Ювілейна серія. Aston Martin Valour: дай їм Боже наснаги!

17 июля 2023
(0 голосов)
Author :  

yuvilejna-seriya-aston-martin-valour-daj-jim-bozhe-nasnagi

Далеко не кожний бізнес досягає віку у 110 років — однак, Aston Martin з усіма складнощами, із зльотами та падіннями, все ж зміг вийти на цей рубіж. І автомобіль, про який піде мова далі, є подарунком компанії до власного 110-річчя — як собі, так і своїм поціновувачам. При цьому у Гайдоні прямо кажуть: Aston Martin Valour — остання модель компанії, створена у суто бензинову епоху...

текст  Юрій Бугаєв

илюстрації — Aston Martin Lagonda

 

Лімітова кількість, 12 циліндрів під капотом (хоча й твін-турбових), силует справжнього потужного Gran Turismo, характерна фірмова виштамповка на капоті... Що не кажи, а подарунок до ювілею вийшов як годиться!

Ось він, Aston Martin Valour.

yuvilejna-seriya-aston-martin-valour-daj-jim-bozhe-nasnagi

Якщо перший погляд на цей Aston викликав думку «а чого це Aston Martin виглядає наче Ford Mustang?» — треба констатувати, що Ви потрапили під чари американського металевого скакуна, останні генерації якого останніми роками все частіше можна зустріти й в нас на дорогах (хоча стилістично це вже зовсім інші авто). Також це значить, що Ви цілком та повністю забули (якщо знали) про Aston Martin V8 Vantage'1977...

Aston Martin V8 Vantage 1977

Aston Martin V8 Vantage 1977

А відповідь на питання, чому Aston Martin Valour виконали саме в стилістиці V8 Vantage'1977 (над тим купе працював Уільям Таунс), як на мене цілком логічна та символічна: саме цей турер звуть першим британським суперкаром, оскільки завдяки своєму 5.3-літровому V8 (395 к.с. на 5800 об/хв та 550 Нм на 4500 об/хв) тоді, наприкінці 70-х, він був здатен прискорюватись з місця до 100 км/год за 5.5 с та досягати максимальної шидкості у 270 км/год.

Що пропонує останній у суто бензиновій ері Aston Martin?

Як вже було вказано вище, під капотом у нього розташовано твін-турбовий V12 робочим о'ємом 5.2 літри. Двигун забезпечує 715 к.с. потужності та 753 Нм обертаючого моменту — і все це подається на задні колеса із допомогою МЕХАНІЧНОЇ 6-ступеневої коробки швидкостей. Виробник не наводить конкретних даних у частині динаміки, але наврядчи із такими показниками віддачі хтось сумніватиметься у дуже пристойних можливостях «ювілейного» Aston Martin (нагадаю: 770-сильний DBS 770 Ultimate на «автоматі» за даними виробника їде 0-100 за 3.2 с). Вже не кажучи про те, що у 2023 році можливість придбати 12-циліндровий 715-сильний апарат класу GT на «механіці» — це справжня рідкість.

А от що нікого не здивує, так це мехатроніка Valour, яка має три режими роботи (Sport, Sport+ та Track), у підвісці стандартно використовуються адаптивні амортизатори, а пружини та стабілізатори підібрані для комплектації саме цієї моделі. Виконавчі механізми гальмівної системи — це карбон-керамічна пара із 410/38-мм дисками та 6-поршневими супортами попереду та 360/32 мм позаду (використання карбон-кераміки дозволило заощадити 23 кг ваги), а на 21-дюймових дисках-«сотах» встановлено нову модель від Michelin: це Pilot Sport S 5.

yuvilejna-seriya-aston-martin-valour-daj-jim-bozhe-nasnagi

Кілька слів про стайлінг: директор по дизайну Aston Martin Майлз Нюрнбергер так і каже — мовляв, працюючи над автомобілем, який став присвятою до 110-річчя компанії, ми дозволили собі трохи свободи. Тож, Valour вийшов олдскульним, брутальним, але при цьому вишуканим — і все це втілено з урахуванням того факту, що на календарі 2023 рік. Тобто, обраний стиль просто не міг бути реалізований без використання доступних сьогодні технологій, про що красномовно звідчить аеродинамічна задня частина із інтегрованим дифузором. Причому, пан Нюрнбергер підкреслив: його команда прагнула створити таку зовнішність, яка б повно відззеркалювала враження від водіння.

Ну, і не варто забувати, що стилістично Aston Martin Valour став не тільки спадкоємцем V8 Vantage'1977, а й розвитком теми унікального Aston Martin Victor, що його було презентовано у 2020 році — але COVID-пандемія майже повністю затьмарила цей дебют.

yuvilejna-seriya-aston-martin-valour-daj-jim-bozhe-nasnagi

yuvilejna-seriya-aston-martin-valour-daj-jim-bozhe-nasnagi

Aston Martin Victor було виготовлено у єдиному примірнику. Втім, 12-циліндровий двигун (щоправда, атмосферний 7.3-літровий), 6-ступенева механічна коробка (виробництва Graziano) та аеродинамічне рішення задньої частини «Kamm tail» були й в нього

 

У порівнянні із Victor потужність у Valour вийшла трошки скромнішою (Victor має 836 к.с. та 821 Нм момента), та й твін-турбо під капотом — все ж таки не канонічні атмосферні 12 циліндрів, але відкиньмо прискіпування: Aston Martin Valour вийшов гідним послідовником унікального «британця». А приємним доповненням є факт того, що Valour все ж таки зроблять трохи більше, ніж у єдиному примірнику.

І як на мене, не дивлячись на певну схожість із Ford Mustang, він є одним з найкрасивіших представників лінійки моделей британського виробника спорт- та суперкарів за останні кілька років. Справжнє «авто мрії» родом з Великобританії. А ще на початку поточного року, говорячи про один-єдиний Aston Martin, який придбав би особисто я, мова йшла б про DBS 770 Ultimate...

yuvilejna-seriya-aston-martin-valour-daj-jim-bozhe-nasnagi

Оскільки мова про лімітований суперкар, не дивно, що покупцям надали широкі можливості з персоналізації машини: увесь кузов розподілено на 4 сектори (фронтальна частина, капот, боковини, задня частина), які на замовлення можна декорувати із використанням ручного фарбування, а лінійка доступних кольорів складає 21 варіант. Якщо ж і цього буде замало, можна звернутися до Q by Aston Martin — там запропонують, наприклад, суто карбонові кузовні панелі зеленого, синього або червоного відтінку.

Звичайно, передбачено стильні смаколики й у оформленні салона.

Наприклад, важіль перемикання передач виконано із використанням горіхового дерева, а вовняний твід у оздобленні крісел — родом з DBR-1 1959 року, коли екіпаж у складі Керрола Шелбі та Роя Сальвадорі вперше виграв Ле-Ман за кермом Aston Martin. А ті ж специ з Q by Aston Martin можуть запропонувати для інтер'єра твід та кашемір Johnsons of Elgin, якими можна оздобити крісла та стелю.

Aston Martin Valour interior

Aston Martin Valour interior

Aston Martin Valour interior

Aston Martin Valour interior

Виробництво Aston Martin Valour стартує у третьому кварталі, а перші суперкари клієнти отримають у четвертому кварталі'2023.

Всього буде створено 110 примірників Aston Martin Valour. Цікаво, що при настільки помірному виробничому плані повідомлень про sold out від британців поки не надходило. Невже сучасні колекціонери настільки розбещені майже досконалими автоматичними та роботизованими трансмісіями, що побачивши високопотужний апарат на «механіці» не поспішають ставати в чергу?

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.


 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine