецеві крісла-ковші, інтегрований каркас безпеки...

Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997-2 interior

Porsche 911 GT3 RS Mk2 Typ 997-2 interior

І так само, як попередник, GT3 RS 2010 пропонувався як у стандартному виконанні Clubsport — із вогнегасником, суто трековими вуглецевими «ковшами» з вогнестійким зовнішнім матеріалом та 6-точковими пасками безпеки — так і у більш «повсякденному» варіанті, який пропонувався в якості опції.

Інфотейнмент-комплекс Porsche Communication Management та Chrono-пакет були добре сприйняті клієнтурой і знов пропонувалися в якості опції.

Porsche 911 GT3 RS генерації 997-2 зразка 2010 року фарбували у три кольори: білий, синій та сірий в якості опції.

За наявною інформацією, загалом будо побудовано 1909 примірників Porsche 911 GT3 RS генерації 997 зразку 2007 та 2010 модельних років.

І коли увесь трековий світ чекав на появу новин про наступну генерацію 911 GT3 RS, наприкінці 2011 року Porsche рапотово презентував останній RS з сімейства генерації 997.

Цього разу просто у назві автомобіля було відображено його головну відмінність від GT3 RS 2007 та 2010 модельного років: новачок отримав позначення 911 GT3 RS 4.0. 

Тож, яким був фінал лінійки представників GT3 RS 997-ї генерації?

Якщо для того, щоб відрізнити GT3 RS 2007 від спорткара 2010 модельного року треба було точно знати, за якими ознаками це можна зробити, то GT3 RS 4.0 впізнати було досить просто: на передньому бампері вперше встановлювались додаткові зовнішні елементи, що спрямовували потік повітря, повітрязабірники у передньому бампері були підкреслені кольоровим забарвленням, а по бортах було розташовано деколі «RS 4.0».

Porsche 911 GT3 RS 4.0 Typ 997 2012

Porsche 911 GT3 RS 4.0 Typ 997 2012

Porsche 911 GT3 RS 4.0 Typ 997 2012MY

В плані техніки 6-циліндровий «боксер» мав чотири атмосферних літри, з яких інженери зняли 500 к.с. на 8250 об/хв, 460 Нм обертаючого моменту на 5750 об/хв, тяга на задні колеса передавалася 6-ступеневою механічною коробкою, що в комплексі та за спорядженої ваги 1360 кг забезпечувало фактичні 3.6 с до «сотні», хоча у паспортних даних було вказано 3.9 с. Швидкості 200 км/год 911 GT3 RS 4.0 дозволяв досягати мінше, ніж через 12 с після старту. При цьому повнорозмірне антикрило модифікованої конфігурації із фіксованим кутом атаки забезпечувало притискну силу до 190 кг.

У салоні нульова відмітка на кермі та оздоблення важіля коробки швидкостей було виконано у червоному кольорі, а верхня частина передньої панелі вкрита алькантарою. «Дорожні» крісла із боковими подушками безпеки були безкоштовною опцією — у замовленні треба було лише вказати, що Ви хотіли б мати у салоні свого GT3 RS 4.0 саме такі сидіння. Бі-ксенонове освітлення входило до стандартної комплектації, а інфотейнмент-комплекс Porsche Communication Management та Chrono-пакет вже традиційно входили до переліку опцій.

Porsche 911 GT3 RS 4.0 Typ 997 2012

Porsche 911 GT3 RS 4.0 2012 модельного року генерації 997 пропонувався виключно у білому кольорі. Всього збудували 600 таких спорткарів.

Наступний Porsche 911 GT3 RS третьої генерації зразка 2015 модельного року (заводське позначення 991-1) побачив світ навесні 2015 року.

Після того, як на GT3 RS 4.0 2012 модельного року з'явився 4-літровий 500-сильний двигун, не було нічого дивного у тому, що дебютант Женевського автосалону-2015 пропонував саме такий робочій об'єм двигуна та саме таку віддачу: 500 к.с. на 8250 об/хв та 460 Нм на 6250 об/хв. 

Втім, така сама потужність зовсім не значила, що й динаміка залишилась на тому самому рівні: навіть якщо взяти не паспортні 3.9 до «сотні», а той результат, який здатні були продемонструвати за кермом GT3 RS 4.0 2012 досвідчені водії — а це, нагадаю, було 3.6 с, що істотно краще за заявлений виробником результат — то GT3 RS 2015 був швидшим навіть за цей показник. Якщо точніше, норматив 0-100 км/год він їхав за 3.3 с (саме така цифра була вказана у офіційних технічних характеристиках), а до 200 км/год прискорювався за 10.9 с.

Якщо порівняти ці цифри із аналогічними показниками GT3 RS 4.0 2012 модельного року, стає зрозуміло, що маючи аналогічну віддачу двигуна, якимось чином GT3 RS 2015 став відчутно швидшим. Це при тому, що споряджена вага збільшилась до 1420 кг.

Яким чином цього вдалося досягти?

У Porsche на це питання відповідали із інженерною безпосередністю: «здатність витискати усе, що можна, досягаючи межі — це одне. Вміння залишатися на межі — зовсім інше».

Що саме мається на увазі?

Щоб мати можливість залишатися на межі можливого, до стандартної комплектацію GT3 RS 2015 вперше входили ковані легкосплавні колеса різного розміру із найширшими покришками з усіх, що коли небудь встановлювали на Porsche 911: 265/35 ZR20 попереду та 325/30 ZR21 на задніх колесах. Тож, щоб вмістити такі колеса, максимально широкий серійний кузов було запозичено у 911 Turbo. От тільки дах був магнієвим, а передні крила, обтикач та кришка двигуна були виконані з полімеру, армованого вуглецевим волокном (CFRP). Кермо мало електромеханічний привід, який забезпечував адаптивне реагування в залежності від швидкості, а шасі було повнокерованим — тобто, у відповідь на роботу кермом поверталися не тільки передні, але й задні колеса (у бік, протилежний повороту передніх коліс, на малих швидкостях заради покращення маневровості — та синхронно із передніми колесами на високих швидкостях заради кращіх відгуків автомобіля на дії людини за кермом).

Porsche 911 GT3 RS третьої генерації зразка 2015 модельного року (заводське позначення 991-1)

Porsche 911 GT3 RS третьої генерації зразка 2015 модельного року (заводське позначення 991-1)

Porsche 911 GT3 RS третьої генерації зразка 2015 модельного року (заводське позначення 991-1)

У трансмісії було використано 7-ступеневу систему PDK із двома счепленнями та «короткими» ступенями — презентувавши вже третю генерацію моделі, що створювалася для треку, у Porsche вже розуміли, що задоволення від керування не завжди значить найкращий результат. Просто тому, що механіка під керівництвом високошвидкісної електроніки може виконати той таки перехід з передачі на передачу значно швидше, ніж ту саму операцію виконає людина.

Також до стандартної комплектації входив електронно-керований задній диференціал Porsche Torque Vectoring Plus із можливістю активного перерозподілу обертаючого моменту. Спеціально для трек-днів мехатроніка спорткара мала режим обмеження швидкості руху на піт-лейні.

А в якості опції до стандартної комплектації Clubsport можна було замовити, наприклад, керамо-композитні гальма, пакет Sport Chrono або ж один з двох опційних варіантів сидінь.

Серед кольорів, в яких пропонували GT3 RS 2015, були білий, сріблястий, помаранчевий та ультрафіолетовий.

В кращих RS-традиціях окрему увагу приділили аеродинаміці: у передніх крилах з'явилися «леза» повітропроводів — таке рішення допомогало додатково завантажувати передні колеса. А заднє антикрило на швидкості 300 км/год забезпечувало притискання до треку із зусиллям 220 кг.

Доречі, максимальна швидкість становила 310 км/год.

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2015

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2015

За популярністю серед покупців GT3 RS 2015 не мав рівних. Але хорошому нема межі — тож, на Женевському автосалоні 2018 року Porsche презентувала оновлений Porsche 911 GT3 RS третьої генерації Typ 991 2018 модельного року (заводське позначення 991-2).

Враховуючи об'єм та рівень роботи, що була виконана під час створення GT3 RS 2015, вдосконалення цього спорткара було непростим завданням. Втім, їм все ж вдалося знайти спосіб зробити GT3 RS 2018 ще потужнішим та трошечки швидшим.

Перш за все варто зауважити, що інженери витисли з 4-літрового двигуна GT3 RS 2018 із системою змащення з сухим картером додаткові 20 к.с. — тобто, віддача становила 520 к.с. на 8400 об/хв (при тому, що максимальна швидкість обертання колінчастого валу становила позамежні 9000 об/хв). Більше стало й обертаючого моменту, хоча й суто символічно: замість 460 у попередника стало 470 Нм на 6250 об/хв. Враховуючи, що 7-ступенева система PDK із двома счепленнями знов увійшла до стандартної комплектації та стала перемикати передачі ще швидше, динаміку прискорення вдалося покращити на 0.2 с — тобто, GT3 RS 2018 прискорювався до 100 км/год за 3.1 с (хоча у офіційних технічних характеристиках була зазначена більш скромна цифра — 3.2 с).

Максимальна швидкість становила 312 км/год.

Щоб ще краще відповідати можливостям двигуна, в підвісці GT3 RS 2018 було використано більш жорсткі пружини, нижні важілі із шаровими з'єднаннями (це забезпечувало ще більшу точність кермування у швидкісних віражах) а також модифіковано режим роботи задньої вісі повнокерованого шасі, яке також входило до переліку обладнання стандартної комплектації.

Для тих, хто воліє не тягти на трек жодного зайвого граму, було створено опційний пакет Weissach (саме ця версія на першому фото). Якщо така назва здається Вам знайомою, це не помилка: суперкар 918 Spyder у своїй ультимативній формі також пропонувався саме із пакетом Weissach.

Мова йде про комплекс заходів, що допомогли знизити споряджену вагу на додаткові 18 кг. Цього досягли, зробивши стабілізатори поперекової стійкості та їх тяги із полімеру, армованого вуглецевим волокном. З нього ж зробили передній обтикач, дах та антикрило із написом Porsche. Колеса GT3 RS Weissach Package було виконано з магнію.

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2018

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2018

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2018

911 GT3 RS неможливо уявити без ретельно відпрацьованої аеродинаміки — і представник 2018 модельного року мав чим здивувати: наприклад, композитний обтикач між передніми крилами отримав два симетрично розташованих повітрязабірника. Їх поява була зумовлена тим, що інженери вирішили покращити охолодження передніх гальмівних механізмів. Так, мова не про охолодження радіаторів, а саме про скерування потоку повітря на гальма. Окрім цього, якщо придивитись, проміж двох вказаних отворів повітрязабірників йде 30-сантиметрова виштамповка, яка має продовження на даху — в цьому випадку мова дійсно про радіатори, а точніше про гаряче повітря від них, яке виходить через вентиляційний проріз над переднім бампером. Виштамповка зроблена саме для того, щоб це гаряче повітря не потрапляло у «гальмівні» повітрязабірники.

Зовні відрізнити GT3 RS 2015 від GT3 RS 2018, не дивлячись на їх схожість, нескладно: у спорткара зразка 2018 року денні ходові вогні у передньому бампері витягнулись у вузеньки рисочки. Про другу головну відмінність — композитний обтикач між передніми крилами — вже сказано вище.

Стандартними кольорами для GT3 RS 2018 були чорний, білий, жовтий та червоний. В якості опції можна було замовити фарбування кузова у сріблястий металік, блакитний, помаранчевий, зелений або світло-сірий.

В салоні переважна більшість елементів була вже традиційно знайомою — від силового каркасу до інфотейнмент-комплексу Porsche Communication Management та пакету Chrono, який пропонувався в якості опції. При цьому варто звернути уваги на те, що у «сузір'ї» з п'яти віконець на панелі приладів в останнє панували аналогові рішення із справжніми фізичними стрілками.

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2018

Porsche 911 GT3 RS Mk3 Typ 991 2018

Цікаво, що в салоні GT3 RS 2018 міг бути встановлений один з трьох варіантів крісел — причому, Sport Plus із комбінованим шкіряно-алькантаровим оздобленням, створені із акцентом на комфорт, дозволяли встановити... дитяче крісло. Абсолютно правильний підхід до виховання майбутніх поколінь власників Porsche!

 

текст — Юрій Бугаєв

ілюстрації — Porsche AG

 

Автомобільне Бюро Sport-Engine дякує «Порше Центр Дніпро» — офіційному дилеру Porsche в Дніпропетровській, Запорізькій та Кировоградській областях — за допомогу у подготовці матеріалу.

Інформацію о наявності та комплектаціях гами моделей Porsche можна отримати за адресою: Дніпро, Запорізьке шосе, 37Д

або за телефоном: (+38056) 377-77-77 (у будні з 9.00 до 19.00, у суботу з 9.00 до 18.00, у неділю з 10.00 до 14.00)

www.dnipro.porsche.ua

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine