Aston Martin DBS 770 Ultimate: такого більше не буде?

18 января 2023
(0 голосов)
Author :  

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

У дебюті Aston Martin DBS 770 Ultimate, під час якого було оголошено, що це найпотужніший дорожний Aston Martin та усі 300 примірників купе та 199 кабріолетів Volante вже розпродано, не було б нічого особливого. Ми що, раніше не зустрічалися із найпотужнішими в історії компанії моделями? Ми що, не бачили sold out лімітованих серій ще до їх офіційного дебюту — навіть при вартості кожного авто у сотні тисяч євро/доларів/фунтів?

Щось таке вже відбувалося.

Але схоже, DBS 770 Ultimate стає однією з топ-моделей, про які можно сказати: такого вже більше не буде...

текст  Юрій Бугаєв

илюстрації — Aston Martin Lagonda

 

І мова не про «от раніше було...», та й справа не в тому, що цей limited edition в межах запланованого об'єму виробництва вже розпродано. Ні, причина в тому, що 12-циліндрову модель, яка перевершить 770-сильний DBS Ultimate, інженери Aston Martin вже наврядчи коли-небудь збудують. Як Ви здогадуєтесь, не тому, що не здатні чи не хочуть — просто у жовтні минулого року Європейський Союз на законодавчому рівні прийняв рішення заборонити з 2035 року постановку на облік нових авто із двигунами внутрішнього згоряння.

Таким чином, автовиробникам не залишається нічого, окрім як припинити їх виробництво ще раніше. Відповідно, розробка таких моделей, яка триває кілька років, втратить сенс вже найближчими роками. 

І якщо 2015 року у випадку із 780-сильною Ferrari F12 Tour de France ми дещо помилились, висуваючи припущення, що це була остання нова атмосферна 12-циліндрова Ferrari (на Женевському автосалоні-2017 було презентовано 6.5-літрову 800-сильну 812 Superfast із новим атмосферним V12), то зараз...

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

Давайте порахуємо, які в нас шанси побачити ще щось подібне DBS 770 Ultimate?

Aston Martin DB11, який дебютував на Женевському автосалоні-2016, вийшов на ринок через 12 (ДВАНАДЦЯТЬ!) років після старту його попередника, Aston Martin DB9, що занадто довго навіть за мірками світу суперкарів.

За два роки, тобто у 2018-му, Aston Martin презентував DBS Superleggera — це купе із своїм 725 к.с. двигуном фактично стало топовою модифікацією DB11.

І от тепер, коли за півтори місяці DB11 виповниться 7 років, Aston презентує топовий та лімітований DBS 770 Ultimate в якості фінальної версії DB11.

Враховуючи, що буквально тиждень тому було помічено тестовий прототип послідовника DB11 та за умови, що Aston презентує цю модель вже наступного року, виходить наступна ситуація: 

— її дебют відбудеться у 2024 році

— якщо проводити аналогію із DBS Superleggera, то за два роки, тобто у 2026-му, дебютує її перша топ-модифікація

— топову лімітовану серію цієї моделі, аналогічну DBS 770 Ultimate, скоріше за все буде презентовано трошки швидше: не через 7 років випуску, а років за 5, тобто у 2029 (або на початку 2030-го, якщо на той момент Женевський автосалон все ще існуватиме та проводитиметься у свої традиційні терміни — тобто, наприкінці зими/на початку весни). Після чого за новими європейськими правилами в подібного авто залишиться приблизно 5 років для того, щоб виправдати своє створення до того моменту, коли у дію вступить згадана вище минулорічна заборона Європейського Союзу на моделі із ДВЗ.

Тобто, строго кажучи, ми маємо суто математичний шанс побачити ще один новий Ultimate від Aston Martin.

Але навіть математично це можливо тільки в тому випадку, якщо події в світі будуть йти більше-менш прогнозовано. Із закінченням російсько-української війни у 2023 році, без ще одного різновиду коронавіруса та нового локдауна світового рівні і т. ін....

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

А тепер головний момент: чи побачить сенс керівництво Aston Martin у створенні нового Ultimate, враховуючи, що його вихід на ринок матиме жорсткі законодавчі рамки (меншою мірою, станом на зараз все виглядає саме так)?

Ось тут є промінь надії: минулого року в світі продали близько 70 млн нових авто.

Знаєте, яка частка EV у цих мільонах? Близько 13%.

Таким чином, увесь цей «електро-бум» імені Nissan LEAF та Tesla Model 3 (саме ця модель дозволила Tesla вийти на об'єми виробництва, що дозволяють конкурувати із крупними автовиробниками), усі ці рекорди продажів у своєму класі у підсумку не дають й 15%.

При цьому у наступному році Німеччина, найбільший автомобільний ринок Європи, припиняє пільгову підтримку «електричного» сектору ринку. Тобто, все ще є надія, що європейські законодавці нарешті ввімкнули голови та зрозуміли, що буде, коли доля EV-моделей досягне хоча б третини від щорічного обсягу продажів нових авто.

Тож, дозвольте мені все ж таки повірити у суто математичний шанс побачити ще один Ultimate від Aston Martin — і давайте розберемось, що собою становить новесенький 770 Ultimate зразка 2023 року.

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

Почати варто з двох дат:

— цього року виповняється 75 років фірмовому індексу «DB», що значить «Девід Браун». Це позначення з'явилося на честь ім'я людини, що у 1947 році придбала Aston Martin, який опинився у скрутному становищи, та фактично врятувала його.

— цього року виповняється 110 років самому Aston Martin, який було засновано у 1913 році.

Тож, нема нічого дивного, що у Гайдоні вирішили відзначити подвійний ювілей відповідним чином — та створили з цього приводу найпотужніший в історії компанії серійний дорожний Aston Martin.

У підсумку вийшов автомобіль із твін-турбовим 5.2-літровий V12, який пропонує своєму власнику 770 к.с. на 6500 об/хв та обертаючий момент 900 Нм у проміжку з 1800 до 5000 об/хв. Для порівняння: під капотом «базового» DB11 5.2-літровий твін-турбовий V12 має 608 к.с. та 700 Нм. Обертаючий момент подається на задні колеса із допомогою перекаліброваної 8-ступеневої автоматичної коробки швидкостей ZF та диференціала підвищеного тертя заднього розташування.

Як наслідок, за спорядженої ваги 1770 кг динаміка прискорення DBS 770 Ultimate з місця покращилася з 3.9 с у DB11 до 3.2 с (мова йде про версію з кузовом типу «купе).  

Це звичайно, не надлюдські цифри у головних 12-циліндрових конкурентів — 2.85 с до 100 км/год у атмосферної 830-сильної задньопривідної Ferrari 812 Competizione та ще більш хімерні 2.8 с до 100 км/год у атмосферного 780-сильного повнопривідного середньомоторного Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae.

Однак, замисліться над подібним показником ще раз: 3.2 с «сотні». Поки ви це читали, DBS 770 Ultimate, взявши з місця, вже їхав би зі швидкістю 100 км/год. Тож, це теж швидко. Дуже швидко!

А ще, як на мене, в даному випадку перед нами — все ж таки не скажений армлеслер, здатний до біса переламати кістки супротивнику, а джентльмен. Який традиційно will walk, but never run, як би не грали м'язи під ідеально пошитим костюмом.

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

І звичайно, у Aston Martin потурбувалися про те, щоб і джентльмен за кермом почувався так, як годиться власнику цього красеня: кузов посилено (у передній частині завдяки новому поперековому розпору жорсткість покращилася одразу на 25%; у задній частині більш товстий піддон дозволив додати 3% спротиву на скручування), шасі вдосконалено, а у гальмівній системі використано карбон-керамічні робочі компоненти.

Що стосується ходової частини, то її зроблено із метою залишити автомобіль привабливим для Gran Turismo — тобто, для дійсно далеких та по-справжньому швидких подорожей (максималка становить 340 км/год). У Aston Martin це звуть «безпомилковий характер долання континентів» — тож, доля комфорту залишена рівно в тій кількості, яка дозволяє справляти враження на супутницю у віражах, одночасно не перетворюючи автомобіль ані на шок-тестер стовбура водія, ані на «швидкісний діван». Для цього встановлено модифіковану кермову колонку та перекалібровано усі амортизатори та софт, що відповідає за керування мехатронікою шасі.

Ну, а використання CCB-компонентів зумовлено тим, що під час подорожі в стилі Gran Turismo просто на дорозі раптом може трапитися щось зовсім «не за планом» (попереду встановено гальмівні диски 410х38 мм, а позаду 360х32 мм).

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Зовні головними рисами Aston Martin DBS 770 Ultimate є 21-дюймові диски, виконані у фірмовому дизайні (шини Pirelli P Zero мають розмірність 265/35 R21 попереду та 305/30 R21 позаду), карбоновий аерокіт (який покращує аеродинаміку кузова та полегшує дихання двигуну), до якого входять індивідуальні для DBS 770 Ultimate передній сплітер та задній дифузор + власний капот із двома вентиляційними повітряпровОдами.

У салоні теж активо використано карбон: кермо, підкермові «гашетки», елементи центральної консолі та каркаси крісел — усе це «полегшено вуглецем».

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

aston-martin-dbs-770-ultimate-takogo-bilshe-ne-bude

Про використання різнокольорової шкіри та її комбінування із іншими матеріалами не згадую — самі все бачите.

Як вже було зазначено на початку цього матеріалу, усі DBS 770 Ultimate вже розпродано. Про всяк випадок: вартість купе складала трошки менше $390 тис, а кабріолета Volante трошки менше $420 тис. Покупці отримають свої перші авто наприкінці цього літа.

Побачите такий — знайте: оптимізм оптимізмом, але з великою долею ймовірності можна буде сказати, що Ви бачили останній 12-циліндровий Aston Martin суто бензинової ери автомобільного світу.

____________

Якщо матеріал сподобався і у Вас є можливість, я буду щіро вдячний за підтримку Автомобільного Бюро переказом тієї суми, яку вважаєте доречною. Ви допомагаєте Бюро — я в свою чергу допомагаю ЗСУ.

Від кожного — хто що може. Так і переможемо. (c)

Тримаймо стрій!

 

MasterCard (Приват):

5363 5420 9895 8854

 

Отримувач: Бугаєв Юрій Валерійович

Призначення платежу: безповоротна фінансова допомога

Валюта карти: UAH (при цьому можливий переказ у вашій валюті, отримувач Bugaev Jurij)

 

Звіти щодо надходження коштів я буду регулярно публікувати тут.

 

 

Автомобильное Бюро Sport-Engine начало свою работу весной 2010 года – и с тех пор мы стараемся предоставлять нашим клиентам и читателям максимально полную и интересную информацию. Автомобили, процесс их создания, жизни и борьбы на гоночных трассах, история и легендарные личности мира моторов, тренды, ощущения от вождения – вот то, чем живем мы и чем готовы поделиться с Вами.

Если стиль и качество нашей работы вызвали у Вас интерес в плане сотрудничества, пишите на bugaev@sport-engine.com

Искренне надеюсь, что Вам у нас понравится.

Юрий Бугаев, основатель и руководитель Автомобильного Бюро Sport-Engine